Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Oni by ho v tom opravdu neměli podporovat, a když něco donesou nejde abys jim to vrátila, nebo to někam zavřela aby k tomu neměl přístup
V takovem mnozstvi???
![]()
zacni si davat nejake penize na stranu…hodne sil budete ji potrebovat ![]()
@Anonymní píše:
Jistě pochopíte anonymitu mého příspěvku, za kterou se tímto omlouvám.
Jde o to, že manžel má problémy s alkoholem - je prakticky denním konzumentem piva, pije minimálně tři, maximální hranice je cca 22 piv. Naštěstí není agresivní, zatím je schopen chodit do práce, pije odpoledne a večer.
Rodina o jeho problému ví, prosila jsem je, aby ho alespoň v alkoholismu nepodporovali…Bohužel za posledních čtrnáct dní dostal od nejbližších příbuzných darem tři láhve slivovice. Připadám si jako idiot. Vše vypil během víkendu…
Já chápu, že musí chtít přestat sám, že si případně alkohol stejně opatří, ale je normální dávat alkoholikovi alkohol? Připadá mi to od příbuzných jako bezohlednost, a to především vůči mě a dětem, kteří pak jeho opileckou náladu musíme snášet.(
On je v první řadě nemocný a měl by se léčit. Já vím, že snaha a rozhodnutí musí vyjít od něj a třeba se to nikdy nestane, ale proč ho v tom podporovat?
jsem na tvé straně. Jak to zvládáš? Manžel doma normálně funguje? chodí do práce?
Že jsem tam smělá, Tobě to nevadí? a nebavily jste se o léčení?
Nechapu jeho rodinu
Mama je alkoholicka a nedavam ji nikdy alkohol jako dar, kdyz je u nas na navsteve, tak ji ani n treba nenabizim treba dvojku vina. Kdyz jsme u ni my, nebo ona u nas, tak tri dny vydrzi nepit (vi, ze bych kvuli detem radeji odjela nebo ji vyhodila od nas) Prosim o zachovani anonymity.
J.
Okamžitě s nim skončit. Navštiv psychologa, nejlépe ktery pracuje s alkoholiky, pomůže ti se od něho odprostit. Alkoholismem je narusena cela rodina, nejen alkoholik, vidíš ze resis nesmysl. Proc mu rodina kupuje chlast? Sbal mu věci a at se jde léčit.
Také doporučuji začít dělat opatření jako šetřit dávat si stranou peníze, co pujde převést na sebe (majetek, účty atd), a rodinu důrazně žádat o nedávání alkoholu, at mu koupí třeba štangli salámu. V okamžiku, kdy manželovi sáhente na pití (vyjelete nebo vyhodíte) můžete očekávat agresi… - pak už to jde jen z kopce. ![]()
@Pudloslava Tak normálně. On do práce chodí, má zajímavou a dobře placenou práci. A není to tak, že by byl vyloženě denně v lihu. On spíš pije tak ty tři piva denně, jenže dost často se stane, že jakoby pak nemůže přestat. Když třeba otevře láhev, tak bude chodit, dokud ji nevycucá. Jakoby chytí slinu, nebo já nevím, jak to říct. Okolí ho spíš utvrzuje v tom, že je vše v pohodě, tím je to horší. Hlavně mi vadí, že i rodina ho v tom takto podporuje. Já chápu, že mu tím udělají radost, ale je to od nich opravdu bezohlednost, protože oni na rozdíl od něj problémy s alkoholem nemají.
Zakladatelko - jako bych četl o svém otcovi. Pokud má tvůj manžel jakékoli negativní nálady, počítej s jejich stupňováním. To je jediné, co se dá spolehlivě říct - alkohol totiž na každého působí jinak. Jinak pokud někdo doporučí „léčbu šokem“ (postavit ho před hrozbu rozchodu), tak ta často nefunguje…
Myslím že příšel čas, abys začala myslet na „zadní kolečka“.
@Anonymní píše:
Nechapu jeho rodinu![]()
Mama je alkoholicka a nedavam ji nikdy alkohol jako dar, kdyz je u nas na navsteve, tak ji ani n treba nenabizim treba dvojku vina. Kdyz jsme u ni my, nebo ona u nas, tak tri dny vydrzi nepit (vi, ze bych kvuli detem radeji odjela nebo ji vyhodila od nas) Prosim o zachovani anonymity.
J.
Je to moje rodina, kdo mu dává alkohol. Jeho rodina nikoli.
@Anonymní píše:
Jde o to, že manžel má problémy s alkoholem - je prakticky denním konzumentem piva, pije minimálně tři, maximální hranice je cca 22 piv. Naštěstí není agresivní, zatím je schopen chodit do práce, pije odpoledne a večer.
Rodina o jeho problému ví, prosila jsem je, aby ho alespoň v alkoholismu nepodporovali…Bohužel za posledních čtrnáct dní dostal od nejbližších příbuzných darem tři láhve slivovice. Připadám si jako idiot. Vše vypil během víkendu…
Já chápu, že musí chtít přestat sám, že si případně alkohol stejně opatří, ale je normální dávat alkoholikovi alkohol? Připadá mi to od příbuzných jako bezohlednost, a to především vůči mě a dětem, kteří pak jeho opileckou náladu musíme snášet.(
On je v první řadě nemocný a měl by se léčit. Já vím, že snaha a rozhodnutí musí vyjít od něj a třeba se to nikdy nestane, ale proč ho v tom podporovat?
Dávat alkohol alkoholikovi není v pořádku. Je ale otázkou, zda si rodina uvědomuje závažnost problému - jinak řečeno, pokud manžel zatím stále normálně funguje a vůči okolí se jeho alkoholismus nijak neprojevuje, mohou to brát jako Tvoje zbytečné přehánění.
Postoj, který jsi k tomu zaujala Ty, ale také v pořádku není. Tímto způsobem se problém nevyřeší - jenom oddaluje a ve skutečnosti prohlubuje. Čím déle to takto bude trvat, tím menší je pravděpodobnost, že se z toho manžel dokáže dostat… Tady je potřeba řešení daleko razantnější - i za cenu Tvého (třeba dočasného) odchodu. Shovívavost, trpělivost a omlouvání „on je nemocný“ není nic jiného než zavírání oči před nevyhnutelným průšvihem, který přichází.
Takže přestaň nadávat na rodinu - oni se vlastně chovají stejně, jako Ty. Předstírají, že problém neexistuje.
@Jura007 píše:
Zakladatelko - jako bych četl o svém otcovi. Pokud má tvůj manžel jakékoli negativní nálady, počítej s jejich stupňováním. To je jediné, co se dá spolehlivě říct - alkohol totiž na každého působí jinak. Jinak pokud někdo doporučí „léčbu šokem“ (postavit ho před hrozbu rozchodu), tak ta často nefunguje…
Myslím že příšel čas, abys začala myslet na „zadní kolečka“.
s tím souhlasím, zakladatelko bude to horší, a tu práci za chvíli bude zanedbávat, protože chlast pak už bude silnější než on, a stáhne vás s sebou do s*raček, myslí hlavně na děti a sebe, když jemu není pomoci, nebo si to nepřipouští
@Jura007 souhlasím, pokud už jste v pokročilém vztahu a jsou tam i děti, tak pochybuji že cesta zpátky povede přirozeným způsobem, ty „zadní kolečka“ jsou nutná…hlavně pozor na tvrdý alkohol, to je fakt zabiják ![]()
Jen dodatek: u mého otce nebyl rozvod dostatečným důvodem k abstinenci - přestal až v okamžiku, kdy mu začaly selhávat ledviny.