Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
@Leňda pravdu není nutné zakládat stejné diskuze, a už vůbec teď jako anonymní ![]()
Každopádně jak bys chtěla reagovat? Vždyť už je pomalu dospěla. Není jediná kdo v jejím věku měl alkohol.
No za měsíc si jej může koupit kdykoliv sama a vypít kdykoliv. Bude dospělá. Přijmi to jako fakt a jednej s ní podle toho.
Využij toho, abys ji vklidu věci vysvětlila a ideálně ji „naučila pít bezpečně“.
Příspěvek upraven 24.06.25 v 11:51
A co? Je jí 17, je skoro dospělá. Panák vodky neznamená, že z ní vyroste alkoholička. Neřešila bych to s ní vůbec nijak.
Až tebou bude zase projíždět vztek, tak si zkus vzpomenout na sebe v 17 letech.
Kdo před 18 narozeninami neochutnal žádný alkohol, ať hodí kamenem ![]()
Já bych to neřešila, max jen znovu poučila, ať hlavně nesedá k nikomu, kdo pil, do auta
Nijak, nech jí na pokoji. Co bys jako chtěla řešit? Vztek proč? Že pila alkohol? Kdo to v tomhle věku nezkusil že?
Až přijde ze školy, řekni jí nějakou poučku o bezpečném pití. Bude ji jasně, že jsi to našla a bude ji trapně. Ale jak píšou ostatní, za chvilku je plnoletá a bude moct pít jak bude chtít.. ![]()
Být tebou tak nedělám nic, zvlášť když lezeš holce do skříně. Max bych s ní hodila řeč ať pije zodpovědně když ji bude 18. Ale nechci ti kazit iluze, ale my jsme chodili na diskotéky od 15 a džus jsme tam rozhodně nepili.
Proč jsi vzteklá? To si opravdu naivně myslíš, že už dávno někde nezkusila alkohol? Dceru jsem při první přespávce u kamarádky v prváku na střední poučila, že mi je jasné, že tam budou pít alkohol a ať pořádně jí, pije nealko a nemixuje pivo, víno a tvrdé. Držela jsem pouze to, že jsem jí ten alkohol odmítala koupit. Jednu výjimku jsem udělala při dárku pro kamaráda k 18. Pravda je, že jí všichni spolužáci záviděli, že se doma nemusí pracně vymlouvat atd. Já jsem realista a bylo mi jasné, že pít budou. A v tomto případě jsem chtěla být v obraze, co se tam opravdu děje.
Dva panáky? Bych možná řešila dvě flašky, ale neznám nikoho, kdo v pubertě nějaký alkohol aspoň neochutnal.
Tak já jsem flašky nikdy před rodiči neschovávala. Byly všechny hezky na skříňi. Taky mi bylo 16-18.Sem, tam jsem si o víkendu něco nalila. Nikdy jsem neměla problém si s našima připít, ochutnat, naložit… Nejspíš to zní divně co? Nic méně mám takový zdravi vztah k alkoholu, že už téměř nepiju.
Jakoze ted v lete bude plnoleta a ty jsi vztekla, ze ma u sebe dva panaky vodky? Jako vazne? A proc jsi vlastne do te skrine sla? Pokud to bylo neco nevinneho a tys to nasla omylem, tak bych si s dcerou sedla a probrala, jak pit alkohol bezpecne. A pokud jsi ji proste prolezala veci, dala bych si par facek, dceri nic nerikala a probrala s ni bezpecne piti alkoholu treba kratce pred tema narozkama.
Dobry den, prosim o radu, jak se zachovat.
Dneska jsem u dcery ve skrini nasla dva panaky vodky (to co prodavaji v trafice v kelimku). Dceri je 17 let, v lete bude plnoleta. Nejdriv mnou projel vztek, ted jsem se trochu uklidnila, ale uvazuju, jak zareagovat, az prijde ze skoly.
Mate zkusenosti? Jak jste na podobnou situaci resili vy?