Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, měla bych prosbu a dotaz. Když bylo malé 6 měsíců odešel přítel. Mezi sebou jsme se domluvily na vyzivném. Nyní dceři budou 4 roky a bývali přítel poslal jen 2000 na všechno. A nekomunikuje a není s nim rec. Jak bych to měla dále řešit? Určitě podat na soud… papíry nějaké mám ale je tam napsat důvod proč chci alimenty atd… není vhodne aby mi někdo pomohl to sepsat. Nějaký právník? Nevíte o nějakém bezplatném? Který by to semnou sepsal a pomohl … dekuji za rady a typy …
@nica9 píše:
Dobrý den, měla bych prosbu a dotaz. Když bylo malé 6 měsíců odešel přítel. Mezi sebou jsme se domluvily na vyzivném.Nyní dceři budou 4 roky a bývali přítel poslal jen 2000 na všechno. A nekomunikuje a není s nim rec. Jak bych to měla dále řešit? Určitě podat na soud… papíry nějaké mámale je tam napsat důvod proč chci alimenty atd… není vhodne aby mi někdo pomohl to sepsat. Nějaký právník? Nevíte o nějakém bezplatném? Který by to semnou sepsal a pomohl … dekuji za rady a typy …
Do dvou let veku dítěte, jsi měla nárok na alimenty i na sebe, jako na neprovdanou matku. To jsi bohužel prošvihla. Sepisovat něco extra asi není potřeba, je jasný, že jak dítě roste, tak se zvyšují náklady. Oblečení, jídlo, školka atd. Můžeš si nechat doplatit i zpětně alimenty, protože dva tisíce jsou v dnešní době opravdu směšný.
Byla jsem pro papíry … kde mi pracovnice řekla ať si to vše vyplnim sama … a zajdu na soud. V papírech bylo popsat proč chci alimenty nebo popsat situaci. Myslím si, ze by to měl semnou někdo sepsat, aby to mělo hlavu a patu. Doufala jsem, že pracovnice mi pomůže. Ale ta mě poslala … takže nevím, zda jsou nějací bezplatní právníci. ![]()
Kdo by to semnou sepsal a popřípadě zastupoval u soudu. Já chci pouze stanovit soudem alimenty nic víc.
Není nutné aby jsi měla právníka. Prostě podej návrh na určení výživného, vzory určitě najdeš na webu.Do žádosti napíšeš jak to doposud probíhalo, kolik platit, jestli dceři něco kupoval, a že s ním není dohoda už možná. A urči si výši výživného, soud ti může částku snížit nebo zvýšit podle výdělku otce dítěte. Já bych dala 5000.
@nica9 píše:
Byla jsem pro papíry … kde mi pracovnice řekla ať si to vše vyplnim sama … a zajdu na soud. V papírech bylo popsat proč chci alimenty nebo popsat situaci. Myslím si, ze by to měl semnou někdo sepsat, aby to mělo hlavu a patu. Doufala jsem, že pracovnice mi pomůže. Ale ta mě poslala … takže nevím, zda jsou nějací bezplatní právníci.
Na co potřebuješ právníka? Už jsem psala, dcera roste, chodí do školky atd. Otec se na ničem jiném nepodílí a dva tisíce je prostě hodně málo ![]()
Tam přece nepotřebuješ nic radit. Napíšeš, jaké jsou tvoje příjmy, jaké jsou výdaje na bydlení(půlku počítej na hlavu dítěte), školku, jídlo pro dítě, pokud má třeba kroužek, výdaje na školu v přírodě a podobně, oblečení a léky, že se vůbec nepodílá na péči, takže žádáš třeba 75 procent těch výdajů, což je…
Jestli ses ním pokoušela třeba domluvit a máš maily, sms, tak řekni, že ses chtěla domluvit na dobrovolném zvýšení již třeba před rokem a on nereaguje, takže žádáš, aby bylo zvýšeno rok zpětně.
@nica9 Pokud bys chtěla, mám vzor návrhu na soud od OSPODu.
@mamule42 píše:
Není nutné aby jsi měla právníka. Prostě podej návrh na určení výživného, vzory určitě najdeš na webu.Do žádosti napíšeš jak to doposud probíhalo, kolik platit, jestli dceři něco kupoval, a že s ním není dohoda už možná. A urči si výši výživného, soud ti může částku snížit nebo zvýšit podle výdělku otce dítěte. Já bych dala 5000.
Proc 5000? Vzdyt nepise, kolik otec vydelava.
@arinecka píše:
Můžeš si nechat doplatit i zpětně alimenty, protože dva tisíce jsou v dnešní době opravdu směšný.
Pobírám alimenty na postižené dítě jenom o pár stovek vyšší. A už teď vidím, jak se ex zase bude hrozně cukat až mu to budu zvyšovat. I třeba zpětně. ![]()
@arinecka píše:
Do dvou let veku dítěte, jsi měla nárok na alimenty i na sebe, jako na neprovdanou matku. To jsi bohužel prošvihla. Sepisovat něco extra asi není potřeba, je jasný, že jak dítě roste, tak se zvyšují náklady. Oblečení, jídlo, školka atd. Můžeš si nechat doplatit i zpětně alimenty, protože dva tisíce jsou v dnešní době opravdu směšný.
To záleží na jeho příjmech, jestli jsou 2000 směšný nebo ne.
@Tarena píše:
Proc 5000? Vzdyt nepise, kolik otec vydelava.
Vždycky se dává víc, a jestli jsi to četla celý, tak píší že ji to soud může snížit dle příjmu otce dítěte.
@mamule42 píše:
Vždycky se dává víc, a jestli jsi to četla celý, tak píší že ji to soud může snížit dle příjmu otce dítěte.
Jo to vim, ze pises. Jen nemuzes vedet, zda 5000 je podle jeho platu vice.
@Zeoli píše:
To záleží na jeho příjmech, jestli jsou 2000 směšný nebo ne.
Tak samozřejmě, to snad ví každý že záleží na příjmech.
@Alexandria Nixia píše:
Pobírám alimenty na postižené dítě jenom o pár stovek vyšší. A už teď vidím, jak se ex zase bude hrozně cukat až mu to budu zvyšovat. I třeba zpětně.
Tak jestli má dobrý peníze, tak se může cukat jak chce, dítě je i jeho, ne jen tvoje.