Anorexie u devítiletého kluka?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
17.10.17 14:21

Je dost možné, že jste skutečně právě zjistila, co za tím jeho nejedením vězí. Zkuste se ho zeptat, proč má z jídla strach, třeba to už dovede nějak formulovat. Musím ale přiznat, že ani já jakožto dospělá přesnou příčinu své emetofobie neznám. Vím, že jsem se zvracení bála odmalička, ale v nejhorší formě se to projevilo právě až v dospívání. Myslím, že u mě to má dva nejdůležitější kořeny: Zaprvé že moje maminka trpěla na příšerné migrény, když jsem byla malá – a já jsem viděla, jak se trápí. A zadruhé mám velké, přehnané obavy z toho, že se mi udělá zle před lidmi a ztrapním se. Mám asi štěstí, že se mi to podařilo dost zažehnat rozumem, teď jím prakticky vše, na co mám chuť. I když je pravda, že mám i horší dny. Když projdu kolem někoho, kdo má střevní chřipku, přistihnu se, že téměř vážně přemýšlím, jestli bych se neměla radši zabít, než abych zvracela (to je podobné jako s tou kapačkou). Každopádně vás asi čeká hodně práce a pravděpodobně bude potřeba návštěva nějakého terapeuta. Já jsem prozatím nikde nebyla, ale pokud bych se do toho zase dostala, počítám s tím, že něco takového bude nutné. Tady na emiminu je několik diskuzí o tomto tématu (s názvem emetofobie či strach ze zvracení), zkuste si je vyhledat a něco si o tom přečíst. Dokonce si myslím, že tu byla i nějaká uzavřená skupina pro lidi s tímto problémem. Držím palce, ať se s tím nějak dobře poperete!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
b22
273
17.10.17 14:22

Na tohle tema bych byla hodne opatrna, ja jako cca 8leta holka jsem prestavala takto postupne jist az jlmi bylo zle si kousnout do rohliku…duvod nebyl hubnuti, spis mi prestali chutnat ruzne potraviny a mama mi je pprad nutila. co pomahalo byly vyhruzky ze skoncim v nemocnici, vzit kluka k mudr a trosku mu pohrozit…druha vec si vybrat oblibena jidla co ma rad nebo na co ma chut a proste snistco muze, zase necpat at se nepozvraci…postupne zvysovat davky jidla…staci ze bude treba casteji uzobavat…pottebuje roztahnout zaludek, takze bych to zkousela x tydnu a ono to pujde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
17.10.17 14:42
@martina.se píše:
z tohoto důvodu nejim spoustu jídel :( tohle není dobrá metoda do budoucna..

Když vidím, že mu něco opravdu, ale opravdu nechutná, dám mu něco jiného, ale takovéto, že ne, na to neslyším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
17.10.17 16:30

A musi vsichni jist maso? Ja jsem masozrout, od ditete, naopak prilohy mi nikdy moc nejely. Bude mi 30, prosla jsem si 2 vlnami mentalni anorexie a dodnes si pamatuju, jak nademnou rodice a prarodice stali, dokud jsem nesnedla prilohu :-/ Celkove memu telu nejvice sedi nizkosacharidove a vysokotukove stravovani, byt jsem si prosla i dobou na konvencnim jidelnicku, kdy jsem prilohy jedla, protoze ‚se to ma‘. Maso lze plnohodnotne nahradit, treba mu proste nechutna a treba si nespojuje, ze i parek ci vysocina jsou maso

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.17 16:54

@Zázvorová Promiňte, že pokládám, tak osobní otázku, ale např. k těhotenství zvracení patří, i když samozřejmě ne každá nastávající maminka si tím musí projít..napadá mě tedy, jak se dá tato porucha skloubit s plánovaným rodičovstvím? Jste ochotná to riziko zvracení podstoupit, nebo raději ani nechcete otěhotnět ze strachu, že právě Vás by mohly nevolnosti postihnout?
Jinak děkuji za rady, podívám se na internetu a pokusím se o tom zjistit co nejvíc informací.

@Maylaa A čím to maso plnohodnotně nahradit, nepočítám-li výrobky z kravského mléka?

• Citovat
  • Upravit
457
17.10.17 17:03

Maso bych dítěti nenutila. Stačí trochu luštěnin plus obiloviny a je z toho kompletní bílkovina včetně potřebných minerálů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
17.10.17 17:08

Tak jestli je synovi z masa zle, tak já bych mu maso nenutila. Ale zeptala bych se, jak je možné, že klobása mu nevadí, když je to taky maso?
A že pokud nechce jíst maso, tak ty živiny musí vzít jinde, tj vegetariánská strava. Ta se skládá převážně z luštěnin.
 https://www.youtube.com/watch?…

Zkuste se společně kouknout na pár dílů. Myslím, že by to mohlo pomoct, hlavně synovi pochopit následky nejedení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
17.10.17 17:28

Anonymní- maso.. a třeba nemá rád nějakou upravu masa.. Je hodně druhů příprav..
Např omáčku, pak třeba zapečené, nebo řízek, sekaná..
Já bych se kluka zeptala, vyber si co uvařím, a sníš to.. zase fakt nevěřím, že by to nejedl..
Pokud sní párek, klobásu a Vysočinu a prostě ne neni blivno, tak toto sní taky..
Třeba mu vadí určitý druh masa..
U nás kluk moc nemusí kuře na paprice a různé omáčky, kdy to maso jakoby někde plavě :mrgreen:
ALe sní sekanou, řízek a vařené, třeby stehno z polévky..
A nebo zkusit ryby to taky nejí.?? Luštěniny a nebo zeleninové jídla, smažený květák, špenát atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.10.17 17:36

Anonymní: Je mi skoro 25, takže se doba, kdy budu muset tuto otázku akutně řešit, velice rychle přibližuje. Děti mám ráda a rozhodně bych nějaké chtěla. Popravdě vážně doufám, že mě nevolnosti nepostihnou – a když, tak že to prostě nějak ustojím. Jsem docela ráda, že se z těhotenství nedá vycouvat tak snadno, jako z večeře v restauraci, takže už pak nebudu mít na výběr a prostě to nějak vydržím. Velkou hrůzu mám ale také z toho, až děti povyrostou a začnou nosit střevní chřipky ze školky a školy, protože to pak lehne zpravidla celá rodina. Za ta léta jsem se sice naučila nezvracet (přihodilo se mi to naposledy asi v šesti letech), ale vím, že někdy asi není možné se tomu vyhnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
17.10.17 17:54

Starší dcera je taky nejedlík, k tomu navíc i málo pije. V téměř deseti letech má 143cm a váží 27kilo. Trvá to asi dva roky. Nejdřív jsem byla ráda, že sní aspoň něco, tak jedla jen to co ji chutnalo - suchej rohlík, přílohu s omáčkou (bez masa), občas jogurt, porce malinké, že i její mladší sestra jedla víc.
Teď už asi rok jí podle rozpisu, který ji sestavila nutriční terapeutka, stále jí dost málo, ale jí všechno až na pár vyjímek (každý máme něco, co nejíme). Chodila i k psycholožce. Hodně pomohlo, že si může jídlo připravovat sama, i když pod dozorem. Srovnali se ji hodnoty krve a malinko nabrala. Ale stále málo pije, tam ji musím kontrolovat. Byla schopná za den vypít jen třeba deci vody. Je hlídaná u dětského lékaře, jednou za dva měsíce krev, jednou za měsíc moč. Prý ji budeme muset hlídat dlouhodobě, hrozí u ní, že sklouzne do poruchy příjmu potravy.
Takže pokud se vám to zdá s jídlem špatný, oslovte odborníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3079
18.10.17 11:02
@martina.se píše:
z tohoto důvodu nejim spoustu jídel :( tohle není dobrá metoda do budoucna..

Jak pro koho. Já musela dojídat vždy a všechno. Dokud jsem nedojedla, seděla jsem u stolu. Doteď si pamatuju, jak jsem byla naštvaná a schválně to prodlužovala, ale jídlo jsem nakonec stejně snědla. Byla jsem taky šílený nejedlík. Navíc jsem nechtěla pít, takže mi selhávaly ledviny a párkrát skončila i na kapačkách. No a dneska sním vše kromě nějakých vnitřností,…Navíc se mi to šíleně vymstilo, syn je to samé co já :zed: :lol: Ale já ho nejíst taky nenechám. IKdyž každé jídlo ořve, sníst ho musí. Má ve 2,5 letech okolo 11 kil, takže drobek. Pořád doufám, že se to jednou zlomí a začne konečně normálně jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.10.17 19:58
@Terezxx píše:
Jak pro koho. Já musela dojídat vždy a všechno. Dokud jsem nedojedla, seděla jsem u stolu. Doteď si pamatuju, jak jsem byla naštvaná a schválně to prodlužovala, ale jídlo jsem nakonec stejně snědla. Byla jsem taky šílený nejedlík. Navíc jsem nechtěla pít, takže mi selhávaly ledviny a párkrát skončila i na kapačkách. No a dneska sním vše kromě nějakých vnitřností,…Navíc se mi to šíleně vymstilo, syn je to samé co já :zed: :lol: Ale já ho nejíst taky nenechám. IKdyž každé jídlo ořve, sníst ho musí. Má ve 2,5 letech okolo 11 kil, takže drobek. Pořád doufám, že se to jednou zlomí a začne konečně normálně jíst.

já kvůli tomu nejím spoustu věcí - čočku, vepř maso, houby atd.. nikdy jsem děcka nenutila dojídat - ale nedám nic náhradního - nechceš? nejez, ale nic jiného nebude :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
19.10.17 20:02
@martina.se píše:
já kvůli tomu nejím spoustu věcí - čočku, vepř maso, houby atd.. nikdy jsem děcka nenutila dojídat - ale nedám nic náhradního - nechceš? nejez, ale nic jiného nebude :lol:

U některých dětí to takto dělat lze, nakonec se nají, mají hlad. Já jsem však z rodiny, kde v řadě už několikátá generace nejí (kromě mě :mrgreen: ) a děti jsou schopni nejíst trvale. S tímto přístupem by skončily v nemocnici, takže se musí šťouchat, pokud nechceme, aby dítě špatně dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.10.17 20:06
@Enmamma píše:
U některých dětí to takto dělat lze, nakonec se nají, mají hlad. Já jsem však z rodiny, kde v řadě už několikátá generace nejí (kromě mě :mrgreen: ) a děti jsou schopni nejíst trvale. S tímto přístupem by skončily v nemocnici, takže se musí šťouchat, pokud nechceme, aby dítě špatně dopadlo.

je to indivindy.. já s tím mám extra špatnou zkušenost, takže děcka nenutim, ale přesně jak píšeš, to si musí každý zkusit a zvážit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
19.10.17 20:24
@martina.se píše:
je to indivindy.. já s tím mám extra špatnou zkušenost, takže děcka nenutim, ale přesně jak píšeš, to si musí každý zkusit a zvážit.

Moje sestra dala jednou na hlídání dědovi (můj otčím) mou neteřinku, tehdy jí bylo asi 5 let. Babička byla tehdy někde pracovně mimo, takže vše bylo na dědovi. Nevím proč, to už si nepamatuji, ale měl jí tehdy na hlídání asi 3 dny. Děda je úžasný, dokáže děti zabavit, děti ho milujou, on by se pro ně rozdal. Problém byl ale v tom, že dítě je pro něj jak Pán Bůh, takže když nechce papat, nebude mu činit násilí a nutit ho. A tak si 3 dny hrály. Neteř vrátil sestře sice spokojenou, ale o dvě kila lehčí. Vydržela nežrat celé 3 dny a ségra pak zuřila, že nemá dědek zdravej rozum :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí