Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, měla bych takový dotaz, dostala jsem možnost odjet dělat animátorku do Egypta, ale mám z toho docela nervy ani nevím jak to funguje tak bych se potřebovala poradit, stále pracuji tady v ČR ale budu v této práci koncem září končit dělám v nemocnici a už toho mám asi po krk
Chtěla bych se zeptat jak to funguje jaké potřebuji mít vízum a přece tady v ČR když někdo odejde z práce tak si musí platit sociální a zdravotní když nejde na pracák, takže bych tady v ČR musela předložit nějaký papír že tam opravdu pracuju?
nebo jet sama na sebe a platit si to sama? Asi zním jako blázen ale byla bych ráda kdyby mi někdo napsal kdo ví co mám pro to vše udělat abych mohla odjet, děkuju moc ![]()
Co se zd. pojištění týče, buď si platit sama na pojišťovně okolo tisícovky měsíčně jako osoba bez zdanitelných příjmů, nebo doložit že jsi žila dlouhodobě v zahraničí, ale to platí pro země, kde není státem povinné zdravotní pojištění, což je USA apod nebo doložit hrazení pojištění tam. Toť info co zatím mám. Je to strašně ošemetný, samy referentky pojišťoven v tom mají zmatky. Také to zrovna budu řešit. Posílala jsem dotaz na pojišťovnu mailem a jen se zmohli poslat mi pasáže ze zákoníku, navíc naprosto neodpovídající mému dotazu, děs. Vzhledem k tomu, že moje známá po 8 letech v USA, kdy vše potřebné po příjezdu dokládala, měla exekuci na byt, doporučuji si odpověď vyžádat doporučeně poštou, ať je potvrzení případně přímo na pobočce s podpisem konkrétní osoby. Jí to totiž takto ústně řekla jakási referentka a nakonec se nemá dneska jak bránit. Mě to řekli ústně také, ať jen podám prohlášení že budu dlouhodobě mimo stát EU a že pak stačí doložit smlouvu, platby nájmu apod. Ale jistota je jistota. Navíc po jakémkoli příletu, i kdyby jsi tady byla jen 7 dní, si těch tušim že je to 1080, zaplatit musíš a pak se zase odhlásit.
Co vím, tak jiné povinnosti vůči státu tady nemáme, zdravotni pojištění je základ. Sociální není povinné.
vízum si snad pořešíš předem se zaměstnavatelem, ne? Případně, nejdřív turistické dle mzvcr kde jsou všechny informace a následně pak na místě. To sis ale už mohla dohledat, to je na pár kliků
Nikdo ti přece konkrétně neporadí jaká víza, je mnoho typů závislá od délky pobytu, pracovního úvazku atd..
Budeš zaměstnanec české cestovní kanceláře, nebo chceš odjet a tam najít hotel, kde hledají animátora? Být zaměstnaná u nich?
@lasička1 píše:
Budeš zaměstnanec české cestovní kanceláře, nebo chceš odjet a tam najít hotel, kde hledají animátora? Být zaměstnaná u nich?
Přesně tak, to je velký rozdíl.
Hodně jsem se bavila teď s jednou animatorkou v Egypte. Už je tam rok a sama na sebe pod arabskou agenturou, má tam přítele a je spokojená. Říkala, že bere i víc než měla od naší CK. Ubytování měli všichni naproti hotelu a volno jen 1 den v týdnu na střídačku. Určitě to bude i náročné, pracuješ od rána do noci s malýma pauzama..
Hodně štěstí ![]()
@Zuzanamala píše: Chtěla bych se zeptat jak to funguje jaké potřebuji mít vízum a přece tady v ČR když někdo odejde z práce tak si musí platit sociální a zdravotní když nejde na pracák …
Zuzanamala, Tvůj dotaz je zmatený. Ptej se agentury, která Ti práci v Egyptě zprostředkuje. Nenapsala jsi to nejdůležitější:
Jestliže jsi občan ČR obvykle platíš zdravotní pojištění v ČR. Je možné odhlásit se od české pojištovny a vrátit kartičku zdravotního pojištění, ale v tom případě musíš po návratu a novém přihlášení doložit že jsi byla pojištěna v zahraničí - a budou požadovat doklady o zdravotním pojištění za každý den kdy jsi nebyla zdravotně pojištěna u české ZP.
Tyto případy jsou typické pro ty kdo pracují v zahraničí a jsou tam po celou dobu účastníky místního zdravotního pojištění. Pokud ta nabídka není od seriózního českého zprostředkovatele, a nejsou schopni Ti tyto věci vysvětlit, pak můžeš skončit v Egyptě jako sexuální pracovnice - animátorka. Budeš zákazníkům animovat pindíky.
@Zuzanamala píše:
Dobrý večer, měla bych takový dotaz, dostala jsem možnost odjet dělat animátorku do Egypta, ale mám z toho docela nervy ani nevím jak to funguje tak bych se potřebovala poradit, stále pracuji tady v ČR ale budu v této práci koncem září končit dělám v nemocnici a už toho mám asi po krkChtěla bych se zeptat jak to funguje jaké potřebuji mít vízum a přece tady v ČR když někdo odejde z práce tak si musí platit sociální a zdravotní když nejde na pracák, takže bych tady v ČR musela předložit nějaký papír že tam opravdu pracuju?
nebo jet sama na sebe a platit si to sama? Asi zním jako blázen ale byla bych ráda kdyby mi někdo napsal kdo ví co mám pro to vše udělat abych mohla odjet, děkuju moc
Ad,,dostala jsem možnost odjet dělat animátorku do Egypta,,
Kdo ti tu moznost dava? Toho bych se na to vsechno ptala, aby ses mohla dobre rozhodnout. Jinak obdivuju lidi, co to chteji delat… Hodne stesti.
@lasička1 Chci tam odjet a zkusit si najít nějaký hotel na vlastní pěst, třeba na měsíc a pak se uvidí, byla jsem tam na dovolený a bavila se s jednou Českou animátorkou a ta mi nabízela u nich v hotelu ale tam by to asi nebylo pro mě, ale jinak by mě to bavilo vím že animátora hledají snad v každým hotelu.
Pokud už pracuješ a nejsi student, tak si sociální a zdravotní řešit ze zákona musíš, nejjistější je to přes CK, ty se chceš vydat cestou risku..
zníš, jako bys tam nikdy nebyla a netušila, co to je za práci a jak to chodí, na nohou od 9-do noci, stále úsměv, stále motivovat dětičky a paničky k dovádění a cvičení.. máš s tím nějakou zkušenost? já si teda na dovči ráda zatančím a za aqua-aerobikuju touhle formou, ale co jsem se bavila s těma holkama (dvě byly Ukrajinky, dvě Češky, jedna Slovenka, různé rezorty), tak všechny to braly jen jako brigádu při vš… a spíš jako takovou dovču pro sebe, navíc to byly studentky pajdáku, jedna pro mš, jedna studovala přímo sport… máš představu, jak to tam vůbec chodí a jaké je tam třeba přes léto vedro?? to je na to být skoro celý den venku celkem na zdechnutí.. no rozhodně si sežeň víc informací, podle mne máš iluze a narazíš…
PS : ok, sociální si platíme my, co jednou chcem aspoň nějaký důchod.. ![]()
dle mne by musela být registrována na ÚP (nebo na dohodu DO limitu), aby ho hradit nemusela… ale pobyt na pracáku jsem za 47let neabsolvovala, takže já to mám s odvody jasné a jednoduché a na oje-bávání odvodů skutečně odborník nejsem.
Příspěvek upraven 04.09.22 v 13:38
@Lucy75 píše:
Pokud už pracuješ a nejsi student, tak si sociální a zdravotní řešit ze zákona musíš, nejjistější je to přes CK, ty se chceš vydat cestou risku..
zníš, jako bys tam nikdy nebyla a netušila, co to je za práci a jak to chodí, na nohou od 9-do noci, stále úsměv, stále motivovat dětičky a paničky k dovádění a cvičení.. máš s tím nějakou zkušenost? já si teda na dovči ráda zatančím a za aqua-aerobikuju touhle formou, ale co jsem se bavila s těma holkama (dvě byly Ukrajinky, dvě Češky, jedna Slovenka, různé rezorty), tak všechny to braly jen jako brigádu při vš… a spíš jako takovou dovču pro sebe, navíc to byly studentky pajdáku, jedna pro mš, jedna studovala přímo sport… máš představu, jak to tam vůbec chodí a jaké je tam třeba přes léto vedro?? to je na to být skoro celý den venku celkem na zdechnutí.. no rozhodně si sežeň víc informací, podle mne máš iluze a narazíš…
Sociální není povinné, pouze zdravotní
@Jazmine Ano přesně tak pouze zdravotní četla jsem si spoustu článku když bych odjela pouze na měsíc tak se prostě na pojišťovně přihlásím jako OBZP a zaplatila bych si zdravotní sama vízum by mi stačilo pouze turistické na jeden měsíc, pak bych se vrátila a rozhodla se co dál když bych se chtěla vrátit řešila bych to jinak ale tohle bude jen na zkoušku, a kdybych chtěla zůstat v ČR proste bych se přihlásila na pracak a hledala si práci(to by nebyl problem) ![]()
zdravotní si taky platit nemusí, pokud je pojištěná tam, viz. výše. Jinak já zase každého, kdo chce vykročit ze své komfortní zóny do neznáma podporuji. Kdybych poslouchala takové jako ty, nikdy bych neprocestovala svět. A venku za hranicemi není tak strašně nebezpečno, jak se nám rádo prezentuje. A to píšu jako někdo, kdo byl v sakra nebezpečných místech kde byla extrémní chudoba apod.
Tak co, přijede tam, zjistí že to pro ní není a třeba se jí nabídne jiná příležitost, nebo bude mít přinejmenším zážitek a užije si moře. Egypt není žádný drámo, jen ať jede. Teď si to neber osobně, ale tyhle kecy o iluzích většinou píšou ti, co nikam pořádně nejezdí. Člověk kdyby neměl iluze, nikam se v životě neposune a nic nepozná ![]()
@Zuzanamala píše:
@Jazmine Ano přesně tak pouze zdravotní četla jsem si spoustu článku když bych odjela pouze na měsíc tak se prostě na pojišťovně přihlásím jako OBZP a zaplatila bych si zdravotní sama vízum by mi stačilo pouze turistické na jeden měsíc, pak bych se vrátila a rozhodla se co dál když bych se chtěla vrátit řešila bych to jinak ale tohle bude jen na zkoušku, a kdybych chtěla zůstat v ČR proste bych se přihlásila na pracak a hledala si práci(to by nebyl problem)
Vracet se pak nemusíš, to si lze pak zajistit z místa. OBZP lze přihlásit na dálku, víza je beztak lepší rovnou řešit tam ![]()
@Jazmine
zrovna tam jsem byla pětkrát
každý ať jede kam chce, její první dotaz zněl naprosto naivně a neinformovaně…
dál už je to trochu lepší… jako prázdniny OK a každému vyhovuje něco jiného, třeba se jí tam bude líbit.
Nevím, jak chápeš psaný text, NIC o tom, že Nemá jezdit jsem tam opravdu nepsala. Především jsem jí doporučila sehnat si více informací, což je dost zásadní.