Alimenty a nájem

46
26.2.15 14:15

alimenty nájem

Zdravím maminy. Nemá někdo zkušenost z vymáhání alimentů. Abych začala od začátku. S manželem (despotou) se rozvádím, na děti neplatí, 4× týdně se zdržuje ve společné domácnosti (společný byt) a na nájmu se nepodílí. Nepracuje (pracuje na černo).Jak vymáhat alimenty a částečné náklady na nájem, elektriku. Sociálka prý nepomůže, právník také ne. Již se 16 měsícú soudím pouze o alimenty a stále žádné řešení. Na přídavky a jiné prý nemám nárok. Pokud budu chtít byt prodat dostanu půlku kolem 1300000 a to si z dvouma dospívajícíma dětma moc velký byt nekoupím.
Ještě jeden dotaz. Když byt prodáme, múžu alimenty co nám (dětem)dluží, požadovat s peněz za jeho půlku bytu? dík m :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
26.2.15 14:30

@brud pokud nemá ofiko práci, nemáš jak vymáhat - exekutor ani nikdo po tom nepůjdou. Prodala bych bydlení, abych měla klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
26.2.15 14:31

Na alimenty máš nárok, až budeš plně rozvedena. Pořád jste svoji. A on se zdržuje doma 4× do týdne a kde je zbytek týdne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37288
26.2.15 14:34

Zdravim… moje mamka resila podobnou situaci s otcem, kdyz se rozvedli..neplatilna me ani na segru. Jenom byl rozdil ze uz bydleli kazdej jinde… kdyz nema praci a plat ze ktereho by mu to, mohli strhavat tak neni moc sanci to z nej nejak dostat… nepomaha ani kdyz ho kazdejc par mesicu znova a znova zaluje pro neplaceni, zpetne nam uz dluzi nemalou castku (nekolik let neplaceni) ale uz sme se tak nak vzdali vsech nadeji ze bysme ty penize este nekdy videli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27031
26.2.15 14:35
@Blekota píše:
Na alimenty máš nárok, až budeš plně rozvedena. Pořád jste svoji. A on se zdržuje doma 4× do týdne a kde je zbytek týdne?

To není pravda, pokud má alimenty určené soudem nemusí být ani rozvedená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
26.2.15 14:37

Dokud je majitelem bytu, má právo si do něj chodit jak chce a užívat ho jak chce. (Tedy po dobu trvání manželství). Tudíž sice máš jakési právo vymáhat podíl na nákladech bydlení, což je ale ošemetné, když nemá ofiko příjem. Protože pak bys vymáhala tyto náklady sama na sobě - coby manželka máš povinnost ho vyživovat, když nemá příjem. Alimenty jsou taky pasé, dokud nejste rozvedeni.

jak se po rozvodu upraví majetková práva k bytu?

Edit. pasé alimenty tedy nejsou, pokud existuje soudní rozhodnutí - obávám se ale, že pokud není z čeho strhávat, je to prakticky pasé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
26.2.15 14:41

Kde bydlí, další dny nevíme. Byt se mi nechce prodávat, protože nechci jít s dvouma dětma do garsonky a on nebude platit alimenty stále dál a bude mít ještě púlku z prodeje bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
26.2.15 14:43
@brud píše:
Kde bydlí, další dny nevíme. Byt se mi nechce prodávat, protože nechci jít s dvouma dětma do garsonky a on nebude platit alimenty stále dál a bude mít ještě púlku z prodeje bytu.

jak to bude majetkově s bytem. Oba dál půlku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
26.2.15 14:46

Oba jsme majitélé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.2.15 14:51
@brud píše:
Kde bydlí, další dny nevíme. Byt se mi nechce prodávat, protože nechci jít s dvouma dětma do garsonky a on nebude platit alimenty stále dál a bude mít ještě púlku z prodeje bytu.

pak trp i nadále. POkud jste oba majitelé, má právo se tam zdržovat, pokud nemá ofiko příjem, nevymůžeš nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
26.2.15 14:57
@brud píše:
Oba jsme majitélé.

tak to je průšvih.

teoreticky, kdybys ho třeba vyplatila, tak bys ho mohla odhlásit z TP, nemohl by chodit domů a spolupodílet se na nákladech a vyžírat ledničku a podobně.

Napadá mě, je mi jasný, že s příjmem matky samoživitelky to bude hustý, ale byt prodat a tu svojí půlku vzít jako jistinu hypotéky na větší byt, kde ta reálně splácená částka zas nemusí být tak vysoká. A splátky snížit prodloužením doby splácení. Otázka ale je, kde žijete a jaké ceny bytů tam jsou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
26.2.15 15:02

Zakladatelko, ve tvé kůži bych asi prodala byt, svoji polovinu použila jako vklad ke koupi bytu nového, jemu pak zůstane druhá polovina, tudíž bude mít majetek, na který mu může sáhnout exekutor při následném vymáhání výživného.
Může argumentovat, že nemá práci, nemá příjmy atd… ale bude mít příjem za tu svoji polovinu z prodeje bytu.
Ty budeš z obliga, začneš s dětmi znovu a věř mi, že i kdyby v menším bytě, tak lepší život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna