Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den, prosím vás o radu. Zubařka mi vrtala 4 zuby zadní a dala amalgám a plus tam mám ještě některé plomby staré.
Je to škodlivé? Teď si nadávám že jsem ji neřekla o bílé. A bojím se že je to škodlivé. Půjde to znovu převrtat když je to teď nově udělané?
Nechci mít něco co je jedovaté a mám strach.
Vím, některé tam mám x let ale ted jsem o tom začala dost přemýšlet..
Já mám amalgámové plomby už několik desítek let a pořád skvěle drží. Zubařka mi nabízela, jestli je nechci převrtat na bílé, tak jsem se ptala, jestli jsou nějak škodlivé a říkala že ne, že by to bylo jen z estetického hlediska. Tak to jsem odmítla. Amalgámové plomby mi fakt nevadí.
Rozhodně nepřevrtávat, přišla bys zase o kus zubu. Nechat tak, nic ti z toho nebude. Oni to ruší zejména proto, že při kremaci se z plomb uvolňuje rtuť do ovzduší a je to neekologické 🙈 Dopad na zdraví není tak drastický jako rtuťový spad ![]()
Několik ještě od základky takže cca 23-30 let a stále taky smrdím. Ale občas už nějaká zlobí tak si místo toho nechám davat bílé, ale schválně je nenechávám předělat
@JancaS84 píše: Více
Nechtěla jsi napsat, že stále taky drží?
![]()
@Veveří píše: Více
A jo
Já marně přemýšlela nad souvislostí amalgámových plomb s tělesným nebo ústním zápachem ![]()
Mám, ještě 2 nebo 3. Dle doktorky jsou už staré a měly by se vyměnit. Nedávno mi jedna vypadla a nechala jsem si tam dát bílou, ale cíleně je pryč nedávám. Až odpadnout tak nechám převrtat na bílou. Zvlášť pokud je máš nově, tak bych je hned pryč určitě nedávala. Mají svoji životnost, takže bych počkala několik let. Mě třeba vydržely cca 10-15 let.
Mám asi 30 let, on je ten amalgám škodlivý nejvíc pro sestru a zubařku která ho míchá a každý den to dýchá.
Mám jich několik, tak 3-4, drží skvěle, já ani můj zubař nevidíme důvod, proč je měnit a znovu narušovat už tak rozbombený zub. Nějakou plombu mám i bílou, na zubech viditelných při velkém smíchu ![]()
A vy jste se dopředu nedomluvily, co chceš a co jsi ochotná zaplatit?
Jedovaté to zase tak nebude, klid.
Já mám staré, postupne mi je nahrazují za bílé. Teda ne jen tak, jen když je špatná. Bílé zatím stopro spokojenost.
Mám jich několik a vim, že sám zubař řekl, že na velkou blombu by mě ta bílá tak nedržela jako ten amalgán
Mám už jen bílé.. U amalgámu po x letech zdaleka nejde pouze o estetické hledisko, amalgám už zdaleka neplní svoji funkci, něco si o tom přečtěte.. Pokud je bílá plomba KVALITNÍ, je rozhodně více funkční, než amalgám…
A upřímně, amalgám vypadá v ústech děsně…
![]()