Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ráda bych se zeptala, jak řešíte alimenty pro dítě, které dosáhlo 18 let, ale stále studuje a bude studovat ještě několik let. Směřujete celou částku alimentů na jeho účet a necháte si posílat peníze na domácnost nebo dál jedete postaru a vyplácíte mu kapesné?
My máme v plánu jet po staru… nevidím důvod posílat najednou alimenty diteti. Matka ho bude nadále živit. Ale záleží na obou rodičích, a vlastně i diteti a domluvě…
No tak ono je to spíš na tom dítěti, co s penězi udělá a jak se domluvíte. Od 18 je povinnost posílat alimenty na účet zletilého.
Tak já doufám, že už v té době bude disponovat větší částkou, než jen kapesním. Už teď mu posílám částku na kredit, stravné ve škole a jízdné. Předpokládám, že v osmnácti už bude navíc i školní pomůcky a oblečení.
@Monchichik píše: Více
Tak pokud tím mysli dite, které na dona, tak ona alimenty vyměřené nema, ne. A otec by to posilat decku mel, o tech se musi domluvit.
Nejspíš si sedneme všichni tři a domluvíme se. Asi to uděláme tak, že alimenty půjdou na účet dítěte a půlku mi bude posílat na domácnost a půlku si nechá. ![]()
Já teda úplně nevím, kolik to výživné máte, ale myslím, že ve většině případů bude nutné vysokoškolákovi k alimentům ještě dost přidat, aby se uživil.
@Lama Lama píše: Více
Ale bude. Píše, že ještě bude pár let studovat. V 18 se maturuje.
@Kolicek95 píše: Více
Až bude na VŠ, tak celé alimenty už půjdou dítěti a ode mě stejná částka. Teď je ve třeťáku SŠ.
@Kolicek95 píše: Více
Ne, nematuruje. Se systémem 9 let ZŠ a 4 roky SŠ se standardně maturuje v 19, odkladové děti (a že jich stabilně je tak 20%) ve dvaceti. Mojí dceři např. bude 18 na začátku třeťáku (je narozená na podzim).
@Jeremi píše: Více
Já jsem maturovala v 18. Stejně tak i někteří mí spolužáci co měli narozeniny červen-srpen.
@JancaS84 píše: Více
Nic to nemění na tom, že v 18ti jsi na VŠ nebyla
@Jeremi píše: Více
Asi to tak někomu vyjde. Já maturovala v 18, tak to beru podle sebe, to je fakt.