Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já mám alergii na roztoče. Vypěstovala jsem si ji při spaní na koleji na 50 let starých matracích. Projevuje se ucpaným nosem, vodnatou rýmou, pálením očí. Existují na to léky a vakcína.
Zkoušeli jste odvlhčovač? Taky sme měli vlhký dům a ten odvlhcovac vytáhnul klidně 2 litry za den jenom ze zdi a vzduchu. Sice to není úplně levná záležitost, ale dítěti bych ho do pokojíku pořídila, aby tam nebylo vlhko. Co se týče roztočů tak asi koupit novou matraci, nebo ji aspoň vyčistit, my máme i takový antialergický potah na matraci a nealergické peřiny, a nemít tuny plyšáků.
@Kriss Tina @Kriss Tina odvlhčovač vzduchu jsme tam měli a je pravda, že vytáhl vody hodně. Pak byl nějakou dobu klid, ale teď na jedné zdi je opět mapa a je jasný že ta vlhkost tam prostě je. Z pokoje jsem holkám odstranila koberec, všechny plyšáky jsem vyházela, koupila jsem jim peřiny a polštáře pro alergiky…cena šílená. Matrace mají úplně nové. Na ty jsem poridila povlaky pro alergiky. Pořídila jsem také čističku vzduchu ale zatím žádné zlepšení není. toto vše jsem udělala cca 2 měsíce zpět. Mám strach z toho, že tam je i plíseň, která nejde vidět.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina @Kriss Tina odvlhčovač vzduchu jsme tam měli a je pravda, že vytáhl vody hodně. Pak byl nějakou dobu klid, ale teď na jedné zdi je opět mapa a je jasný že ta vlhkost tam prostě je. Z pokoje jsem holkám odstranila koberec, všechny plyšáky jsem vyházela, koupila jsem jim peřiny a polštáře pro alergiky…cena šílená. Matrace mají úplně nové. Na ty jsem poridila povlaky pro alergiky. Pořídila jsem také čističku vzduchu ale zatím žádné zlepšení není. toto vše jsem udělala cca 2 měsíce zpět. Mám strach z toho, že tam je i plíseň, která nejde vidět.
A proč už odvlhcovac nemáte? U nás jede od podzimu do jara, protože starý dům, špatně to tu těsní, hlavně když jsou tu umělá okna, tak kolem nich se děsně sráží vlhkost, parapety a lišty kolem oken mi úplně uhnily
jak klesá teplota, tak se uvnitř prostě dělá vlhko a musi se furt odvlhčovat. Přitom přes léto je to úplně v pohodě. Taky se musí přes zimu topit a zas větrat no.
Sama mam alergii na plisne a roztoce od detstvi. Projevuje se to u me jako drazdivy suchy kasel, ucpany nos a nekdy vodova ryma.
V detstvi jsem byvala i hodne nemocna. Trochu mi pomohla autovakcina a beru celorocne leky proti alergii.
Jakmile zacne venku byt vlhko, tak se mi to zhorsi.
@Kriss Tina dívala jsem se na internet a odvlhčovač objednáme. Půjčovali jsme odvlhčovač stavební a ten teda vytáhl vody poměrně dost za krátkou chvilku. Holky mají v pokojíčku přes zimu taky zapařená okna a je pravda, že větrám v podstatě nonstop. Pokojíček je poměrně malý, tak na noc v zime okno zavřu a ráno, když tam vlezu, tak ten vzduch není nic moc. Dnešní noc mi zase pro kašlala a to jsem si holky vzala do ložnice, kde je větší prostor a celou noc jsem větrala ![]()
Ještě jedna věc by mě zajímala. Holky mají v pokojíčku vestavěnou skříň, kde mají svoje oblečení… Je potřeba i oblečení z pokoje, ktere je vskrini, dát pryč pokud je na roztoče opravdu alergická?
Dobrý den,
myslím, že Vám dokážu poradit podle vlastní zkušenosti. Jsem alergiky a k tomu mám astma. Bohužel dříve tyto možnosti nebyly, jak se bránit.
Zabývám se touto problematikou na profesionální úrovni.
Parní čistič a vysavač, který produkuje suchou páru. Ta se vytváří od 160°C a pořádný tlak. Veškeré ložní matrace, sedací soupravy, koberce, polstrování, plyšové hračky přejet párou. Pokud se rozhodnete prát ložní prádlo tak minimálně 60 °C. Jinak roztoče nezničíte.
Další věc, kterou doporučuji je generátor ozonu. Tento přístroj 100 % likviduje škodlivé mikroorganismy včetně roztočů, plísně apod. Dokáže toho daleko víc. Zbaví vás veškerého zápachu. Před použitím generátoru ozonu se doporučuje zběžně uklidit a hlavně utřít prach. Otevřte skříně, šuplíky, kde máte oblečení ať usnadníme ozonu se dostat všude. Používejte generátor ozonu s certifikátem a ne levné Čínské fejky.
Během ozonování nesmí být v místnosti lidí, zvířata a květiny. Do místnosti po ozonování vstupte po 30 minutách. Pak místnost řádně vyvětrat.
V případě dalších dotazů klidně napište.
Dobrý den,
nemusíte dát oblečení dát pryč. Pokud se rozhodnete pro generátor ozonu, tak stačí při ozonování otevřít skříň. Samozřejmě dodržovat zásady ochrany při použití generátoru ozonu.
Pěkný den maminky, nedávno jsem zde zakládala téma, která se týkalo neustále opakující se nemoci u dcery předškolačky. Před nástupem do školy opět onemocněla a naše paní doktorka přišla s tím že by se mohlo jednat o alergii. Konkrétně alergii na plísně a roztoče. Když si to promítnu zpětně, tak by se opravdu o alergii mohlo jednat. Bydlíme ve starém domě, který má vlhké zdi. Dům se rekonstruoval, tak aby se zabránilo vlhnutí zdi, ale moc to nepomohlo. Plísně se zde neobjevují a, ale ta vlhkost tady prostě je. Do té doby, než jsme se sem nastěhovali, tak byla dcera nemocná minimálně… Chodila do malé školičky a nosila domů maximálně jednou za čas střevní virózu nebo 7 Nemoc, ale rýmy kašle vůbec neměla. Jak jsme se nastěhovali do tohoto domu, tak to začalo..noční štěkavý kašel, ráno se mi budila s bolesti v krku. Byla bez horeček, bez teplot a tento průběh trval vždy 14 dní, než se z kašle a z bolestí krku dostala. Vždycky byl tak týden klid a po týdnu nanovo. Angíny to nejsou, testy na streptokoka má negativní. přesto má zvětšené mandle na nich bílé povlaky huhna, když mluví a má pocit na smrkání, ale přesto nic nevysmrká. K tomu má štěkavý kašel bez hlenu a zánět v očičkách.
Na imunologii a alergologii jsme objednané za měsíc a já bych se ráda dozvěděla, jestli máte některá u svých dětí zkušenost s touto alergii na plísně a jak se u vašich děti tato alergie projevuje. Děkuji za všechny komentáře