Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu (a snad i utěšení). Mám doma dvě děti, 4 roky a 4 týdny. Ta 4letá dcera dneska začala marodit s angínou, má ATB Zinnat. A já se strašně bojím, že se nakazí i miminko… Máte někdo zkušenosti?
@AstraG S malou na pohotovost jel přítel, já byla doma s miminkem a zapoměla jsem mu říct, ať se zeptá. Tak se ptám, jestli s tím má někdo přímo zkušenost..
No my měli jako rodiče taky anginu, když měla malá měsíc. Zabraly roušky. Ale předpokládám, že malá to asi nezvládne nosit
Mudr nám radila roušku, často větrat a co nepřibližovat se…samozřejmě mimo péči - což jsem zvládala normálně s rouškou a s tou jsem teda i chovala…
Ahojky nas maly byl v sobotu na pohotovosti kvuli horeckam a bolesti v krku (ale nejspi jen viroveho puvodu). Taky doufam, ze malou nenakazil. Dr. nam naridila nepriblizovat se k male, dodrzovat vsichni v rodine hygienu (myt si vzdy pred manipulaci s malou ruce). Malemu nakazala jakmile kychne do ruky, zakuka umyt si ruce. Jeste bych nedovolila marodovy pusinkovat malou atd. Jsme taky na UM a nezbyva nam nez doufat, ze jsme to zvladli. Drzi pesticky.
Mě moje mamka - zdravotní sestra - říkala, že pokud malá nebude malého pusinkovat a nebude mu ocucávat dudlík apod., tak by to chytit neměl… ![]()
@crazymisha Mimčo bude určitě v pořádku, oni jsou ty miminka odolnější a je jedno jestli jsou kojené nebo na UM. My jsme doma měli všichni virozu a jediné mimčo to nedostalo a to jsme žádné opatření nezavedli.
Byla tu asi před 2 týdny podobná diskuse, zkus dohledat.
Moje starší děti taky měly angínu, když měla malá asi 3 týdny a dr říkala, ať se nebojím, angína u kojenců je neobvyklá. Ať miminko nepusinkuje, neolizuje mu hračky apod, mělo by to být dobrý. My dokonce po obědě všichni usnuli v jedné posteli a po probuzení děti měly 40st horečky, takže určitě byly nakažlivý už předtím a mimčo nic nechytlo…
Ahoj všem, prosím o radu, informaci. Dnes mě trochu pobolívalo v krku a byla jsem cca 45 minut s 2 týdenním miminkem(chování, pohlazení, dávání dudlíka rukou do pusy(umytou) atd., žádné pusinkování). Teď večer je mi dost mizerně, vidím to na angínu. Může se ode mě miminko nakazit, když u mě vypukla nemoc až teď? Nebo může se nakazit i kdybych ji měla déle(nevím, jak dlouhou je ta bakterie ve mně, bolest v krku jsem přisuzovala jen celkové únavě)? Dost se bojím. Jsem pitomá, když mě trochu bolelo v krku, neměla jsem k němu chodit
. Podotýkám, že je na UM. Díky všem za odpověď a doufám, že mimi bude OK. Prosím o zachování anonymity.
A ještě se zeptám, kdyby to ode mne miminko chytilo, za jak dlouho se to u něj projeví? Třeba že bych si za 2 dny řekla, že když je pořád OK a nic mu není, tak tím pádem už ani nebude, když už s ním do kontaktu nepřijdu
. Nevíte jaká je doba projevení nemoci od nákazy? Díky všem.
@Anonymní píše:
Ahoj všem, prosím o radu, informaci. Dnes mě trochu pobolívalo v krku a byla jsem cca 45 minut s 2 týdenním miminkem(chování, pohlazení, dávání dudlíka rukou do pusy(umytou) atd., žádné pusinkování). Teď večer je mi dost mizerně, vidím to na angínu. Může se ode mě miminko nakazit, když u mě vypukla nemoc až teď? Nebo může se nakazit i kdybych ji měla déle(nevím, jak dlouhou je ta bakterie ve mně, bolest v krku jsem přisuzovala jen celkové únavě)? Dost se bojím. Jsem pitomá, když mě trochu bolelo v krku, neměla jsem k němu chodit. Podotýkám, že je na UM. Díky všem za odpověď a doufám, že mimi bude OK. Prosím o zachování anonymity.
tak nakazit se může ale fakt je, že miminka těsně po poordu mívají imunitu dobrou…snad to bude v pohodě.
Myslím že miminko má silnou imunitu a pokud si mu přímo neocucala dudlíka, nebo si ho nepoprskala tak to snad nechytne. Navíc teď se chodí často do poradny tak by se to eventuálně včas podchytilo.
Mela jsem anginu parkrat, kdyz uz byla ditka a ony mely taky parkrat anginu. A chytla jsem to jen jednou od male, a to mela takovou tu peknou - spalovou, vcetne vyrazky po celem tele. A to jsem to chytla, protoze jsem udelala „kolosalni bekovinu“, ani to tu radsi nebudu vypisovat.
Takze angina sice je infekcni onemocneni, ale zdaleka ne tak infekcni jako treba ryma nebo strevni chripka. Takze bych se nebala. Kdyz jsem mela anginy a uz to bylo jiste, nosila jsem prvni tri dny rousku a fakt poctie myla ruce - porad a davala si bacha aby mi moc nelezly do perin. A fakt se neboj, vetsinou jsem nemela hlidani, takze jsem s nima byla v kontaktu celou dobu a oni ode mne to opravdu nechytly ani jednou. ![]()
Ja ted mela anginu dvakrát a mala to ode me chytla. Prvně 2,5 mes a podruhé 4mes. Podruhé jsem si dávala velkyho bacha a stejne. Ale dle dr. do šesti neděl je minimalni pravděpodobnost. Maji protilátky od matky.