Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den chtěla bych se zeptat a prosím o pomoc. Mám skoro 3 letého chlapečka s bývalým přítelem. Tomu se teď narodilo další dítě a po mě chce abych došla na socialku a vyřídila formulář na vyloučení otce dítěte z dávky - rodičovský příspěvek jinak prej jeho nová přítelkyně nedostane mateřskou. Na syna platil 3000 kč měsíčně a vídal ho tak jednou za 3 měsíce neměl zájem o víc. U soudu jsme kvůli alimentum nebyly dohodly jsme se mimo soudně na 3000 kč měsíčně a vidět jednou za 14 dní o víkendu. Našel si novou přítelkyni a pak už na syna kaslal. Příjmení má po něm. Chtěla bych moc poprosit jestli nevíte jak to bude mít syn s příjmením a jak to bude s alimentama. Děkuji moc
Pokud má syn příjmení po otci, musí otec souhlasit se změnou jména, jinak s tím nic neuděláš. Co se týče alimentů, buď je bude platit dál a nebo soudně. Nic jiného ti nezbývá
![]()
S tím vyloučením otce z dávky bude mít pravdu. Řešili jsme to v rodině, jenže matka už žila s dítětem mimo ČR a nechala si zaplatit cestu 12.000 za to, že do Čech přijede a otce z rodičovského příspěvku vyloučí. Na příjmení ani výživné to nemá vliv.
Super, to jsem chtěla vědět. Jestli se to týká příjmení a alimentu. Ještě mám na vás prozbičku k čemu to je ten formulář? S otcem syna už nebydlime přez 2 roky, nikdy jsme tam neměly trvalé bydliště a poštu jsem ohlásila jinam. Myslela jsem že kromě toho že je otec mého dítěte tak už nás nic nespojuje
@ZuzanaŠtychová píše:
Super, to jsem chtěla vědět. Jestli se to týká příjmení a alimentu. Ještě mám na vás prozbičku k čemu to je ten formulář? S otcem syna už nebydlime přez 2 roky, nikdy jsme tam neměly trvalé bydliště a poštu jsem ohlásila jinam. Myslela jsem že kromě toho že je otec mého dítěte tak už nás nic nespojuje
Já mám pocit, že si pleteš alimenty s rodičovským příspěvkem, ne? ![]()
@ZuzanaŠtychová já už přesně nevím, obraťte se na úřad práce, který vám rodicak vyplácí
@mamina89 píše:
Pokud má syn příjmení po otci, musí otec souhlasit se změnou jména, jinak s tím nic neuděláš. Co se týče alimentů, buď je bude platit dál a nebo soudně. Nic jiného ti nezbývá![]()
Pokud otec nesouhlasi se zmenou jmena jde to resit soudne a to by mela sanci pokud se o dite moc nezajima
@ZuzanaŠtychová Dobrý den,
v otázkách ohledně alimentů Vám přijde vhod také Poradna rodinných financí tady na eMiminu, kde Vám odbornice ráda s Vašimi dotazy poradí.
Přeji pěkný den ![]()
adminka Eliška
@zudina píše:
Pokud otec nesouhlasi se zmenou jmena jde to resit soudne a to by mela sanci pokud se o dite moc nezajima
Mám zkušenost, že musí souhlasit, jinak s tím horko těžko jde něco udělat. Je to i jeho dítě a pláži na něj alimenty. To, že se nevídají je druhotné. ![]()
„Mám zkušenost, že musí souhlasit“ můžete tu zkušenost nějak upřesnit? Zákon říká, že soudní rozhodnutí může nahradit souhlas otce.
@Luboš P píše:
„Mám zkušenost, že musí souhlasit“ můžete tu zkušenost nějak upřesnit? Zákon říká, že soudní rozhodnutí může nahradit souhlas otce.
Ano, píšete to zcela přesně. Ovsem není jednoznačné, zda se soudu bude chtít měnit jméno dítěte, jen proto, že matka chce i když otec řádně platí výživné. Něco jiného by bylo, kdyby neplatil a o dítě nejevil zájem. Je ku prospěchu dítěte, aby jméno bylo změněnou? Toť otázka. Píšu jen ze zkušeností mých známých
netvrdím však, že to nelze ![]()
„Pokud má syn příjmení po otci, musí otec souhlasit se změnou jména, jinak s tím nic neuděláš.“ Nezdá se vám takováto debata k ničemu (ve smyslu: je to tak, ale může to být jinak)?
@Luboš P píše:
„Pokud má syn příjmení po otci, musí otec souhlasit se změnou jména, jinak s tím nic neuděláš.“ Nezdá se vám takováto debata k ničemu (ve smyslu: je to tak, ale může to být jinak)?
Já jen říkám, že to lze, ale není to tak jednoduché a už vůbec ne jisté. Z mých zkušeností to v tomto případě spíš nejde
Mejste se fajn, rypale. ![]()