Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Lidi, jako jste Vy, vnímám jako extrémně nebezpečné.
Víte o psech ho… a uvažujete o náročném plemenu. Hodí se k fasádě domečku? Dejte si studenou sprchu a kupte dceři plyšáka, aspoń tak nebudete ohrožovat něčí zdraví nebo život.
To mi připomnělo mou sousedku, kteří přemýšleli nad pořízením psa. A kamarádka, která měla zrovna štěňata, ji umluvila, ať si koupí od ní.
Vůbec o rase netušili nic, neměli vůli ho cvičit: byl to pes alá Dášenka od Čapka.
Vyrazili s ní párkrát na cvičák, nepravidelně na procházku a mysleli si, že jí to stačí. A jen se strašně divili, že pořád na každého štěká. Někde jim bylo vysvětleno, že je to normální, a že to psa do roku přejde.
A světě div se, nepřešlo. Chudák pes pak na nějaké zdravotní komplikace umpřel. Pořídili si úplně nového a světe div se: když je venku, tak štěká taky na všechny a na všechno. A už dávno nemá rok.
Chápu, že je pes pro ně zpestření, a že ho sn chtěl. Ale když vidím, jak je vedou bez zkušeností a minimálního času, je mi těch psů líto.
Akorát mám strach, když je pes venku a štěká na vše, že až se jednou fakt naštve, tak pokouše moje děti.
A to ta jejich plemena určitě nejsou bojová, ale jak je neumí vychovávat, tak je to na nic. A taky si pořizují rasy, který nejsou vůbec domácí ani gaučoví. Přitom si myslím, že zrovna nějaké takové mazlivé domácí by jim vyhovovali nejvíc.
@teroonka píše: Více
Možná ano, ale kokr ještě nikoho nezabil, na rozdíl od staforda.
@lucad77 píše: Více
Ne asi, nejvíc ublafaná plemena jsou jorkšíři a čivavy, ale zahryznou se ti maximálně do kotníku
Také bych k dítěti šla spíš buď do menší rasy nebo třeba do labradora. Staford a podobný nikdy. Náš soused ho měl, byla miloučká, děti co šly okolo si ji hladily přes plot, ale nám zlikvidovala dvě půlroční koťata, když neprozřetelně vlezly zvědavě za plot. Jedno držela za krk a rdousila dokud se nepřestalo hýbat a po čase zlikvidovala jiné tak že mu vyloženě roztrhala břicho, já na ní řvala přes plot a ona se na mě když se kotě přestalo hýbat podívala s výrazem pojď mě pochválit a podrbat a z huby jí kapala krev a vrtěla ocasem. Fakt nehezký zážitek. Za mě by tohle plemeno měl mít jenom zkušený chovatel s pevnou rukou a stejně nikdy nevíte co ten pes udělá, má to prostě v genech. Je hrozný, že tihle psi jsou teď v módě a pořídí si ho každý pitomec, jenom aby ostatní viděli jakej je borec.
@Jaňule08 Ono občas na někoho platí, že silného psa si pořizuje slabý jedinec.
@Serpentini píše: Více
A to jenom po jistý čas, protože jim brzo vypadnou zuby.
@lucad77 píše: Více
Schválně píšu pokousaných, ošetřených na trauma ambulanci. Ne s devastujícími zraněními transportované vrtulníkem do Motola..
@Jaňule08 píše: Více
To muselo být hrozné.. a na ty silné bojové psy by měly být „zbrojní pasy“, jinak je z něj v rukou nezkušeného chovatele časovaná bomba.
Pokud to má být první pes, tak bych zvolila někoho jiného, méně komplikovaného. Staford je pořád teriér i s jeho typickou aktivitou a potřebou něco dělat. Někteří jedinci mají problém s agresivitou k jiným psům a zvířatům, důsledná socializace to řeší jen částečně. Dcera by ho pravděpodobně nemohla sama venčit, protože rvačku těchto psů by nebyla schopná vyřešit. Vztah k lidem bývá většinou ok, pokud ho nevlastní nějaký magor. Zase ale pořád lepší, než pitbull.
@Anonymní píše: Více
Ne, takoveho psa si opravdu neporizuj, kdyz nemas zkusenosti. Je to skvele plemeno, nic proti nim, ale potrebuje pevnou ruku. Takze za me opravdu ne.
Nestačilo by místo psa třeba morče? Co vás vede k tomu, že zvažujete psa, a ausgerechnet tohle plemeno?
@Kelsey1 A při tom bulík k dětem může být v pohodě. Ono to hodně muže být o samotném psovi.