Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak nejedná se většinou o alergii, ale intoleranci. Příznaky mohou být takové, jak popisuješ.
Až půjdete na krev, tak pokud bude testovat lepek, asi moc nezjistí, to bývá většinou negativní. Průkaznější jsou testy na transglutaminázu a endomysium, ty jsou průkaznější, ale taky dražší. Zkus je vyžadovat. Pokud by byly pozitivní, šli byste asi na UZ střev a příp. na střevní biopsii.
Bezlepkové diety se neboj, je to o zvyku (a o penězích…). Vypisovat to nemá smysl, na netu najdeš mraky informací a v ordinaci jednoduchý přehled asi také. Hlavně pokud by byl na vině lepek, hrozně se malé uleví, takže ti bude stát zato dietu jí dávat.
Luca má rozhodně pravdu s těmi testy. taky bych dodala nevynechávat lepek před odběrem, pak to můžeš zkusit. Můj syn je celiak (celoživotní intolerance lepku) a dalo by se říct, že ve věku 20měsíců se dal jeho stav zhodnotit přesně tak, jaks to tady popsala, ale PROTILÁTKY TEHDY NEMĚL. Říká se, že do 2 let bývají falešně negativní, ale určitě má cenu ten test udělat a udělat přitom i alergii na mléko, protože to může podobně působit, ale může být přítomna zároveň s celiakií - u nás tomu tak bylo.
Jinak je tu hned vedle ta toto téma obsáhlá diskuze, doporučuju přečíst.
Ahojky, naše Terezka, 20 měsíců má poslední dobou bolesti bříška před kakáním, má stolici většinou řídkou, kašovitou, někdy i vyloženě průjem s hleny. Nejdříve jsme léčili jako střevní virozu, hylak smecta apod, jenže příznaky přetrvávají stále, je to malinko lepší, ale OK to tedy není. Před kakáním má jakoby křeč v bříšku, hodně „prdí“, jakmile se vykaká, vše je v pořádku, na bříško si nenaříká, je teď více plynatá. Také se jí objevila vyrážka na kůži, něco jako atopický ekzém, na ručičkách a na kolínkách. Naše Mudr teď projevila obavu z alergie na lepek, takže půjdeme na krev.
Chtěla jsem se zeptat, nemáte někdo s touto nemocí zkušenosti, jaké jste třeba měli příznaky, jak se vlastně nemoc projevuje, co se smí a nesmí jíst.
Moc Vám děkuji, hodně mě to zaskočilo, nikdo z rodiny není ani na nic alergický, tak nemáme zkušenosti.
Díky Lenka