Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím, přeji hezký den, omylem jsem ai vzala algifen na bolest, až pak jsem si uvědomila, že ho vlastně nemůžu, když řídím auto![]()
. Co s tím teď? Auto mám řídit za 5 hodin? Bude to hodně vadit?
5 hodin je dlouhá doba, to už bude ok. Kdyby ses cítila mátožně, tak logicky raději ne, ale pokud ho bereš častěji a víš, že na tebe nemá sedační účinky, tak se neboj ![]()
Tak v příbalovém letáku to tuším je, že může ovlivnit vnímání, ale pět hodin po užití bych se už nebála.
Navíc to není běžný vedlejší účinek, stává se to fakt málokdy, proto na to upozorňují. Když nepřeženeš dávkování, tak je to OK. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, přeji hezký den, omylem jsem ai vzala algifen na bolest, až pak jsem si uvědomila, že ho vlastně nemůžu, když řídím auto![]()
U algifenu prece neni omezeni na rizeni ne? Kdyz me zlobil zlucnik tak jsem ho brala treba i 3× denne a normalne jsem ridila. Dokonce i cestu z italie jsem odridila s algifenem
@mackA159 píše:
Nooo a co jako? Jasně že můžeš, není to droga
Byla bych velmi opatrná na výkřiky tohoto typu. Je spousta léků, které otupují CNS a nejsou to „drogy“.
Z příbalového letáku Algifenu:
Neřiďte dopravní prostředek a neobsluhujte žádné přístroje nebo stroje, protože přípravek může nepříznivě ovlivnit činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, motorickou koordinaci a rychlé rozhodování. Tyto činnosti je možno vykonávat pouze na základě vysloveného souhlasu lékaře.
Uf, holky, když něco nevíte jistě a týká se to lidského zdraví, radši si sedněte na ruce
Jako lékárnice si okusuju nehty, když čtu @Ivana 85 ![]()
@unuděná píše:
Uf, holky, když něco nevíte jistě a týká se to lidského zdraví, radši si sedněte na ruceJako lékárnice si okusuju nehty, když čtu @Ivana 85
No, právě jsem toto četla, tak se radši ptám, mě po něm nikdy nic nebylo, tak jsem si ho vzala a pa jsem si řekla dopr…
@slečna97 píše:
No, právě jsem toto četla, tak se radši ptám, mě po něm nikdy nic nebylo, tak jsem si ho vzala a pa jsem si řekla dopr…
Konečně někdo, kdo čte příbalák
A já se vždycky divím těm dotazům na braní HA ![]()
Ale vážně, za 5 hodin už to bude z velké většiny z krevního oběhu, neboj.
@unuděná píše:
Byla bych velmi opatrná na výkřiky tohoto typu. Je spousta léků, které otupují CNS a nejsou to „drogy“.
Neřiďte dopravní prostředek a neobsluhujte žádné přístroje nebo stroje, protože přípravek může nepříznivě ovlivnit činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, motorickou koordinaci a rychlé rozhodování. Tyto činnosti je možno vykonávat pouze na základě vysloveného souhlasu lékaře.
Tak si ho snad nebere poprvy, a vidí co to sní dělá ne? A i kdyby ho mela poprvy, tak snad účinek nastupuje zhruba do 30 minut, ne za 5 hodin.. Zrovna tohle mi přijde opravdu hloupá otázka, za 5 hodin nejspíš nebude tolik účinkovat, jestli vůbec, natož aby ji dělal nějak šíleně zle že by z toho nemohla řídit.
Dále se omlouvám všem, které jsem timto diskusním vláknem pohoršila, ![]()
Kdyz to vezmu z druheho soudku, tak beru si algifen z nejakeho duvodu na bolest a to kdyz opravdu trpim, no ani rizeni auta s fakt hnusnyma menstruacnima bolestma, kdy se kroutim za volantem neni 2× pozorny urcite
.To radeji algifen, pockam JAK zabere a uvidim, jestli mi stoji za to nekam jet.5hodin od poziti je ale opravdu dlouha doba, to bych se fakt nebala.
5 hodin je už podle mě v pohodě. Já jsem z něho oblblá max. 2 hoďky ![]()
@unuděná píše:
Jako lékárnice máš k dispozici příbalák, na netu je i celé SPC (pro odborníky). Já zas jako posudkář regulátorů na SUKLu vím, jak vznikají texty k lékům… SPC a příbalák je směs VŠEHO co se kdy kde vyskytlo „v souvislosti“ s podáváním léku. Bez ohledu na to jestli to s tím opravdu souvisí nebo ne, prostě to jen někdo popsal a muselo se to tam dát. Většina věcí je pravda, ale spousta je naprosto vyjímečná. Já jako lékař vycházím se zkušeností a jako laik bych z té džungle v textech byla úplně zmatená.
A když si vezmeš už jenom tu poslední větu z příbaláku „Tyto činnosti je možno vykonávat pouze na základě vysloveného souhlasu lékaře“… ukaž mi lékaře, který Ti napíše do dokumentace „ANo, berte Algifen a řiďte“…
. Slovně možná každý, písemně žádný. Takže asi jen tak k příbalákům… Alibistický dokument firmy, která vyrábí lék…
A nepamatuji si třeba, že by někoho u užívání Novalginu napadlo, že nemůže řídit. A přitom je tam stejná účinná látka, metamizol:
https://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole
Jinak rada pro laiky:
Pokud se budete chtít podívat na určitý lék co se týká nežádoucích účinků. Nedívejte
se na příbalovou informaci. Ale…:
Najděte si na stránkách www.sukl.cz v „databázi léčiv“, „dokument, který se jmenuje SPC“ (summary product characteristics).
Je tam v pdf. Vyjede Vám to po zadaní názvu léku. Jde o pár kliknutí…
Tam máte nežádoucí účinky srovnané dle frekvencí, což je pro orientaci mnohem lepší.
Pokud tam najdete údaj „není známo“ jako je to třeba u Algifenu (kap. 4.8), tak ani doktor neví více, pouze zkušenost.
@Anonymní píše:
Jako lékárnice máš k dispozici příbalák, na netu je i celé SPC (pro odborníky). Já zas jako posudkář regulátorů na SUKLu vím, jak vznikají texty k lékům… SPC a příbalák je směs VŠEHO co se kdy kde vyskytlo „v souvislosti“ s podáváním léku. Bez ohledu na to jestli to s tím opravdu souvisí nebo ne, prostě to jen někdo popsal a muselo se to tam dát. Většina věcí je pravda, ale spousta je naprosto vyjímečná. Já jako lékař vycházím se zkušeností a jako laik bych z té džungle v textech byla úplně zmatená.A když si vezmeš už jenom tu poslední větu z příbaláku „Tyto činnosti je možno vykonávat pouze na základě vysloveného souhlasu lékaře“… ukaž mi lékaře, který Ti napíše do dokumentace „ANo, berte Algifen a řiďte“…
. Slovně možná každý, písemně žádný. Takže asi jen tak k příbalákům… Alibistický dokument firmy, která vyrábí lék…
A nepamatuji si třeba, že by někoho u užívání Novalginu napadlo, že nemůže řídit. A přitom je tam stejná účinná látka, metamizol:
Jinak rada pro laiky:
https://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole
Pokud se budete chtít podívat na určitý lék co se týká nežádoucích účinků. Nedívejte
se na příbalovou informaci. Ale…:
Najděte si na stránkách www.sukl.cz v „databázi léčiv“, „dokument, který se jmenuje SPC“ (summary product characteristics).
Je tam v pdf. Vyjede Vám to po zadaní názvu léku. Jde o pár kliknutí…
Tam máte nežádoucí účinky srovnané dle frekvencí, což je pro orientaci mnohem lepší.
Pokud tam najdete údaj „není známo“ jako je to třeba u Algifenu (kap. 4.8), tak ani doktor neví více, pouze zkušenost.
Přece i v příbaláku máš srovnané nežádoucí účinky dle frekvence výskytu
A ano, máš pravdu, většina firem se tím kryje, speciálně větou „po poradě s lékařem“, nicméně to, že je toto upozornění přímo zařazeno nikoli jako nežádoucí účinek, ale upozornění před užíváním, je pro mě celkem jasný signál toho, že se jedná o přímé působení léčiva na koncentraci a pozornost. Ne, že jeden člověk ze sta se po tom motá
Já třeba měla algifen jednou, na ledvinovou koliku, a byla jsem po něm jako praštěná. Samozřejmě ale ne po 5ti hodinách.
Zdravím, přeji hezký den, omylem jsem ai vzala algifen na bolest, až pak jsem si uvědomila, že ho vlastně nemůžu, když řídím auto