Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@ulice píše:
Tady zdaleka není takový rozdíl v platechA vidíš i druhou věc? Děti ve střídavé péči, co žijí několik let v soudních sporech svých rodičů kvůli penězům?
Viděla jsi někdy v reálu, co to s těmi dětmi udělá, že to sakra hodně vnímají? A co to udělá se vztahy těch rodičů, co mají společné děti a před sebou dost let, kdyby se měli být schopni na spoustě důležitých věcech domlouvat, tolerovat, ustoupit, udělat kompromis, vyjít tomu druhému vstříc, když potřebuje? Vis, že se pak často ani nezdraví a žádný kompromis neexistuje, že se pak už vše řeší přes ospod a soud a právníky? Jake dětství kvůli max 5 tisícům, které doteď zakladatelka nepotřebovala, svým dětem připraví? Fakt nejde se domluvit po dobrém, nechtít výživné ani neřešit právníky, ale dětem přilepšit od táty jinak? Je tak příšerný a přitom se stará o děti půl napůl? Ono všechno jde, ale jak jeden spustí s právnikem a soudem, tak taky často už nepůjde nikdy nic po dobrém. Každý strůjce nejen svého štěstí, ale i štěstí svých dětí. Nakonec se začne kromě alimentů řešit i péče o děti, jako je to často. A to bude pak teprve sranda.
Hele, souhlasím, že jestli zakladatelka má šitý příjem pade a více, tak pro ní 5 tis moc neznamená a má se na to vybodnout a být ráda za klid.
Pokud má dvacku, chlap má šedesát, tak bych chápaa, že prostě chce mít nějaké alimenty vyměřené a dělá to pro ní podstatný existenční problém.
Na důvod toho, že to do těd nepotřebovala jsem se ptala - pokud opravdu nepotřebovala, tak souhlas s tebvou, proč to ted hrotit jen z principu.
Ale je klidně možné, že z titulu SJM do ted nějaká část jejích nákladů šla z výplaty manžela (napadá mi především bydlení), což se rozvodem změní.
@Fee-bee píše:
Přesně to, co píše @ulice. Nekazit život dětem.
Keyllah se tě ptala na řešení dětí znechtěných, z problémových rodin.
@ulice píše:
Tady zdaleka není takový rozdíl v platechA vidíš i druhou věc? Děti ve střídavé péči, co žijí několik let v soudních sporech svých rodičů kvůli penězům?
Viděla jsi někdy v reálu, co to s těmi dětmi udělá, že to sakra hodně vnímají? A co to udělá se vztahy těch rodičů, co mají společné děti a před sebou dost let, kdyby se měli být schopni na spoustě důležitých věcech domlouvat, tolerovat, ustoupit, udělat kompromis, vyjít tomu druhému vstříc, když potřebuje? Vis, že se pak často ani nezdraví a žádný kompromis neexistuje, že se pak už vše řeší přes ospod a soud a právníky? Jake dětství kvůli max 5 tisícům, které doteď zakladatelka nepotřebovala, svým dětem připraví? Fakt nejde se domluvit po dobrém, nechtít výživné ani neřešit právníky, ale dětem přilepšit od táty jinak? Je tak příšerný a přitom se stará o děti půl napůl? Ono všechno jde, ale jak jeden spustí s právnikem a soudem, tak taky často už nepůjde nikdy nic po dobrém. Každý strůjce nejen svého štěstí, ale i štěstí svých dětí. Nakonec se začne kromě alimentů řešit i péče o děti, jako je to často. A to bude pak teprve sranda.
Co znamená přilepšit jim od táty jinak?
Pokud je otec dětí normální, tak mu musí být jasné, že vzhledem k vyšším příjmům má platit víc. Proč by neměl?
Má si nechat matka vše líbit a na vše přistoupit?
Nevím, proč by to mělo mítvliv na děti, toto je snad mezi otcem a matkou.
@Lama Lama píše:
Hele, souhlasím, že jestli zakladatelka má šitý příjem pade a více, tak pro ní 5 tis moc neznamená a má se na to vybodnout a být ráda za klid.
Pokud má dvacku, chlap má šedesát, tak bych chápaa, že prostě chce mít nějaké alimenty vyměřené a dělá to pro ní podstatný existenční problém.
Na důvod toho, že to do těd nepotřebovala jsem se ptala - pokud opravdu nepotřebovala, tak souhlas s tebvou, proč to ted hrotit jen z principu.
Ale je klidně možné, že z titulu SJM do ted nějaká část jejích nákladů šla z výplaty manžela (napadá mi především bydlení), což se rozvodem změní.
Asi jo. Já jsem dost ovlivněna tím, že vidím, jak to dopadá pro děti a ty vztahy těch rodičů.
@Lama Lama Pokud někdo vydělává dvacku, jak píšeš, pak jeho životní standard tomu musí být úměrný. Pokud někdo stovku, pak žije taky jinak. Když se přísavka s dvackou přilepí na stovkového partnera, pak na něm cizopasí po čas soužití. Když ho kopne do zadele, tak musí sestoupit do odpovídajících nížin… ![]()
@ZustanSeMnou píše:
Pokud je otec dětí normální, tak mu musí být jasné, že vzhledem k vyšším příjmům má platit víc. Proč by neměl?
Hele to není pravda, ty vztahy jsou prostě propojení a domnívat se, že se tahanice mezi rodiči nepřenesou na děti je bláhové. Fakt to není tak jednoduché a nelze to šmahem vzít tak - já mám právo, budu na něm trvat, nevím, jaký by to mělo mít vliv na děti. Bude.
A stejně tak to neplatí ani obráceně - ve jménu blaha dětí ustpupovat a ustupovat, hlavně at je klid.
@ulice píše:
Asi jo. Já jsem dost ovlivněna tím, že vidím, jak to dopadá pro děti a ty vztahy těch rodičů.
Tak zakladatelka psala, že si děti bez problémů střídají, tak je to ok, péči vůbec řešit nemusí. Jen že má on o 20 tis. větší příjem a nic dorovnávat nechce
výživné je celkem lehká matematika, do toho ty děti přece vůbec tahat nemusí, když střídavá péče funguje. A pokud ano, kdo je do toho zatahuje? Ona? protože žádá to, na co mají děti nárok, nebo chlap, který ty peníze dětem na výživném dát nechce? ![]()
@ZustanSeMnou píše:
Jinak, tak, aby s tím otec dobrovolně souhlasil. Třeba i počkat rok, dva po rozvodu. Aby třeba platil vyšší náklady sám. Nebo platil obědy a kroužky, tábory, sportovní potřeby. Hrál dost každý rok na super dovolenou na 14 dní. Je spousta možností. Pro mě je soud a právníci až ta poslední.
Ohánět se tím „jestli je otec normální“ je v téhle vztazích blbost. Po rozvodu rodičů je pro děti nejdůležitější to, aby spolu jejich rodiče dokázali komunikovat, měli dobré vztahy a dokázali se domluvit. Ve střídavé péči je to ještě mnohem důležitější. Pokud chci pro svoje děti hezké dětství, nebudu řešit to „jestli je otec normální“, ale to, jak s tím člověkem naučit vycházet, aby moje děti byly v pohodě a nepotřebovaly v pubertě psychiatra. A klidně kvůli tomu ozelim i nějaké peníze, když budu mít, co jíst a kde bydlet, pokud je potenciál, že ty vztahy budou dobre, tak ten otec ty peníze časem sám do děti da. Ty dobré vztahy povedou nejen k tomu, že moje děti budou mít alespoň šanci hezké dětství (už samotný rozvod a střídavka může být problém), ale taky k tomu, že pak když budu potřebovat, i finančně (ale i jinak - vyměnit týden, postarat se víc, tolerovat nového partnera atd ), otec dětí pomůže. Třeba ne hned po rozvodu. Ale jednou potká kamaráda, co mu řekne, jak ho jeho exka tahá po soudech několik let, který má vztah s dětmi na bodu mrazu (protože obě strany je - ať chtějí nebo nechtějí - tak prostě ovlivňují tím, že nenávidí druhého rodiče) a kolik ho stojí právníci a uvědomí si, jaká je výhra mít dobré vztahy v rodině. Pak totiž oba rodiče tou rodinou zůstanou. Když se nenávidí, tak to nejde a rodina se rozpadá definitivně.
Nechci se dohadovat. Je to můj názor, vím, proč ho píšu, ale konkrétnější být nechci. Ono to chce domýšlet do důsledku to, že na někoho pošlu právníka.
@Fee-bee píše:
@Lama Lama Pokud někdo vydělává dvacku, jak píšeš, pak jeho životní standard tomu musí být úměrný. Pokud někdo stovku, pak žije taky jinak. Když se přísavka s dvackou přilepí na stovkového partnera, pak na něm cizopasí po čas soužití. Když ho kopne do zadele, tak musí sestoupit do odpovídajících nížin…
No, tak u bezdětného páru je to jasné. U nerozvedeného prá je to komplikovanější. Můžeme polemizovat nad tím, zda je to správně nebo ne, ale stávají legislativa prsotě zohlednuje i u střídavé péče odlišnou životní úroven rodičů a příjmy v aliemtntech. Je tedy vysoce pravděpodobné, že soud ty aliemtny vyměří. A troufám si říct, že je vyměří i tehndy, kdy je matka nebude požadovat.
Být zakladatelkou, tak podám na opatrovnický osoud žádost ( stejnak to musí přijít), s tím, že se oba rodiče dohodli a shodli na střídavé péči, která již 2 roky fakticky běží a žádá o schválení dohody rodičů na péči. A stanovanévýživného ponechává na rozhodnutí soudi. Bud se do té doby dohodnou a doplní nebo se to nechá otevřené takto.
@ulice píše:
Jinak, tak, aby s tím otec dobrovolně souhlasil. Třeba i počkat rok, dva po rozvodu. Aby třeba platil vyšší náklady sám. Nebo platil obědy a kroužky, tábory, sportovní potřeby. Hrál dost každý rok na super dovolenou na 14 dní. Je spousta možností. Pro mě je soud a právníci až ta poslední.Ohánět se tím „jestli je otec normální“ je v téhle vztazích blbost. Po rozvodu rodičů je pro děti nejdůležitější to, aby spolu jejich rodiče dokázali komunikovat, měli dobré vztahy a dokázali se domluvit. Ve střídavé péči je to ještě mnohem důležitější. Pokud chci pro svoje děti hezké dětství, nebudu řešit to „jestli je otec normální“, ale to, jak s tím člověkem naučit vycházet, aby moje děti byly v pohodě a nepotřebovaly v pubertě psychiatra. A klidně kvůli tomu ozelim i nějaké peníze, když budu mít, co jíst a kde bydlet, pokud je potenciál, že ty vztahy budou dobre, tak ten otec ty peníze časem sám do děti da. Ty dobré vztahy povedou nejen k tomu, že moje děti budou mít alespoň šanci hezké dětství (už samotný rozvod a střídavka může být problém), ale taky k tomu, že pak když budu potřebovat, i finančně (ale i jinak - vyměnit týden, postarat se víc, tolerovat nového partnera atd ), otec dětí pomůže. Třeba ne hned po rozvodu. Ale jednou potká kamaráda, co mu řekne, jak ho jeho exka tahá po soudech několik let, který má vztah s dětmi na bodu mrazu (protože obě strany je - ať chtějí nebo nechtějí - tak prostě ovlivňují tím, že nenávidí druhého rodiče) a kolik ho stojí právníci a uvědomí si, jaká je výhra mít dobré vztahy v rodině. Pak totiž oba rodiče tou rodinou zůstanou. Když se nenávidí, tak to nejde a rodina se rozpadá definitivně.
Nechci se dohadovat. Je to můj názor, vím, proč ho píšu, ale konkrétnější být nechci. Ono to chce domýšlet do důsledku to, že na někoho pošlu právníka.
OK, a co když to tak nebude.
@ZustanSeMnou píše:
I když má plat o 20 tisíc vyšší, skutečný rozdíl vynereny soudem zas tak vysoký nebude.
Tipuji, že mu vymeri platit max do 5 tisíc rozdíl
To je snad málo?
Ještě tu nepadla oblíbená otázka jestli on ty děti chtěl a výtka pro zakladatelků, že měla vědět, komu roztahuje nohy.
![]()
Pak už to tu bude v plné kráse dle podmínek solidárních a laskavých žen.
@Anonymní píše:
Zdravím,
Poprosím o radu… S manželem žijeme už dva roky oddělene, máme dvě děti, které si střídáme po týdnu a nic si navzájem neplatíme. Já chtěla, ale muž ne.
Nyní se chceme oba rozvést, máme nové partnery. A byla jsem informována, že si budeme navzájem platit vyměřené alimenty. Což jsem řekla manželovi a ten silně nesouhlasí, že do teď jsme si nic neplatili že chci jen peníze, jsem prizivnice atd,chtěla jsem se dohodnout, přičemž by dohodu sepsala právnička. On ale takto… Nadávky, že nic platit nebude atd. Tak nevím, zda to rovnou dát soudně bez dohody. On ví, že má o 20tisic vyšší plat než já a vyměří mu vyšší alimenty. Ale brání se, že nic jsme si neplatili do teď, tak nebudeme ani dál. Myslíte, že i tak to soud vyměří? Moc mě mrzí, že mi začal nadávat, ať si teda seženu lepší práci, když jsem neschopná, že se chci jen přiživit apod.
Určitě návrh podej. Nárok na alimenty děti mají, pokud je rozdíl výplat velký.. u nás u jednoho dítěte rozdíl 4 tis, u druhého si nedáváme nový i když rozdíl našich platu je aktuálně asi 50 tis
jsem na RD. Ale já na ex dlabu.. to druhé dítě ve střídačce je mužův syn, tam dohoda byla relativně dobrá pouze přes mediátora. Ex partnerka chtěla mnohem víc
Hlavně nepřepálit start. Jako moje známá, která chtěla u střídavky stáhnout otce o co nejvíce, protože má větší plat. Na rozdílu jí přiznali 9 stovek, za tyhle šílený prachy naprosto rozvrácené vztahy s otcem. Do té doby se na všem shodli, otec platil sám od sebe dražší záležitosti. A teď jí platí takový prachy, takže vícenáklady jsou na matce. Když chceš z otce udělat nesvéprávného blbce, ukázat veřejně, že se neumí postarat o vlastní dítě a uvalit na něj alimenty, počítej s tím, že se to někde projeví.
@Lama Lama píše:
No, tak u bezdětného páru je to jasné. U nerozvedeného prá je to komplikovanější. Můžeme polemizovat nad tím, zda je to správně nebo ne, ale stávají legislativa prsotě zohlednuje i u střídavé péče odlišnou životní úroven rodičů a příjmy v aliemtntech. Je tedy vysoce pravděpodobné, že soud ty aliemtny vyměří. A troufám si říct, že je vyměří i tehndy, kdy je matka nebude požadovat.
Být zakladatelkou, tak podám na opatrovnický osoud žádost ( stejnak to musí přijít), s tím, že se oba rodiče dohodli a shodli na střídavé péči, která již 2 roky fakticky běží a žádá o schválení dohody rodičů na péči. A stanovanévýživného ponechává na rozhodnutí soudi. Bud se do té doby dohodnou a doplní nebo se to nechá otevřené takto.
No, tak si daji spolecnou peci a je to bez alimentu. A je po problemu. Tam se vyzivne spise nestanovuje, protoze se to bere ze jsou schopni se domluvit a ze veci resi spolecne.
Pravdepodobne tak, jak to zakladatelka doted s manzelem resila.