Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Mám dotaz, jak to je když dítě studuje a pracuje s výživným. Synovi mého muže je 25 studuje druhou vysokou, chodí do práce, ale alimenty stále požaduje.
Na výživné má nárok, dokud není schopen se samostatně živit. Pokud příjem dítěte postačuje na jeho obživu a zajištění zásadně shodné úrovně s rodičem, vyživovací povinnost končí. Pokud ne, pak výživné bude vyrovnávat tu životní úroveň.
@Rada32 No druhá VŠ, tam záleží na tom, jestli je to příprava na budoucí povolání a nebo jestli už je to něco navíc a jeho výmysl. Njede to tak, že půjde z VŠ do VŠ a tatík bude platit.
A stou prací to nvm, jestli se to o to třeba dají snížit alimenty.
@Rada32 píše:
Mám dotaz, jak to je když dítě studuje a pracuje s výživným. Synovi mého muže je 25 studuje druhou vysokou, chodí do práce, ale alimenty stále požaduje.
nemá na ně nárok, pokud si sám vydělává.. ale o ukončení zažádejte soud.
@canaglia píše:
Na výživné má nárok, dokud není schopen se samostatně živit. Pokud příjem dítěte postačuje na jeho obživu a zajištění zásadně shodné úrovně s rodičem, vyživovací povinnost končí. Pokud ne, pak výživné bude vyrovnávat tu životní úroveň.
To jkao vazne? Takze kdyz muj otec bude vydelavat 40 a ja 20 tisic, tak mi bude platit alose do duhcodu? ![]()
Dokdud je nezaopatrene dite tj do26 pokud studuje prezencni studium platit bude muset…
@lalaláček píše:
@PaníBovaryová ne, desítku matka, přece
Matka prece pecuje! ![]()
No jestli studuje prezenčně a toto je jen přivýdělek pak na peníze od otce nárok má. Jiná je, jestli prezenčně nestuduje, nebo jestli se jedná dejme tomu o plný úvazek. Nicméně dle zákona platí, že rodiče mají povinnost vyživovat své dítě, pokud není samostatné (platí to i obráceně). Co se studia VŠ týká tak do 26 řádného studia by otec platit měl.
@Rada32 píše:
I když to studium dělá dálkové?
Podle me pokud dela aspon za minimalni mzdu a nestuduje prezencne - je schopny se zivit a na bud. povolani se intenzivne nepripravuje - tak nema na alimenty zakonny narok.