Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
můj dotaz se netáká alergie dětí,ale matek.
2,5 roku po porodu syna mi lékař potvrdil alergii na pyly,pelyněk a nejnověji i na jablka,hrušky a ořechy.Beru lék Xyzal(5mg).Jsem zřejmě těhotná a protože si u léků nenechávám informační letáčky,tak netuším jestli mohu lék brát i při těhotenství.Může lék dítěti ublížit? Je tu nějaká „alergička“,která má zkušenosti?
Ahoj!
Na internetu najdeš příbalové letáky léků.
Mrkla jsem na to a je tam samozřejmě napsáno, že se nedoporučuje v těhotenství a během kojení.
Tohle je napsáno na většině léků.
Nejlépe se poraď se svým doktorem, jestli bys ho měla vysadit.
Děkuju,moje alergie není silná,tak o vysazení přemýšlím.16.3 jdu k lékaři,tak se poradím s ním(zavolala bych tam,ale ordinuje jen 2 dny v týdnu).Snad jsem braním léku nic nepokazila..... ![]()
xyzal mi doktorka v těhotenství vyměnila za claritine…ale ten je slabší a tuším, že se může zyrtec, ale po tom jsem byla šílené ospalá…
Já co brala léky na alergii, tak jsem je v těhu vysadila.. i alergolog řikal, že braní léku v těhotenství neprospívá.. ale asi taky záleží jak závažnou máš alergii a o jaké léky jde ![]()
Phobene-ale pokud jsi alergická na pyly a pelyněk,tak se xyzal bere jen v době květu těchto alergenů.Tzn. nyní by si ho z lékařského hlediska brát neměla.Takže pokud ho bereš trvale-i když nevidím důvod proč-tak bych ho vysadila.Nač se trápit tím,zda to může či nemůže mít vliv na nenarozené miminko.A jídlu po kterém máš potíže by ses měla vyhýbat celoročně. ![]()
Taky jsem měla po dobu těhotenství prášky zakázané. Byli jsem domluvené, že bych si v případě potíží došla pro kapičky, ty by se používat daly. Běžně beru taky xyzal.
Phobene, jinak koukám, že alergeny máme hodně podobné. Proto jsem se snažila zvládnout první trimestr mimo sezónu to léky neberu. Zkus se vysadit a uvidíš co to s tebou udělá a hlavně na ty jablka, hrušky a ořechy. Ty bys neměla jíst ani v době braní prášků. Já to řeším, že v případě omylu, když sním ořechy, ta si beru prášek.
Ja jsem alergik. Pyly a i potravinove alergie.
Kdyz jsem byla tehotna ptala jsem se doktorky jak s tim. Rekla ze co se tyka pylu, je lepsi pokud to jde pouzivat lokalni pripravky - kapky do oci, sprej do nosu a kdyz to neni prijemne tak si vzit zyrtec nebo xyzal. A co se tyka potravinove alergie udelat vse proto aby nenastal zachvat tzn. vsechny leky co mam v tasticce prvni pomoci, myslim ze tam je Dithiaden, dalsi leky a dokonce adrenalinova injekce. Vse je lepsi nez se dostat do zachvatu.
Co se tyka zyrtecu a xyzalu, rekla ze urcite se to smi, ale nejlepe az ve 3. trimestru. Testy na tehotnych nejsou, takze nevi co by to udelalo, ale jsou slabe a nemeli by plod ohrozit.
Snad jsem pomohla.
Xyzal je OK, neboj
já jsem ho teda nebrala v ěthu, dostala jsme ho až po porodu, ale dost dlouho jsme se o něm s dr. bavila, nejsem moc příznivcem braní léků, asi to na mě poznal, tak mi dal přednášku, že pomáhá a bere se normálně i v těhitenství ![]()
Tak se toho neboj, mě bylo řečeno že když to bereš v těhotenstvím tak se předchází alergiím u miminka. Nevím, jak moc je to pravda, ale nezní to nelogicky ![]()
mě teda doktorka říkala, že je zbytečné se trápit alergickýma reakcema…já teda k tomu mám i astma a ona říkala, že když se nebude dostávat dostatek kyslíku mě…kolik se ho asi dostane mimču…je lepší si ulevit. xyzal mi teda nedoporučovala, ale claritine ano. naštěstí jsem v těhotenství i při kojení neměla žádný projevy a bylo mi nejlíp…po skončení kojení se mi potíže vrátily…bohužel ![]()
Mispulin píše:
Tak se toho neboj, mě bylo řečeno že když to bereš v těhotenstvím tak se předchází alergiím u miminka. Nevím, jak moc je to pravda, ale nezní to nelogicky
Teda koukám co doktor, to jiný názor
.
Mně doktorka řekla, že to mám vydržet pokud to půjde bez léků. Ale kdyby to bylo špatné, prášky určitě hned vzít. Že když není mamince dobře, není dobře ani mimču. Při vážnějších alergiích se léky užívají denně a hlavně když má člověk problémy s dýcháním. Záleží jak ti je. Ale pokud to bereš jen tak preventivně a problémy nemáš, tak bych to vysadila.
Jsem také alrgik, ale v těhu jsem nebrala nic. 1)nic mi nepomáhá 2)nechtěla jsem do cepe cpát nic zbytečně.
jediné co mi pomáhá na alergii jsou homeopatika u jednoho dr. v Plzni. házím odkaz, ale nevím, zda se muže v těhu.
http://www.biomedpel.cz/…ie_uvod.html
Já mám sice prokázanou alergii na pyly a pelyněk,ale ucapný nos a zahleněná jsem bohužel celoročně.Dříve mi psala Aerius,ale vůbec nepomáhal.Xyzal beru necelý měsíc(těhotná jsem zřejmě 5 týdnů) a na ucpaný nos pomáhá.Jinak jsem nucena u sebe nosit neustále nějaký spray do nosu,abych nezešílela-ucpaný nos mě šíleně znervozňuje.....