Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takhle, na plodnost má alkohol vliv, stejně jako kouření, nadváha, stres, životní styl, nadměrné sezení, přehřívání varlat atd. Těch vlivů je strašná spousta a světe div se, i lidi s nadváhou co kouří a pijí, mají děti. Nechci to zlehčovat, ale důležité je udržet si nějaký celkově zdravý životní styl, ale nehrotit to za každou cenu tak, aby se tím člověk stresoval. Nejdůležitější je totiž být v pohodě. Před ovulací a před „výkonem“ bych to s alkoholem nepřeháněla, jinak ať si chlap klidně pár piv dá ![]()
Obe deti jsem lehce vymachala v alkoholu. Ja moc nepiju, ale u obou se mi stalo, ze jsem byla na nejakem dychanku a prihnula jsem si trosku vic ze sklenicky a ejhle, za 2 tydny bylo male prekvapeni na testiku.
Takze samo jsem pak premyslela, kolik ze jsem toho v ten den vypila a jestli to nemuze mit vliv na dite. Ale podle toho, co jsem cetla, tak ze zacatku absolutne zadny, protoze embryjko ma svuj vlastni zloutkovy vacek a neni ze zacatku napojene na matku.
Dlouhodobě pití většího množství určitě vliv mít bude, ale zadne presnejsi statistiky neznám.
Nicméně stejně tak bych tipla, že poměrně dost děti vzniklo v alkoholovém opojení ![]()
Jinak za sebe - ne, v době snažení jsem alkohol nevysazovala ani já, ani manžel, ale asi jsem to trochu víc hlídala zejména v poovulacni fázi cyklu, jako že co kdyby…nicméně ani jeden z nás není nějaký pravidelný popijec ![]()
Příspěvek upraven 12.02.25 v 14:32
Jestli si dá občas pár piv, tak bych byla relativně klidná, jako neměli byste to určitě přehánět, určitě bych vysadila tvrdý alkohol a taky bych se přítelem domluvila, aby se v zájmu nějakého případného postižení vyloženě neopil-neopíjel..
zhruba takhle jsme to při snažení řešili my…
ale vím, že existují snažilky, které alkohol striktně odmítají - to si musí každý rozmyslet sám…
Nepiju vůbec. Přítel ano. S otěhotněním problém není. Ono je to značně individuální. U někoho stačí jeden vliv, aby byl problém otěhotnět… u někoho je více vlivů,… někdo zase žije úplně zdravě a problém tam také je. Ale lepší tomu nejít naproti, že.
Holky díky, my žijeme relativně zdravě, nekouříme, cvičíme, dobře spíme, hýbeme se, dobře snad i jíme…jedině, co tam dře, je ten alkohol si myslím. Nešlo mi o případné „poškození“ plodu, ale vyloženě o pravděpodobnost početí. 🙂 Samozřejmě je mi jasné, že zdravý životní styl je důležitý a těžko říct, jaký vliv to má. U někoho nejspíš žádný. Ale vzhledem k tomu, že se snažíme už půl roku, říkám si neustále, že něco asi děláme špatně a prostě jsem si uvědomila, že kolem ovulace je vždy nějaký větší přítelův dýchánek, proto mě zajímalo, jak to mají ostatní 🙂 děkuji za názory 😊 třeba se ještě někdo přidá s tím svým 😊
Nějaký zásadní vliv to asi nemá, ovlivňuje to dalších x faktorů a alkohol nebude mezi úplně těmi top, zvlášť pokud ho není dlouhodobě obří množství, ale nějaké vědecké studie samozřejmě neznám.
Pokud mám sdílet vlastní zkušenost, tak jsem pila alkohol před prvním těhotenstvím docela dost (manžel trochu taky, ne tolik) a otěhotněla jsem v pohodě.
Prosinec jsme měli oba plný večírků a alkoholu, normálně si dáme jednou za 14 dní na hospodském kvízu, ale prosinec jsme měli divoký. Oba přes 30 let, tři roky marné snahy a…v prosinci se nám to konečně povedlo, takže na nás to mělo nejspíš pozitivní vliv 🤣
Díky všem 😊
@CatOnTheMoon to mě trochu postavilo nohama na zemi, asi se toho nebudu tolik bát…😃
Nám bylo oběma přes 30, popíjení dost časté, tenkrát před početím první dcery jsme pili snad nonstop od Štědrého dne do 1. ledna. Počala jsem pravděpodobně na toho Silvestra, takže dcera byla křtěná ještě než vznikla
Další děti už jsem počínala úplně střízlivá, manžel pije na pravidelné bázi, ne moc, ale často.
Ahoj, mám takový dotaz k zamyšlení a možná i prosbu na sdílení zkušeností. Snažíme se o miminko a mám vnitřně takový nepříjemný pocit z alkoholu. Moc nepiju, ale přítel si občas dá, tak 1×-2× týdně třeba 4 piva v hospodě a tak 1× -2× do měsíce pije víc (třeba na nějaké party nebo větší sešlosti). Tím víc myslím, že mu druhý den není úplně hej. Já spíš tak v období ms, když vím, že se nezdařilo. Pak se od toho spíš distancují, protože si myslím, že to může mít vliv, ale vlastně nevím. Teď o víkendu jdeme na party a hned po víkendu bych měla mít ovulaci. Snažíme se už tak půl roku, takže si nechci na každé akci odpírat alkohol a ani ho nechci zakazovat příteli. Takže moje otázka je, jak moc to případně ovlivní početí? Co si myslíte? Počal někdo i přesto, že pil více a bylo mu třeba už ke 30? 🙂 Nebo jste při snažení o dítě alkohol úplně vynechali? Řešili jste to nějak? 🙂 Snad je otázka pochopitelná. Prostě chci mít pocit, že pro to děláme maximum, zároveň nechci si odepírat něco, na čem reálně možná ani nějak moc nezáleží. 🙂