Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den moc prosím o radu.Je mi 22 let a otec mi od roku 2012 do 2014 neplatil výživné. 2014 jsem ukončila studium.moje matka ho udávala na policii a bylo to k ničemu jelikož nepracoval a nebylo mu co vzít. Potom dostal i podmínku na rok, aby zaplatil alespon něco ale zase nic nezaplatil. Sedět nešel nevím jak je to možné, možná proto že si v té době pořídil mimino.dluh činí sto tisíc a já mu to nechci nechat jen tak projít. věděl by tu prosím někdo jestli má cenu jít na soud a dluh po něm vymáhat, protože už pracuje dozvěděla jsem se. Doufám tedy že to není už promlčené, ale podle mě je to pořád dluh a když někomu něco dlužíte tak to snad splatit musíte. Děkuji za odpovědi
Ano podej žalobu na soud. Promlčecí doba je tuším deset let. Pokud maminka už něco kdysi podávala dolož to k žalobě jako důkaz.
Promlčecí doba je standardně 3 roky. 10 let jen pokud dluh uznal. Takže vymahatelné budou nejspíš jen splátky za 2014, pokud tedy nejsou ze začátku roku, a tudíž taky promlčené. Promlčený dluh je pořád dluh, ale nejde už vymáhat u soudu. Promlčení musí dlužník aktivně navrhnout, soud k němu nepřihlíží sám od sebe, ale tohle nejspíš napadne i jeho samotného.
Dluhy se samozřejmě promlčují, jinak by promlčení nemělo smysl.