AMH hladina a clostylbegit

Anonymní
27.6.24 20:08

AMH hladina a clostylbegit

Ahoj, byla jsem si zjistit hladinu AMH..dle papíru a doktora jsem v normě.. ale vy tu všechny píšete, že jste měli hladinu 0,něco-2 a v jednotce ng/l.
Mě to dali v jednotkách ug/l a mám hodnotu 7,6. (Ref. hodnota od 0,6-9,85)..jaká je to Teda hodnota v te druhé velicine?

Také mi byl doporučen clostylbegit, sice ovulaci mám, ale že mi pomůže s dozranim vajíčka. Vím, že clostylbegit pak rychleji čerpá ta vajíčka.. o kolik se po něm zásoby zmenší? Je to neznatelny rozdíl nebo to klesne opravdu hodně?

Děkuji za informace :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69005
27.6.24 20:45

Tyhle léky nefungují na principu „odčerpání více vajíček“. Funguje to tak, že v běžném cyklu začne dozrávat velké množství vajíček, ale naprostá většina jich až na jedno (výjimečně dvě) zanikne. Takže tělo je „odčerpá“ tak jako tak. Tyhle léky podporují to, aby nezanikla všechna, ale zachovalo se jich více. Vem si, že za život má ženská třeba jen 400 ovulací, přesto během plodného věku zaniknou deseti-statisíce vajíček.
Spíš jde o to, že antiestrogeny jsou dost drsný lék se spoustou negativních účinků, zvlášť při opakovaném braní (někde se doporučuje jen párkrát za život) na to, aby se jimi celkem zbytečně „plýtvalo“ u normálně ovulující zdravé ženy, kde rizika převažují přínosy.
AMH máš, minimálně dle referenčních mezí, moc pěkné. Jednotky se uvádí v molech na litr nebo mikrogamech (to u je na české klávesnici zpotvořená značka pro mikro), ng/ml jsou nanogramy na mililitr a ug/l jsou mikrogramy na litr a je to stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.24 21:13

@ugluk aha, děkuji za vysvětlení. Takže když teď mám AMH 7..tak po tom clostylbegitu budu mít AMH stále stejné?

To chápu, sice ovulaci mám, ale nedaří se..a gynekolog mi to kvůli dozravani folikulu doporučil. Důvěřuji mu.

Aha, takže mám prostě 7..není to nějak moc, když tu většina z vás píše, že norma je 1-2?😯

• Citovat
  • Upravit
69005
28.6.24 09:32
@Anonymní píše: Více

Ta norma je široká. Vysoké AMH značí, že je dostatečná ovariální rezerva. I při té dozrává stále jedno vajíčko v cyklu, ale při stimulaci může tělo bouřlivěji zareagovat a dozraje jich výrazně více. Na tohle bacha, clostilbegyt jedině se současnou ultrazvukovou kontrolou a pokud by dozrály tři a více folikulů (což je nezanedbatelné riziko), tak bych se přirozeně o dítě určitě nepokoušela. Na AMH Clostilbegyt vliv nemá. Ale stejně bych to jen tak bez zjištěného problému nebrala. Pokud se snažíte déle jak rok, zašla bych do specializovaného centra, kde by vám měli provést všechna potřebná vyšetření. Pokud méně jak rok, někdy to holt chce jen hodně trpělivosti. Chlap je vyšetřen, předpokládám (protože jestli ne, Clostilbegyt bych opravdu nebrala).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.24 10:50

@ugluk ano, gynekolog říkal, že mě bude ultrazvukově sledovat samozřejmě.
Chápu to dobře, že při více folikulech hrozí vícečetné těhotenství, jinak jiné riziko není?

Ano, manžel byl na spermiogramu a měl ho v normě.

• Citovat
  • Upravit
69005
28.6.24 12:44

No, jiné riziko není, ale vícecetne těhotenství je sakra velký risk na to, aby ho kterýkoliv příčetný doktor podstupoval dobrovolně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
madla90
28.6.24 13:31

Ahojky, já mám AHM 7 a ano je to mimo normu. A riziko při vyšším AMH je i např. že můžeš mít PCOS. Samozřejmě vyšší AMH se nerovná automaticky PCOS, jak si někteří mylně myslí, já ho třeba nemám. 🙂 Nechala sis udělat testy pouze na AMH?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.6.24 13:54

@madla90 a mimo normu k lepšímu ne? Nebo jako čím vyšší, tím lepší, jestli to chápu dobře?:)
PCOS mi nezkoumali, ale říkali, že by to můj gynekolog už poznal. Vše mi jinak funguje, jen mám pozdější ovulaci.

• Citovat
  • Upravit
madla90
28.6.24 13:58

Ne e čím vyšší tím horší. Nějak nerozumím jak ti doktor mohl říct, že je v normě. :nevim: A jestli nemáš všechny krevní testy, včetně zjištěné průchodnosti vejcovodů, tak nemůžeš napsat, že to vše funguje tak jak má. 🙂 Také mi vše funguje s tímto AMH jak má, ale mám neprůchozí vejcovody, není to způsobené AMH, ale mám tam myom.

• Citovat
  • Upravit
69005
28.6.24 14:18

@madla90 tak čím vyšší, tím lepší z hlediska zásoby vajíček. Ženy s podlimitní hodnotou se potýkají s velmi špatnou ovariální rezervou, takže z těch se snaží vymáčknout, co to jde. U horních limitů já se nikdy nepohybovala, vycházela jsem z referenční meze dané laborky. Předpokládám, že při pravidelném ovulačním cyklu a normálním ultrazvukovém nálezu se snad o PCOS jednat nebude. Ale správně píšeš, že jsou tam i ty další aspekty, třeba ta průchodnost vejcovodů, která se při běžném vyšetření zjistit nedá. A s neprůchodnmi vejcovody do sebe může člověk ten clostil rvát deset let a nebude to k ničemu (skoro, já s jediným vejcovodem, navíc neprůchodným, nakonec přirozeně otěhotněla, ale pravděpodobnost je mizivá). To samé další aspekty - imunologické, hematologické…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.24 14:22

@madla90 mám to v normě..protože jsem v referenční hodnotě:0,89 – 9,85 µg/l
a řekli mi to přímo na klinice Sanus - reprodukční klinika
byla jsem tam v rámci dnů zdarma, kde testovali pouze AMH

• Citovat
  • Upravit
madla90
28.6.24 14:43

@ugluk To ano, na zásobu vajíček lepší. Zrovna jsem podstupovala stimulaci a měla jsem 19 zralých a 3 nezralá vajíčka. Máš štěstí, že si přirozené otěhotnila. :kytka:

Anonymní: Aha já četla pouze tvůj druhý příspěvek, že máš AMH 7. Já mám AMH v jednotkách ng/ml. Takže to v normě si, ale jak jsem psala a píše @ugluk například imunologie je strašně důležitá. Když bych mohla vrátit čas a měla doktora, kamarádku co mi řekne,,hele nejdřív si nech udělat všechny krevní testy a průchodnost vejcovodů, tak ti teprve na základě toho dám Clostík” POSLECHNU.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex