Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
tak tu sedím, malou mám v postýlce a nějak přemýšlím. Hrozně by mě zajímalo, jak to je v Anglii nebo Americe nebo prostě někde jinde?
Myslíte že jinde mají lidi větší pozitivismus a tak? A vlastně nejen to, myslíte že jinde se lidé nemusí bát o práci a mohou si žít? My si nežijeme špatně ale taky ne dobře.
A myslíte že je možné se prostě někam odstěhovat do ciziny s malým dítětem? A jak se tam třeba chovají k cizincům?
Zajímalo by mě jestli to někdo prožil, nebo má někoho známého, kdo by mohl poskytnout nějaké zážitky a tak.
Děkuji moc, prostě mě to tak nějak zajímá ![]()
Já si teda myslim, že se máme velmi dobře, ale media nám ten dojem kazí
Já se teda dobře mám. Neuměla bych žít v cizině, potřebuju kolem sebe kamarády, rodinu a češtinu.
Kamarádka žila 2 roky v Německu kvůli manželově práci - peníze krásný, kvalita všeho bezva…ale nemohli se dočkat, až se vrátěj domů. Pak mám i kamarády, co odjeli a vrátit se nechtěj za žádnou cenu.
Co kus, to jinej názor. Co se týče práce, bude to všude na světě podobně (si myslim).
Ale žijem jen jednou. Poikud máš nějakou touhu, kterou lze uskutečnit, tak do toho.
Da se vsechno, i odstehovat s malym ditetem. S malym lip nez s vetsim - dokud nemusi do skoly, tak je to jednodussi.
V usa jsem byla rok a zit bych tam nechtela. Ale positivni jsou dost, to zas jo ![]()
Zijem ve Spanelsku a jsem rada. Vsude je neco fajn a neco spatne, ale je fakt, ze tolik zamracenych obliceju jak v CR je malokde. A to si myslim, ze vetsina lidi se ma celkem fajn (rikam vetsina, ne vsichni, pro pripadne rypaly
)
@soleile ahoj, zname se z Listopadove skupiny
my zijeme v Anglii (manzel Anglican). Mame petimesicniho syna a zrovna planujeme stehovani do CR. Ja mam Anglii a lidi tady moc rada, ale svou rodinu mam v Brne. Manzel uz rodice nema, takze to zazemi tady moc nemame. To je jeden z duvodu, proc to chceme zkusit v CR. Nez jsme meli malyho, tak to byla pohoda, chodili jsme oba do prace, normalka. Ale co jsem na materske, sli jsme financne dost dolu. Materska tady trva 9 mesicu (zustat doma muzu rok, ale od tech 9 mesicu uz nebudu mit zadne penize). Takze by to znamenalo navrat do prace a maly by musel do skolky… nekolikaleta materska je opravdu jen v CR. Navic skolky nebo jina forma hlidani deti je tady dost draha, konkretne tady u nas na jihu je to kolem 900 liber mesicne. Takze zhruba pres dve tretiny meho platu by sly na to, aby nam maleho pres den vychovaval nekdo jiny… ![]()
Co se tyce reakci na to, ze jsem z CR, nikdy jsem nemela problem. Nemaji tady radi Polaky a popravde receno ani ja… To hlavne diky nim jsou vsichni z vychodni Evropy hazeni do jednoho pytle.
Ahoj, žili jsme v Anglii, ale když se narodil malý, tak jsme se přestěhovali zpátky kvůli rodině a zázemí. Upřímně dost dlouho jsem se opět srovnávala s mentalitou lidí v Čr - závist, protivné prodavačky, nevšímavost lidí, když je jakýkoliv problém…v tomto mi Anglie hodně chybí, ale rodinné zázemí a kamarádi převážili. Takže zatím žijeme v ČR, ale třeba na důchod se zase vrátíme do Anglie ![]()
Ahoj, my zili 2 roky v Anglii, manzel anglican, ale paradoxne jsem ja dostala nabidku na staz (pred tim jsme zili nekolik let v CR). Penize super (ale to je tak na jakekoliv stazi), prace me bavila, ale chybeli mi kamaradi, decko jsem chtela doma v CR (jsme zpatky).
Problemy jsou vsude podobne, at uz jde o kriminalitu, bezpecnost nebo treba tunelovani
Lidi jsou v Anglii zdvorilejsi, ale vsechno neskutecne trva, bydleli jsme treba v pronajatem pomerne luxusnim byte (platila firma
), zacalo zatekat - a trvalo 2 mesice nez s tim neco udelali, 5× se na to prisli podivat, shodli se, ze je nutne to urgentne resit, konecne prisla firma na opravu, zjistila, ze neco nema, tak se tyden nic nedelo atd.
Jeste jsem kdysi par mesicu zila v USA a byla tam nedavno na sluzebce - ale tam bych 100% zit nechtela. Hlavne ne s detma, prijde mi, ze bych to detem nemohla udelat, mysleli by, ze se pesky nechodi, vsechno je sedive a betonove, ji se megaporce hranolku uplne ke vsemu…
Samozrejme jsou v USA treba nadherne narodni parky, prace se tam shani asi take snadneji… Ale neni to nic pro me… ![]()
Ahoj,
my ted zijeme druhym rokem v Rakousku a vracet se urcite nebudeme. Je to socialni stat a jako takovy se taky poradne stara o lidi.
I v CR jsme se meli dobre, ale musim rict, ze tady je to mnohem lepsi - pohodovejsi.
Lidi jsou usmevavejsi, spokojenejsi, vic vpohode.
Nejsou ve stresu ze setreni na Vanoce ani na dovolenou. A i kdyz je to tu drazsi nez v CR, tak se i z prumerneho platu da docela hodne usetrit!
Jinak mam spoustu kamaradu co zijou v cizine- Nemecko, Anglie, Spanelsko, Australie, Amerika atd.
Takze mam moznost srovnani a jsem rada, ze jsem tady. ;0)
@tweedy píše:
@soleile ahoj, zname se z Listopadove skupinymy zijeme v Anglii (manzel Anglican). Mame petimesicniho syna a zrovna planujeme stehovani do CR. Ja mam Anglii a lidi tady moc rada, ale svou rodinu mam v Brne. Manzel uz rodice nema, takze to zazemi tady moc nemame. To je jeden z duvodu, proc to chceme zkusit v CR. Nez jsme meli malyho, tak to byla pohoda, chodili jsme oba do prace, normalka. Ale co jsem na materske, sli jsme financne dost dolu. Materska tady trva 9 mesicu (zustat doma muzu rok, ale od tech 9 mesicu uz nebudu mit zadne penize). Takze by to znamenalo navrat do prace a maly by musel do skolky… nekolikaleta materska je opravdu jen v CR. Navic skolky nebo jina forma hlidani deti je tady dost draha, konkretne tady u nas na jihu je to kolem 900 liber mesicne. Takze zhruba pres dve tretiny meho platu by sly na to, aby nam maleho pres den vychovaval nekdo jiny…
Co se tyce reakci na to, ze jsem z CR, nikdy jsem nemela problem. Nemaji tady radi Polaky a popravde receno ani ja… To hlavne diky nim jsou vsichni z vychodni Evropy hazeni do jednoho pytle.
Jinak uzivatelka ma pravdu, polaci to tady hrozne kazi, vsichni si mysli, ze kazdy cizinec je z Polska, tak se tak I chovaj ( podotykam, ze daji pocitit, jak je nemaj radi, holt obcas musim zduraznit, ze nejsme zadni polaci a ze ja je taky nemusim
) jinak doporucuji spise s mensimi detmy, protoze se vic nauci cizi jazyk.
Já myslím, že „pozitivismus“ není v zemi, ale spíš v každém… Záleží na tobě, jestli ho budeš mít nebo ne. Já jsem tu spokojená, na zlé lidi nenarážím, máme se dobře. Jinde bych žít nechtěla, a už vůbec ne v USA ![]()
@soleile Ahoj, tak ja ti pisu rovnou z Anglie. Zijeme tu uz sest let ( pritel uz 9 rokem)jsme oba cesi. Mame tri male deti. Dve se narodili tady v UK a ten nejstarsi ( 7 let) v CR. Dve nam tu chodi uz do skoly ( je od 4 let) a ten nejmladsi ma teprve rok. Oba dva pracujeme. Ja rano a pritel odpoledne ponevadz tu je hlidani moc drahe. Jak se uz vyse zminovali. Zivot tady je spis tzv. zlata klicka. Za tu dobu tu nemame ani pratele. Jsme tu uplne sami. Deti tu nemaji zadne vyziti jako u nas doma coz me opravdu stve. Je to tu narocne skolstvi. Kazdou chvili co jsou deti nemocne. Chteji aby deti chodili v predskolnim veku do skoly, ale poradne je nehlidaji./ Ven je klidne vemou jen v tricku a to i v zime. Maji telocvik i v desti. A to tam jsou opravdu 4-5 lete deti. Zdravotnictvi tu neni spatne je tu vse free a to i antikoncepce. Jen me stve, ze tu nemuzes zajit treba na gynekologii. Mas tu jen praktika a ten je odbornik snad pres vse
za dalsi tu porad jen prsi. Je to hodne frustrujici. Nakonec kdyz jsem vymysleli, ze si zajedeme do jednoho centra kde to ma byt pro rodinu s detmi, kdyz jsme tam dorazili nemohli jsme tomu uverit co tam bylo. Byli tam same herni automaty a nejake blbe strilecky apd… videli jsme tam ctyrlete holcicky, jak se snazi shrabnout v jednom automatu co nejvice penez. Byli jsme tak vytoceni to snad neni mozne preci nebudeme deti ucit na automaty… Maji tu moc jednoduche mysleni. Chteli by jsme se spise vratit. U nas to je porad nahoru a dolu a uz to trva rok nedokazeme se poradne rozhodnout jestli zustaneme nebo se vratime
Jinak my v praci musime makat za dva. Anglicani si muzou vzit kdykoliv volno a s nama se pocita na 100% chybet nesmime. A kdyz jo, tak jsou hodne nastvani. Oni se usmivat umi, ale take se hodne pretvaruji :-// to jejejich povaha…
@Turecek píše:
@soleile Ahoj, tak ja ti pisu rovnou z Anglie. Zijeme tu uz sest let ( pritel uz 9 rokem)jsme oba cesi. Mame tri male deti. Dve se narodili tady v UK a ten nejstarsi ( 7 let) v CR. Dve nam tu chodi uz do skoly ( je od 4 let) a ten nejmladsi ma teprve rok. Oba dva pracujeme. Ja rano a pritel odpoledne ponevadz tu je hlidani moc drahe. Jak se uz vyse zminovali. Zivot tady je spis tzv. zlata klicka. Za tu dobu tu nemame ani pratele. Jsme tu uplne sami. Deti tu nemaji zadne vyziti jako u nas doma coz me opravdu stve. Je to tu narocne skolstvi. Kazdou chvili co jsou deti nemocne. Chteji aby deti chodili v predskolnim veku do skoly, ale poradne je nehlidaji./ Ven je klidne vemou jen v tricku a to i v zime. Maji telocvik i v desti. A to tam jsou opravdu 4-5 lete deti. Zdravotnictvi tu neni spatne je tu vse free a to i antikoncepce. Jen me stve, ze tu nemuzes zajit treba na gynekologii. Mas tu jen praktika a ten je odbornik snad pres vseza dalsi tu porad jen prsi. Je to hodne frustrujici. Nakonec kdyz jsem vymysleli, ze si zajedeme do jednoho centra kde to ma byt pro rodinu s detmi, kdyz jsme tam dorazili nemohli jsme tomu uverit co tam bylo. Byli tam same herni automaty a nejake blbe strilecky apd… videli jsme tam ctyrlete holcicky, jak se snazi shrabnout v jednom automatu co nejvice penez. Byli jsme tak vytoceni to snad neni mozne preci nebudeme deti ucit na automaty… Maji tu moc jednoduche mysleni. Chteli by jsme se spise vratit. U nas to je porad nahoru a dolu a uz to trva rok nedokazeme se poradne rozhodnout jestli zustaneme nebo se vratime
Jinak my v praci musime makat za dva. Anglicani si muzou vzit kdykoliv volno a s nama se pocita na 100% chybet nesmime. A kdyz jo, tak jsou hodne nastvani. Oni se usmivat umi, ale take se hodne pretvaruji :-// to jejejich povaha…
no to mas taky pravdu, dokazou byt pekne falesny a umi pekne lhat, obcas si rikam, ze maji snad nejaky kurzy na lhani
@agabuska tak s tim naprosto souhlasim
kurzy tu maji opravdu navsechno, tak bych se tomu uz ani nedivila. V jakem meste zijete?
@Turecek píše:
@agabuska tak s tim naprosto souhlasimkurzy tu maji opravdu navsechno, tak bych se tomu uz ani nedivila. V jakem meste zijete?
Liverpool a ty?
Moje kamarádka má dceru v Los Angeles (žije tam trvale) a syna v Anglii. Syn do Anglie odjel pracovat (jezdí kamionem a naváží zboží do Tesca), je tam už cca 9 let a semka jezdí tak 2 x za rok na týden za kámošema, ale tvrdí, že by se sem už nevrátil kvůli lidem, jací jsou a podmínkám, co tady panují. Kámoška je už 4 roky u dcery v Los Angeles, dcera se tam rozvedla, má kluka - 12 let. Když byla „krize“, oni si toho v USA ani „nevšimli“. Platí tam 1650 USD za bydlení, dcera pracuje jen tak spíš po večerech v pizzerii a momentálně na 20 hod. v bance. S tí, co vydělá a dostane od ex si žije slušně a nestrádá. Pro děcka tam školy dělají plno různých aktivit, lidé se k sobě chovají daleko líp, vzájemně si pomáhají a tak. Kamarádka říká, že co se týká vztahů mezi lidmi se vůbec nedá srovat to tady a tam. I např. prodavačky, úředníci apod. jsou prý úplně jiní. Když má člověk nějaký problém, vždy se má kam obrátit (instituce apod.)
Mám to jenom z „doslechu“ od ní, ale jsme spolu v kontaktu např. 2-3 x týdně a nemyslím si, že by podle každodenních věcí, o kterých se bavíme, to bylo jinak než říká. Domů je nikoho z nich nic netáhne s tím argumentem, jakej je tady ve všem „bordel“ - omlouvám se, to jsou jejich slova.