Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, zajímalo by mě váš názor na sem tam skleničku vína v těhotenství… Byla jsem na třídním srazu ve 13tt a dala jsem si deci bílého, pak už jen asi litr vody. Včera jsem byla s kámoškou v cukrárně a ta mi říkala že alkohol v žádným případě do 4. měsíce, že hrozí riziko vývojových vad. Tak teď mi to zase vrtá hlavou
a vyčítám si, že jsem si tu sklenku dala, mamka mi totiž řekla, ať si klidně dám…
Jinak za 14 dní se vdávám a z toho mám taky hrůzu, protože je přípitek na radnici, na obědě a ještě na oslavě a na tom obřadě se tomu asi nevyhnu, ale zbytek dám skoromanžovi, ať to vypije… Zájímají mě vaše názory a zkušenosti co se týká toho tématu… A omlouvám se za dlouhý příspěvek ![]()
no hele, alkohol prospesny neni nikdy, ze. ale pokud si das takovy maly mnozstvi, pokud to nebudes opakovat pravidelne, tak se nic nestane. to by po svete muselo pobihat tolik „kriplu“…
Ahoj.
Jedna sklenicka v tehu rozhodne nevadi. Ani do 3mes. Ja si taky obcas dala, svatbu jsem mela ve 20tt, pripitek i aperitiv na hostine sem v pohode vypila. Taky pivko nevadi. Vubec se nemusis bat.
Já se v těhu vyhýbala alkoholu striktně do půlky,pak jsem si občas sklenku vína nebo v létě pivo dala. Vlastně si teď vzpomínám, že v těhu s Eli to nikdo nevěděl a na Silvestra jsem si taky připila, bo by to bylo všem divné…
Podívej, pokud jde o přípitek, o deci vína na srazu a podobně, nebála bych se - kdybys sis dávala víno každý den, bylo by to jiné… Samosebou zní alkohol v těhotenství strašně, ale já si za sebe opravdu myslím, že takhle malinké hřešení se dá prominout - pokud je vůbec takhle malilinké hřešení vůbec k promíjení ![]()
Užívej si těhu, gratuluji ke svatbě a přeji hodně krásných dní.
L.
Ahoj,
já si myslím, že je to v pohodě. Když si dáš jenom občas trošku alkoholu (samozřejmě ne tvrdýho
), tak by to mimču nemělo ublížit. A jak mi říkal můj porodník (když jsem s ním v 8. měsíci seděla na hospodský zahrádce a poctivě cucala ten džus) - v druhé půlce těhotenství může ženská jedno malé pivo denně. Teda rozhodně jsem to nedodržovala
, ale čas od času si dát jedno malé pivo nebo decku vínka by neměl být problém.
Tereza
ahoj Lucinko,
souhlasím s ostatními, tvrdý alkohol naprosto vynech, ale sklenka vína nebo piva jednou za čas neškodí, sama potom poznáš že ani na víc nemáš chuť,protože odvykneš ![]()
Já měla svatbu ve 13.tt a dala jsem si přípitek a cucla aperitivu ale nechutnal mi, ale pak uz mi nevadilo si cucnout piva k pecenemu selatku a jinak jsem pila nealko - mela jsem zase strach co by rekli ostatni a zvani na panaky? vyresila jsem to jednoduse, dolevala jsem si Rajec do stamprle a ostatnim poroucela vodku nebo slivovici at jedeme ve stejne znacce, kazdy se moc smal ![]()
Souhlasím s holkama!!!
Já jsem se vdávala 11.9.04 a svatbu jsem si opravdu užívala, vůbec jsem se neomezovala a vypila jsem X panáků, týden na to jsme šli s kamarádkou do baru a bylo to stejné - no a po tom velkém flámu 18.9. jsem měla ne testíku //, taky jsem přemýšlela ned množstvím vypitého alkoholu (Whiskey)! malý se narodil a je úplně v pořádku tím nechci říct aby jsi byla co týden jak duha!!!!
Pak jsem si taky sem tam (cca 1× a měsíc, za 2) dala dvojku vínka, ale nikdy víc!!!
presne tak, pokud je to vyjimecne sklenka neceho mene alkoholickeho (pivo, vino) tak je to OK
dokonce jsem cetla ze jedno jednorazove opiti je mnohem mensi zlo, nez pravidelne piti, protoze spousta holek netusi, ze je tehotna a tak se chovaji normalne, coz se stalo i mne - na uplnem zacatku tehu (2.-3. tyden) jsem byla u znamych v Chorvatsku a tam se to jinak neda nez se poradne prolit rakiji
no a mame krasnou a zdravou holcicku
tak si to tehu uzivej ![]()
ahojky,
jestli to byla jedna skelnička neřešila bych to bud v pohodě a užívej si těhotenctví já si taky občas dám pivko nebo víno. Moje první dětsko je zdravý jak řepa jo akorát ten tvrdej ne. Tělo si samo řekne na co má chut.
Já se na to ptala i MUDr. a je to i v knížce Kniha o těhotenství a porodu (od A. Pařízka):
„Těhotné ženy by neměly požívat alkholické nápoje v jakékoliv formě, nejen destiláty, ale ani víno a pivo. Na druhé straně příležitostný doušek piva dítě nikterak neohrozí“.
A MUDr. mi řekl, že když si dám 1× týdně decku červeného, tak je to zcela OK.
Takže se řídím dle jeho rady ![]()
klid ![]()
M je striknuta tequilou( na brachove maturitaku jsem netusila ze jsem tehu) a dobry- ale to bych samozrejme nepila kdybych to tusila ze- ale sklenicka striku nebo piva ooobcas neuskodi- vino jsem nahrazovala tim strikem, pivo nealko pivem- jednou za cas samozrejme ![]()
No, pozerám, že som so striktným nepitím v tehu dosť extrém… ![]()
Lucink_a - čo si vypila už neodčiníš
Ale ďalej by som sa držala už bez alkoholu. Pre istotu. Toť moj názor.
Gabika
Lucinko - klíííd. Deci bílého vína, kor když nepiješ každý den, je v poho. My jsem měli taky oslavu a ještě o mimi nikdo nevěděl, taky jsem měla cca deci vína a dolila si ho jako střik a cucala celý večer (a že v tom těhu chutná - hold zakázaný ovoce
). Tvrdý samo ne!! Přípitku se neboj a cucni si
Hezky si užij svatbu, užívej si těhu a hodně ŠTĚSTÍÍÍÍ
Lucinko, alkohol by se nemel, podobne jako cigarety, z logickych duvodu ne? Jenze povim ti tohle..... kdyz jsem se mela narodit ja, tak se mi mama priznala, ze jakozto kuracka v tehu s chuti popila i kourila. Pry se citila vubec nejlip za cely svuj zivot, kdyz me mela v brisku. Ja se narodila v terminu, s normalni porodni vahou, zadne vyvojove vady, zadne zdravotni problemy. Zdrava jako ripa. Kdyz se mel pro zmenu narodit bracha, to bylo o 7 let pozdeji, tak uz to brala zodpovedneji, vyhybala se jak piti tak cigaretam a braska se narodil s prominutim jako nedochudce.....dlouho hubenej, s pokrivenym hrudnikem, svidraty, bryle mel od 2 let, dlouho plesaty.....ted je z nej kus zdraveho brylateho, ale jinak naprosto zdraveho chlapa, ale jako malinky byl rachyticka chudinka. Pisu to, aby jsem ti nastinila, ze tech rizik je desne moc a o spouste veci se stejne jen suska......kuprikladu potravinarke pridavky, barviva, ecka, konzervanty, umele sladidla, fritovane vyrobky, pouziti mikrovlne trouby, mobilnich telefonu, prochazky v lese pod draty vysokeho napeti, styk s cisticimi prostredky, parfemy, litani v tehu.....no je to nekonecne.
Myslim si, ze pokud pouzijes zdravy rozum, das si tolik, aby ses neopila, ale jenom kapku na chut, nebo to budes jen pocucavat behem delsi doby, tak se nic nestane. Ve Francii se pije v tehu ne bezne, ale daleko benevolentneji, ji tam i krvave stejky a basti syry. Takze se netrap, pokud ses ale typ cloveka, ktery nechce radsi VUBEC riskovat, tak se alkoholu vyhybej, ale jinak obcasna sklenka urcite neni na skodu.
Znam kocku, ktera si davala DENNE jednu sklenku cervenehi vina na chudokrevnost po CELOU dobu sveho tehotenstvi a mimi bylo v naprostem poradku.
Neprihlasena Marketa
Gabika píše:
No, pozerám, že som so striktným nepitím v tehu dosť extrém…![]()
Lucink_a - čo si vypila už neodčiníš
GabikaAle ďalej by som sa držala už bez alkoholu. Pre istotu. Toť moj názor.
No já si myslím, že nic se nemá přehánět - ani striktní zákazy…
Můj gynekolog mi doporučoval v těhotenství deci červeného vína denně!! Na vyrovnání tlaku… Po porodu nám primář gynekologicko-porodnického oddělení kladl na srdce, že máme pít při kojení dvě černá piva denně (!!) kvůli kvalitnímu mléku
Takže jsem pro jakousi střední cestu, pokud máš na víno, nebo pivko chuť, nebraň se tomu, ale všeho s mírou .. ![]()