Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Končím 33.tt a s blížícím se porodem začínám být docela nervózní. Paradoxně mám největší strach z nástřihu. Uvažuji nad Aniballem i masáží hráze, a ačkoliv jsem četla, že to pomůže - alespoň, co se psychiky týče, stejně jsem narazila i na články, kde píší, že velkou roli hraje genetika. To mě nemile vyděsilo, protože moje mamka byla u prvního porodu fakt dost šitá
Má otázka tak zní: myslíte, že Aniball a masáž hráze mají šanci “překonat” genetiku?
(Prosím, napište, že jo!)
@Cullenova moje mamka taky, u obou. Já u prvního maličko (měla jsem vysokou, dost pevnou hráz a cvičení popravdě dost flakala, zrovna jsme se stěhovali, a s PA jsem si taky bohužel moc nesedla) a u druhého a třetího ani škrábnutí. Ono nejde úplně o genetiku, ale o psychiku, efektivní tlačení, dostatek času, způsob vedení porodu, poloze atd.
Jo. Aniball jsem používala a byla jsem jediná na oddělení bez nástřihu. Kamarádky, co s Aniballem cvičily byly bez nástřihu všechny. Ty, co necvičily dopadly jak která. Ale většinou měly alespoň drobné poranění.
Uff, děkuji, uklidnily jste mě, že je šance, že porodím bez nástřihu ![]()
Obě děti jsem porodila bez nastrihu, druhý dokonce i bez jakyhokoliv poranění. Aniball ani masáž hráze jsem nedělala. Mamka měla nastrih myslím, ale ona mě rodila ještě za doby kamenné kdy se to dělalo všem.
Vyber si při porodu polohu kterou cítíš že potřebuješ. Nástřih ti nikdo dělat nemusi. Většina nastrihu se i bohuzel v dnešní dobe dělá preventivně. U první jsem mela nástřih, katastrofa noční můra. U druhé jsem nástřih zamítla, tři stehy a nazdar. O bolesti jsem ani nevěděla.
Taky jsem 33 tt
. U prvního porodu jsem měla malý nástřih, porod byl dlouhý a ke konci už mi fakt docházely síly. Navíc dcera měla šňůru 2× kolem krku, takže už ji opravdu potřebovali dostat ven. Já ji tlačila ven a šňůra táhla zpět. Druhý porod byl velmi rychlý a bez nástřihu. Aniball jsem neměla ani jednou. Tak uvidíme, co teď ![]()
Já jsem s Aniballem v prvním těhotenství cvičila víc jak měsíc před porodem každý den a vůbec mi nepomohl
Při cvičení mi samovolně vylézal. Nevím, jestli jsem s ním cvičila nějak špatně nebo jsem „tam dole“ jiná než jiné ženy, ale prostě se mi tam jakoby nevešel
Porod začal prasknutím vody a vůbec jsem se neotvírala. Nakonec mi píchli oxytocin (dost to zrychlil), dcera měla velkou hlavu a ruku u ní, takže jsem měla poranění vnitřní, vnější i nástřih. Dost jsem se na Aniball spoléhala a pak jsem byla zklamaná.. Teď jsem těsně před 2.porodem, zkoušela jsem s ním zase cvičit, ale opět hrozně vylézá. Takže jsem se na něj vyprdla, protože v mém případě asi nepomůže
Jo a moje mamka měla nástřih vždy, ale ne tolik, jako já. Podle mě hodně záleží na porodu - jak postupuje a jeho rychlosti…