Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Mam i amalgamove, nove si davam bile, ale cilene prevrtavat…fakt ne.
Porad je ceho se bat…bavi te to?
Bílé bych si nechala udělat jen víc vepředu, kde to jde vidět. Vzadu stačí amalgámové. Ty tam taky mám od dětských let a nemám žádný problém.
Moc díky za odpovědi. Já totiž co se ptala pár známých tak všichni mají bílé, tak jsem si říkala že jestli jsem fakt už sama na planetě s amalgamem v puse🫣 😁děkuju holky za uklidnění. Dnes jsem chytla z toho úplnou úzkost nebo co.
Mám v puse je. Jednu a to amalgám. Asi 25 let. Jinak žádné nemám.. na jednom zubu jsem měla amalgám, pak mi ho x krát vyměnili za bílou, až se zub rozlomil.. prostě nedržela. Mám tam inlei nebo jak se to jmenuje. Vytiskl ho doktor na té tiskárně. Ten zub utrpěl poškození při bouračce, proto jsem tam měla historicky amalgám. Držel skvěle. Je mi 45 a mám tedy jeden amalgám a jeden dodělaný zub. Jinak vše bez kazu. Amalgám je podle mě v některých případech lepší, prostě drží líp.
Mam oba s muzem plno hubu amalgamovech plomb, je nam 60+ a jsme zdravi jak rybicky!
Generace nasich rodicu ma taky jedine amalgamy, dnes jiim tahne na 90 a tez jsou zdravi, jezdi do lazni, zkratka si uzivaji zivot!
Bud rada, ze tva zubarka neni zlatokopka, jak 90% ostatnich.
Navic ty bile plomby nejsou tak kvalitni - vypadavaji casteji nez amalgamove.
@Veveří píše: Více
Ne, mělo to být stále tady smrdím jako že mě to ještě nezabilo. ![]()
@sisisi píše: Více
Kdyby to bylo tak jedovaté, tak už by z nás dávno polovina poumírala, jen kvůli amalgámovým plombám. ![]()
Zase nesmíš úplně všemu věřit. A hlavně, ty bílé plomby mají určitou „trvanlivost” a časem je zapotřebí je předělávat. A navíc, někteří stomatologové za ně požadují opravdu nemalou částku.
Ale, je úplně jasný, že pokud jde o přední zuby, tak tam člověk ty peníze do těch bílých plomb určitě rád dá. ![]()
Amalgam vydrzi nejvic, vsechny bile plomby maji dost omezenou zivotnost. Rozhodne vice toho amlagamu se tindoatane do organismu tim prevrtvanim, nech to byt. Mne ty plomby drzely 40 let.
@Knihakniha píše: Více
Tak je docela logické, co vydrží víc, kov (amalgám) nebo porcelán s umělou hmotu (bílé plomby). Dobře udělaný amalgám vydrží třeba do konce života, léta. Navíc se díky tomu, že obsahuje desinfekční stříbro, nedělají vedle něho tak často sekundární kazy jako u bílých plomb, které nic desinfekčního neobsahují. Jako zubařka bych doporučila do stoliček, které jsou živé, rozhodně amalgám a buďte ráda, že vám ho ještě vůbec nějaký zubař udělal. Bude zakázaný a mladí zubaři ho ani většinou neumí dobře udělat. Plácají jenom bílé plomby.
@Janča6 píše: Více
Já bych spis řekla, ze tam tady… Jakože na to plomby ještě neumřela.
Jinak mně doktorka říkala, že ty bílý tak dlouho nevydrží.
Amalgám drží, jedovatý není, jen může, pokud je plomba větší, časem roztrhnout zub. Dnešní kvalitní/drahé bílé kompozity udělá šikovný zubař tak, že splynou se zubem a nikdo nepozná, že tam je výplň. Dokážou tím i dostavět kus zubu tak, že nevidíte, že zub byl ulomený a je to dostavba a to ani na předních jedničkách. Ale stojí to pak několik tisíc, protože to dělá/vrství několik hodin.
@Okta píše: Více
Tohle bych všechno podepsala, jenom bych spíše řekla, že není vědecky prokázáno, že by byl moderní, správně namíchaný amalgám škodlivý pro pacienta, který jím má ošetřený chrup.
K nevýhodám amalgámové výplně bych pak dodala, že drží v zubu pouze mechanicky, takže se musí při preparaci (vrtání) kavity vytvořit podsekřiviny. Kvůli tomu se většinou musí odvrtat i část zdravé tkáně zubu, která by při použití fotokompozitní výplně mohla být ponechána. Fotokompozitní výplně jsou k zubní tkáni chemicky navázané (v podstatě přilepené), takže kavita může mít jakýkoliv tvar a stačí tedy odvrtat jenom tkáně postižené kazem.
Já sama jsem měla naštěstí první kaz na stálém zubu až v době, kdy už byly fotokompozitní výplně u mladších zubařů celkem běžné. Všechny plomby mám tedy bílé, nejstarší už 18 let, a bez problému. Nějakou dobu jsem měla amalgám z boku osmičky, kde se fotokompozitní výplň nedala udělat, protože nebylo možné udržet suché pracovní pole. Ale nevydržel tam ani amalgám, takže mi tu osmičku nakonec vytrhli.