Alimenty na VŠ - dítě nechodí do školy

Anonymní
8.2.14 19:47

Alimenty na VŠ - dítě nechodí do školy

Prosím radu, třeba má někdo zkušenost.
Manžel platí nemalé alimenty, vždy ochotně, jeho děcku je 20 let, stýkají se, z téhle stránky je všechno v pořádku. Vztahy fakt dobré, finančně si myslím, že je zajištěno.

Děcko je nyní v 1. ročníku na vysoké škole, kterou si samo vybralo. První zkoušku neudělalo, druhou taky ne, třetí ano… nicméně děcko došlo k názoru, že tato škola není pro něj a že se bude hlásit na jinou školu.

Teď má ještě dělat nějakou poslední zkoušku, pokud ji neudělá, vyhodí ho ze školy rovnou už teď v zimním semestru, pokud ano, tak ho ještě nevyhodí, takže zůstane studentem, nicméně na ty přijímačky půjde, školu pak dál dělat nechce. Ať si kdo chce co chce říká, je mi jasné, že pokud studentem zůstane, ten půlrok teď do školy už nepáchne. A určitě mu nekřivdím, vím, jaké je… Brigádu si určitě hledat nebude, žádnou nikdy nemělo.

No a jak to je v takovém případě s těmi alimenty? Předpokládám, že pokud ho vyhodí ze školy už teď, manžel je do září platit nemusí. Pokud ho nevyhodí, platit by je měl. Ale mně to přijde hrozně nefér, protože to děcko do té školy prostě chodit nebude, ta škola ho prostě nebaví. Je nějaká možnost se na ten půlrok z vyživovací povinnosti vyvázat? Asi ne, že? Zřejmě nelze dokázat, že v praxi na přednášky a cvičení nechodí.

Nejsem žádná krkavčí macecha, která by chtěla nevlastní děcko obrat o to, co mu náleží, manžel opravdu platí vzorně a myslím, že velmi slušně (žádné směšné dva tisíce a podobně), ale prostě mi to přijde od toho děcka jako podraz, spoléhá se na podporu rodičů a nemá absolutně žádnou snahu nějak přidat do kasičky samo :-( Přijde mi fakt nefér, že manžel musí makat od rána do večera, aby vydělal na všechny svoje děti, a dítě si mezitím vyspává celé dopoledne a odpoledne stráví s kamarády.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7226
8.2.14 19:52

Bohužel, oficiálně bude studentem takže bude mít nárok, jestli tam chodí nebo ne je věc jiná.

Ve vaší situaci bych doufala že tu zkoušku neudělá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.2.14 19:53

Bohužel tě zklamu, zákon nehledí na to, jak a kdy dítě navštěvuje školu a s jakými výsledky, nýbrž jestli se stále vzděává, či nikoli.
Posléze je možné, že pokud nenajde práci, tak vzniká povinnost rodičů dítě živit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
8.2.14 19:57
@berry4 píše:
Bohužel tě zklamu, zákon nehledí na to, jak a kdy dítě navštěvuje školu a s jakými výsledky, nýbrž jestli se stále vzděává, či nikoli.
Posléze je možné, že pokud nenajde práci, tak vzniká povinnost rodičů dítě živit…

To opravdu? To se mi nejak nezda.. Take jsem kdysi prerusila skolu po podzimnim semestru. Jakmile jsem prestala mit status studenta, musela jsem se jit nahlasit na pracak, kvuli socialnimu a zdravotnimu myslim tenkrat… A podle me pokud bude na pracaku, tak oni nemaji povinnost ho zivit ne? Pouze pokud studuje a je mu do 26 let neni to tak? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
8.2.14 19:59

Jak si jej vychoval, takové to dítě má. Tohle bude muset vyřešit manžel - že třeba děcku řekne, že si má najít brigádu a přispívat. Pokud má dobré vztahy s exmanželkou, měli by si o tom promluvit společně. Tohle zákon neřeší - pokud se dítě vzdělává a manžel s tím souhlasil, má k němu vyživovací povinnost do jeho 26 let. Nůj bratr taky takhle půl roku měl přerušenou školu, na žádnou brigádu nechodil a naši to neřešili - ale překvapivě se po škole chytil, normálně pracuje, žádný povaleč z něj není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
8.2.14 20:00

@hanzy jenže to nemáš status studenta, poku on udělá tu třetí zkoušku, t ak do červa statut studenta mít bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56935
8.2.14 20:01
@Lonette píše:
Jak si jej vychoval, takové to dítě má. Tohle bude muset vyřešit manžel - že třeba děcku řekne, že si má najít brigádu a přispívat. Pokud má dobré vztahy s exmanželkou, měli by si o tom promluvit společně. Tohle zákon neřeší - pokud se dítě vzdělává a manžel s tím souhlasil, má k němu vyživovací povinnost do jeho 26 let. Nůj bratr taky takhle půl roku měl přerušenou školu, na žádnou brigádu nechodil a naši to neřešili - ale překvapivě se po škole chytil, normálně pracuje, žádný povaleč z něj není.

manzel s tim souhlasil. tak o tom to neni, ne..
proste studovat muze. navic bych po prv nim semestru nehazela flintu do zita.
a ty alimenty jsou kolik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
8.2.14 20:05
@berry4 píše:
Posléze je možné, že pokud nenajde práci, tak vzniká povinnost rodičů dítě živit…

Přesně…o Díky prozřetelnosti, že jsem vždy hledala a našla chlapy bez závazků…na tohle bych nervy neměla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.2.14 20:06

@hanzy
HLAVA PRVNÍ
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí

§ 85

(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.

(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.

§ 85a

(1) Rodič, který má příjmy z jiné než závislé činnosti podléhající dani z příjmů,8) je povinen soudu prokázat své příjmy, předložit podklady pro zhodnocení svých majetkových poměrů a umožnit soudu zjistit i další skutečnosti potřebné pro rozhodnutí zpřístupněním údajů chráněných podle zvláštních předpisů. Nesplní-li rodič tuto povinnost, má se za to, že jeho průměrný měsíční příjem činí 12,7násobek životního minima jednotlivce podle zvláštního právního předpisu9).

(2) Tam, kde to majetkové poměry povinného rodiče připouštějí, lze za odůvodněné potřeby dítěte považovat i tvorbu úspor zabezpečujících zejména přípravu na budoucí povolání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
8.2.14 20:09

@hanzy pokud by už nebyl student, musel by na ÚP, nevím jak je to s podporou pro studenty z klasický SŠ, příp. VŠ, ale ségra po učňáku logicky žádnou nedostala a pracovnice jí přímo řekla, že jí má prostě živit rodina, že když žije u rodičů, tak nic nedostane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
8.2.14 20:15
@berry4 píše:
@hanzy
HLAVA PRVNÍ
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí

§ 85

(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.

(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.

§ 85a

(1) Rodič, který má příjmy z jiné než závislé činnosti podléhající dani z příjmů,8) je povinen soudu prokázat své příjmy, předložit podklady pro zhodnocení svých majetkových poměrů a umožnit soudu zjistit i další skutečnosti potřebné pro rozhodnutí zpřístupněním údajů chráněných podle zvláštních předpisů. Nesplní-li rodič tuto povinnost, má se za to, že jeho průměrný měsíční příjem činí 12,7násobek životního minima jednotlivce podle zvláštního právního předpisu9).

(2) Tam, kde to majetkové poměry povinného rodiče připouštějí, lze za odůvodněné potřeby dítěte považovat i tvorbu úspor zabezpečujících zejména přípravu na budoucí povolání.

Zákony mají chránit děti (i zletilé), které se připravují na budoucí povolání. Pokud dítě svévolně opustí či střídá školy, je placení alimentů bezpředmětné. Dítě je pak posuzováno společně s rodičem, s nímž žije ve společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
8.2.14 20:24

@Lonette to ano, ale od cervna do rijna ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.14 20:30
@blecha72 píše:
Zákony mají chránit děti (i zletilé), které se připravují na budoucí povolání. Pokud dítě svévolně opustí či střídá školy, je placení alimentů bezpředmětné. Dítě je pak posuzováno společně s rodičem, s nímž žije ve společné domácnosti.
jenže jak se ta svévole dokazuje?
@Lonette píše:
Jak si jej vychoval, takové to dítě má. Tohle bude muset vyřešit manžel - že třeba děcku řekne, že si má najít brigádu a přispívat. Pokud má dobré vztahy s exmanželkou, měli by si o tom promluvit společně. Tohle zákon neřeší - pokud se dítě vzdělává a manžel s tím souhlasil, má k němu vyživovací povinnost do jeho 26 let. Nůj bratr taky takhle půl roku měl přerušenou školu, na žádnou brigádu nechodil a naši to neřešili - ale překvapivě se po škole chytil, normálně pracuje, žádný povaleč z něj není.

o tomhle to bohužel není. Manžel byl vždycky proti tomuhle „flákačství“, které začalo už na střední škole, jenže prostě jaksi pokud s tím dítětem nežije a pokud jeho matka podporuje určitý opak, tak s tím ten otec fakt nic moc nenadělá. Může si ho vychovávat po svém - ale jak chceš vychovávat dítě, které je u tebe jednou do měsíce na víkend a je mu 18 let? To se prostě moc nedá. Manžel byl jediný, který plnil vyřknuté hrozby („nezlepšíš-li si známky, nedostaneš to a to“ a podobně), bohužel ze strany mámy a jejího dalšího příbuzenstva se nějaká opatření k tomu, aby z děcka nebyl flink, nekonalo. A opravd ze mě nehovoří takový ten styl macech („máma používá ty peníze jen pro sebe a o děcko se nestará“ - tak takové věci si rozhodně nemyslím, ale prostě vyznává jiný styl výchovy - to jest dopřát dítěti maximum i přesto, že třeba školní výsledky nejsou - ale tak její styl, já to až tak neřeším :-) )

Ženy a prosím vás, pokud tu zkoušku neudělá a vyhodí ho, může půl roku neplatit? Čert vem těch pár desítek tisíc. Nám jde fakt spíše o ten princip. Mně coby naprostému poctivci tohle přijde nefér, no.

• Citovat
  • Upravit
8558
8.2.14 20:31
@Clairisek píše:
@hanzy pokud by už nebyl student, musel by na ÚP, nevím jak je to s podporou pro studenty z klasický SŠ, příp. VŠ, ale ségra po učňáku logicky žádnou nedostala a pracovnice jí přímo řekla, že jí má prostě živit rodina, že když žije u rodičů, tak nic nedostane…

Ja jsem tehdy dostala nejkay socialni prispevek. Bydlela jsem s mamkou, takze jsem musela dolozit jeji prijem. Jaksi vydelili naklady na bydleni a ziti a nejakej socialni prispevek jsem dostavala. Tenkrat myslim 4t. Vtipne bylo to, ze kdyz jsem sla na brigadu a tam si neco vydelala, o tenhle prijem mi ty 4t zkratili. Vylozene to cloveka podpori si jit vydelat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.14 20:31

Jinak co se týče promluvy s exmanželkou, on jí asi volat bude, říkal, že by to ještě řešil s ní.
Ale ona má jen jeho a prostě se na to dívá jinak - ona podle mě řekne něco ve smyslu, že nadšená z toho není, ale podporovat ho ten půl rok bude.
Tak uvidíme.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna