Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Segry tchán přišel v podobném věku o nohu, nějak extra ho to neomezuje, akorat už nemůže sportovat. Mamka je sama? Segry tchán si normálně s vnoucetem hraje, hlídají ho se ženou, když si zvykne, tak muze dělat prakticky všechno, tím život nekončí.
@Kriss Tina a má amputovanou nohu nad kolenem? To je totiž velký rozdíl, než když jí má jen pod kolenem, to většina lidí dá. Ale tu vysokou amputaci moc lidí nezvládne právě, co tak čtu na netu.
Jojo, partnera nemá, je sama.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina a má amputovanou nohu nad kolenem? To je totiž velký rozdíl, než když jí má jen pod kolenem, to většina lidí dá. Ale tu vysokou amputaci moc lidí nezvládne právě, co tak čtu na netu.Jojo, partnera nemá, je sama.
Jojo nad kolenem, je na vozíku. Ale je fakt, ze má ochotnou ženu, bydlí v bytě, akorat vše museli udělat bezbariérové, jinak žije úplně normálně jako dřív.
@Anonymní píše:
Ahoj, mojí mamku čeká v budoucnu nejspíš amputace nohy ve stehně. Bude jí teprve 60 let. Prosím jak se na to nějak psychicky připravit? Jsem úplně zdrcená, ještě nemám děti a vidina toho, že už si s nimi nebude moct hrát a hlídat je, je pro mě hrozně bolestivá... Pořád brečím a nemůžu se s tím srovnat. A nedokážu odhadnout, co se děje v její hlavě..
Máte někdo zkušenost v rodině, kdy se s tím člověk zžil a dopadlo to vlastně dobře? Sice nesportuje, ale je jinak hodně aktivní třeba na zahradě a tak.. Bude tohle zvládat?
Díky moc za zkušenosti.
A proč by si z dětmi nemohla hrát, tomu nerozumím, tak ti nebude hlídat a co.Ted tě bude mamka potřebovat aby jsi jí pomohla a byla ji oporou a hlídaní a hraní s tvými dětmi které ještě nemáš nech koňovi. Tchán má nohu taky amputovanou těsně pod kolenem, zavalili ho roury. A normálně chodí s jednou berlí. Je možné že amputace nad kolem bude horší, ale časem se to zahojí a protetické pomůcky jsou na dobré úrovni.
Můj bratr měl amputovanou nohu v půli stehna, pohyboval se většinou na vozíku, ale také chodil s protézou o berlích. Z vnukem si hrál i hlídal ho. Částečně pracoval z domu a účastnil se „společenských“ akcí.
@Anonymní píše:
Ahoj, mojí mamku čeká v budoucnu nejspíš amputace nohy ve stehně. Bude jí teprve 60 let. Prosím jak se na to nějak psychicky připravit? Jsem úplně zdrcená, ještě nemám děti a vidina toho, že už si s nimi nebude moct hrát a hlídat je, je pro mě hrozně bolestivá... Pořád brečím a nemůžu se s tím srovnat. A nedokážu odhadnout, co se děje v její hlavě..
Máte někdo zkušenost v rodině, kdy se s tím člověk zžil a dopadlo to vlastně dobře? Sice nesportuje, ale je jinak hodně aktivní třeba na zahradě a tak.. Bude tohle zvládat?
Díky moc za zkušenosti.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina a má amputovanou nohu nad kolenem? To je totiž velký rozdíl, než když jí má jen pod kolenem, to většina lidí dá.Ale tu vysokou amputaci moc lidí nezvládne právě, co tak čtu na netu.Jojo, partnera nemá, je sama.
když ji podpoříš a budeš tu pro ni, tak to zvládne. proč myslíš, že ji to vlastně čeká? a za jak dlouho?
@Keyllah Nechci to tu rozpatlávat, ale hrozí je buď ztužení kolenního kloubu (prostě už nohu nikdy neohne) a nebo amputace. Nevím co si vybere, ale chodit furt s nataženou nohou, to je přeci hrozný… lepší ta proteza aby mohla lepe fungovat ne? A hrozí to za 3,5,10 let - nikdo nedokáže říct, ale je to nevyhnutelné..
Jsem z toho neštastná… samozřejmě mi nejde o to, aby mi hlídala děti, spíš, že se na to těší…
Je mi z toho hrozně, ona si toto nezaslouží ![]()
@Anonymní píše:
@Keyllah Nechci to tu rozpatlávat, ale hrozí je buď ztužení kolenního kloubu (prostě už nohu nikdy neohne) a nebo amputace. Nevím co si vybere, ale chodit furt s nataženou nohou, to je přeci hrozný… lepší ta proteza aby mohla lepe fungovat ne? A hrozí to za 3,5,10 let - nikdo nedokáže říct, ale je to nevyhnutelné..Jsem z toho neštastná… samozřejmě mi nejde o to, aby mi hlídala děti, spíš, že se na to těší…
Je mi z toho hrozně, ona si toto nezaslouží
A to jste se dozvěděly teď? Jestli je to novinka, tak tvoji reakci asi dokážu pochopit. Ale jinak se dlouhodobě hroutit z něčeho, co bude za x let, mi přijde přehnané. Nakonec to nikdo neví…
@ivašot. nikdo neví, kdy to přijde, může to být v podstatě kdykoliv. Potřebuji se na to dopředu nějak připravit a srovnat se s tím..
Maminka amputaci jeste nema, ty nemas deti. Treba nic z toho nebude.
Hrani s detmi neres, zbytecne to budes na maminku prenaset.. Pokud maminka o nohu prijde, hlavni bude podpora, aby se neuzavrela do sebe, nezustavala doma, zila co nejvice jako drive.
Babička přišla o nohu díky cukrovce. Používala vozík a fungovala dál. Jak se mi narodil syn, dělaly jsme tandem - ona tlačila kočárek a já ji na vozíku
. Chybí mi
Ahoj, mojí mamku čeká v budoucnu nejspíš amputace nohy ve stehně. Bude jí teprve 60 let. Prosím jak se na to nějak psychicky připravit? Jsem úplně zdrcená, ještě nemám děti a vidina toho, že už si s nimi nebude moct hrát a hlídat je, je pro mě hrozně bolestivá..
. Pořád brečím a nemůžu se s tím srovnat. A nedokážu odhadnout, co se děje v její hlavě..
Díky moc za zkušenosti.