Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@anyroudna díky za vyčerpávající odpověď a omlouvám se za předchozí reakci. Netušila jsem že kočky mohou plnohodnotně fungovat o třech nohách. Držím palce ať to dobře dopadne!
@Veveří píše:
Babiččin kocour, vesnický macek a myšilov, měl všechny čtyři nohy, ale srazilo ho auto a přerazilo mu pánev. Nesmírně zbídačeného plného červů ho našli v příkopě. A začali ho zachraňovat. Chudák Kubík se z toho sice vylízal, ale nemohl pořádně chodit, zůstal inkontinentní, smrděl už si ho nikdo moc nebral na klín k pomazlení. Musel mít i bolesti. Babička mu dělala plenky a byl na něho smutný pohled ještě hodně let. Domů už taky moc nesměl. Bylo to tak před dvaceti lety. Babička dodnes říká, že ho měli nechat uspat, že podruhé by už neudělala stejnou chybu.
to, že váš kocour dopadnul takto.. ještě přece neznamená, že každá zraněná kočka skončí smradlavá a inkontinentní.. a je pro ni lepší eutanazie. Veterinární péče je dneska o dost jinde než byla před 20lety.
Pokud jde čistě o zranění končetiny, pak bude kočička úplně v pohodě fungovat i o třech nohách, to se vůbec nemusíš bát
Přeražená pánev je něco jiného, to je na léčbu mnohem komplikovanější, často bývají poraněné i důležité nervy nebo jiné vnitřní orgány. Co se týče ceny, můžu dát jen srovnání s amputací ocasu, to vyšlo kompletně včetně pooperační péče asi na čtyři tisíce, ale je to taky už několik let zpátky. Ať to číča zvládne ![]()
Po přečtení pár komentářů musím reagovat. Mám doma (v bytě) 16-letou 3-nohou kočičku (má amputovanou levou zadní nohu). Žije plnohodnotný život a chybějící nožička ji nijak neomezuje, naučila se s tím žít. Nohu ji museli amputovat už před několika lety (možná v 8-9 letech) - to jsem bydlela ještě v rodinném domě se zahradou a kočička si přes den chodila venku a na noc spala s námi v domě. Jednoho dne se doslova doplazila domů a obě levé nohy měla viditelně vážně poškozené - levá zadní byla evidentně na několikrát zlomená a na přední měla v zápěstí vytrženou kůži i se svalovinou a byli vidět zlomené kůstky a šlachy. První myšlenka byla nechat ji uspat. Jenže to byl můj mazlíček, slyšela na jméno a chodila za mnou všude jako pes.. po rozhovoru s veterinářem jsme ji nechali operovat. Přední nohu srovnal a dal do dlahy, zadní musel amputovat (zůstala ji jen ta část nad kolenem). K mému překvapení kočička už v den operace sama vstávala a snažila se chodit i s tou dlahou, druhý den už chodila dost dobře (jen při pokusu sednout si se chudinka převážila a spadla - nebyla zvyklá, že jí chybí ta zadní noha. No a třetí den mi utekla na zahradě a já ji tam honila, že ještě nemůže být sama venku, že nemá sundanou dlahu a že bere léky
.. po sundání dlahy se kočička vrátila ke své rutině - přes den venku, v noci doma. A světe div se, dělala úplně všechno jako dřív - zuřivě vyháněla cizí kočky ze zahrady, chytala myši, lezla po stromě… když běží, tak nikdo nikdy nepoznal, že jí chybí zadní noha. Jen když jde, tak se tak pohupuje. Za celou dobu ji chybějící zadní noha nijak v ničem neomezovala.. až teď v poslední době se jí už nechce moc skákat na okno, kde má oblíbený pelíšek, ale to bych přisuzována spíše jejímu věku než chybějící noze… prostě jsme přistavují k oknu schůdek, aby se lépe dostala do pelíšku. Takže za mě: určitě to probrat s veterinářem a jinak, bez zadní nohy to je ještě ok.. veterinář mi tenkrát říkal, že přední noha by byla průšvih a když jsem mu pak na kontrole říkala, jak kočka venku běhá a leze po stromech na zahradě, tak říkal, ať to šířím dál.. že se často setkává s tím, že lidi mají pocit, že se 3 nohama kočka fungovat nemůže. Takže asi takhle
Jinak, léky brala pouze nějakou dobu po operaci, vše měla naštěstí bez komplikací a celé mě to tenkrát vyšlo na nějaké 3tis. Kč.