Alimenty prý do 18ti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21248
16.2.23 11:02
@Anonymní píše:
Dámy a jak to je? Rozvedení rodiče, dítě 18 let, alimenty od otce má dostávat už dítě,… takže najednou matka přijde např. o příjem 5.000 Kč, takže dítě má dát matce polovinu na nájem, jídlo, šatit se samo? Vůbec mi není jasné jak to funguje. V okolí takový případ, kdy výživné stále pobírá matka a odmítá spoustu věcí studentovi platit, protože on chodí na brigádu. Vždyť ale má matka na něj 5.000 kc od otce, plus vlastně i ona by se měla podílet stejnými penězi. Ona si utrácí za své kraviny, a studentovi má problém dát na aktivity, kapesné. Vychází mi z toho, že to dítě by se mělo líp jít bydlet samo a mít 5.000 Kč od matky a 5.000 Kč od otce, ještě by si i spoustu peněz ušetřilo, takto jen handrkování o kapesné a matka si užívá a ona jakoby na dítě nedává nic.

to jsou tady vždycky strašné boje ve stylu „matka platí nájem!“ :mrgreen:
Co mu odmítá platit? Jídlo mu třeba platí? Má u ní zázemí? A 5 tisíc v Praze je prostě něco úplně jiného, než 5 tisíc v chudém regionu, co si budeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
16.2.23 11:13
@Anonymní píše:
Dámy a jak to je? Rozvedení rodiče, dítě 18 let, alimenty od otce má dostávat už dítě,… takže najednou matka přijde např. o příjem 5.000 Kč, takže dítě má dát matce polovinu na nájem, jídlo, šatit se samo? Vůbec mi není jasné jak to funguje. V okolí takový případ, kdy výživné stále pobírá matka a odmítá spoustu věcí studentovi platit, protože on chodí na brigádu. Vždyť ale má matka na něj 5.000 kc od otce, plus vlastně i ona by se měla podílet stejnými penězi. Ona si utrácí za své kraviny, a studentovi má problém dát na aktivity, kapesné. Vychází mi z toho, že to dítě by se mělo líp jít bydlet samo a mít 5.000 Kč od matky a 5.000 Kč od otce, ještě by si i spoustu peněz ušetřilo, takto jen handrkování o kapesné a matka si užívá a ona jakoby na dítě nedává nic.

Toto už se tu párkrát probíralo a s těmito názory tady neuspěješ. Hodně matek, které mají dítě ve výhradní péči uvažuje tak, že měsíční náklady na dítě mají být deset tisíc, tak alimenty od otce musí být také deset tisíc, jinak je to hajzl sobecký. Správně je to tak, jak píšeš - oba rozvedení rodiče se mají podílet stejným dílem s tím, že kde dítě bydlí se samozřejmě musí zohlednit, co to jeho bydlení a živení stojí. A překvapivě v 18 letech dítě přestává být dítětem a tímpádem padá i „péče o dítě“. Je to v tu chvíli dospělý člověk, kterého mají povinnost rodiče existenčně zajistit, dokud nepřeruší studium. Takže správně by v tvém případě měl každý z rodičů dát měsíčně dítěti pět tisíc a matka by se s potomkem měla domluvit, kolik jí bude platit za to, že tam bydlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
16.2.23 11:16

Tak ať to zkusí. Za 10 tis bydlet, jist a užívat si. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
16.2.23 11:20

My jsme dceři na VŠ dávali 10 na měsíc a to o víkendu bydlela u nás, vozidla si jídlo a oblekali jsme ji. A vy si myslíte, že matka z těch 5 tis od otce zbohatne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
16.2.23 11:47
@andrasteia píše:
@Stará známáTak ale na doktoratu maji lidi standardne příjem 🤨

Castecne ano. Muj prispevek neni nutny.

• Citovat
  • Upravit
Stará známá
16.2.23 11:50
@Anonymní píše:

Vyzivne od 18 let ditete by nemela pobirat matka, patri k rukam ditete a matka se synem se muze dohodnout na pripadnem prispevku.

• Citovat
  • Upravit
19388
10.3.23 05:25

Dcera od 18 má výživné na svůj účet. Co bych jako po ní měla chtít?
Samozřejmě hradí si sama něco, ale spíš zábavu, já hradim vše, školu, oblečení, když něco potřebuje atd.
Jediné, co mě mrzí, zrušila hned stavební spoření. To jsem teda byla přímo nasra.na.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
10.3.23 05:25

Ale bylo tam toho naštěstí málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
19.1.26 15:35

Synovi je 19 a výživné chodí na účet mě, po společné domluvě, sám to tak chce. Že já vím co kdy je třeba zaplatit, dostává z toho část pro sebe jako kapesné a ze zbytku mu platím co je třeba kolem školy. Oblečení a to ostatní platím já ze svých peněz. Co si vydělá na brigádách je jeho věc, ale vždy mi část dá, že mu vařím, peru, platíme nájem a energie, tak aby se taky trochu podílel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
19.1.26 15:53
@KáťaKašpi píše: Více

My to máme podobně a nevidím na tom vůbec nic špatného. Jen teda to, co si vydělá někde na brigádě je jeho. Pokud je syn stále doma a ještě studuje, tak mi to přijde jako fér dohoda mezi rodičem a dítětem. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
19.1.26 16:10

@Černá Madonna taky to tak beru, nicméně to co mi dává z brigád dávám do obálky a až přijde chvíle, že by chtěl něco dražšího, tak mu to dám, nejpozději až zvedne kotvu a půjde si po svém do sveta.
Jen on o tom teda nemá tušení. Myslí si, že to používám na chod domácnosti, tak bude mít ke spoření malý překvapení jako bonus :srdce:
On se cítí dobře, že se podílí ze svých vydělaných peněz a já mám radost z něj, že ho to napadlo samo od sebe. ( Si říkám, že je asi fakt celkem dobře vychovanej :mrgreen: :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
19.1.26 16:30
@KáťaKašpi píše: Více

Tak to je určitě fajn přístup. :palec:
Ale možná by bylo dobrý, kdyby si založil spořící účet s bonusem a měl EB. Tam se mu to bude alespoň úročit a něco mu to vydělá. :P
My jsme třeba u ČSOB a převážně všechno co dostane nebo si vydělá ukládáme právě hlavně tam. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí