Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malej když ve 3.letech hubnul, měl průjem a nechtěl nic jíst, jely jsme do nemocnice a tam strávily 3 dny na kapačkách.
@Anonymní píše:
Můj syn od tří let přestal jíst maso, sní jen klobásu, párek a salám typu vysočina, takže hrůza. Nepomůže maso ani rozmixovat, pozná to a nejí. V poslední době už nechce ani jogurty, rýži, přestala mu chutnat většina polévek, ovoce sní jen někdy, stejně tak zeleninu.Nikdy jsem ho nenutila dojídat, aby neměl k jídlu odpor(ve školce musel povinně dojídat maso, a proto ho teď nejí)ale už to začíná být neúnosné. V podstatě přežívá jen na rohlících se salámem, polévkách, samotných přílohách. Vařím denně teplá jídla, ale mu nic nechutná, nebo nemá hlad (od 12.00 až do 18.00)
Má 9 let, 134cm, váží 25 kg. MUDr. na devítileté prohlídce řekla, že je moc vyzáblý ať jí víc živočišných bílkovin typu sýr, jogurt apod. když teda nechce maso. Teď syn dostal vodové průjmy, má je už třetí den a hubne, což se dá při průjmu čekat. Jsem z toho nešťastná, pořád brečím, mám o něho strach. Jeho otec je sice také chudý a vysoký, ale tohle mi nepřijde v pořádku. Dívala jsem se na ozdravovny, ale maminky tady to nedoporučují. Kupovat nějaké bílkoviny v prášku mi taky nepřijde pro dítě vhodné, ale co já vím? Poraďte, prosím.
Zkus mu ještě koupit v lékárně Bkomplex, doporučila mi ho psychiatricka pro syna, má 7 a půl roku a 21,5 kg, ale hubený je od malička, tatínek má 70kg na 183cm a víc to nejde
. Ty vitamíny mají podporovat chuť k jídlu, syn je asperger takže má tendence nejíst různé věci ![]()
Dcera takhle nrchce jist obedy ma 6 let a vazi asi 20kilo maximalne. Postupne prestavala jist ty a ty potraviny, obedy des a hruza. Ale jinak ji, ale porad dokola ty same veci a nechce jist ty obedy.na vse odpovi ze ji to nechutna. Dneska bude rizoto a to zase nebude ![]()
@Anonymní píše:
Můj syn od tří let přestal jíst maso, sní jen klobásu, párek a salám typu vysočina, takže hrůza. Nepomůže maso ani rozmixovat, pozná to a nejí. V poslední době už nechce ani jogurty, rýži, přestala mu chutnat většina polévek, ovoce sní jen někdy, stejně tak zeleninu.Nikdy jsem ho nenutila dojídat, aby neměl k jídlu odpor(ve školce musel povinně dojídat maso, a proto ho teď nejí)ale už to začíná být neúnosné. V podstatě přežívá jen na rohlících se salámem, polévkách, samotných přílohách. Vařím denně teplá jídla, ale mu nic nechutná, nebo nemá hlad (od 12.00 až do 18.00)
Má 9 let, 134cm, váží 25 kg. MUDr. na devítileté prohlídce řekla, že je moc vyzáblý ať jí víc živočišných bílkovin typu sýr, jogurt apod. když teda nechce maso. Teď syn dostal vodové průjmy, má je už třetí den a hubne, což se dá při průjmu čekat. Jsem z toho nešťastná, pořád brečím, mám o něho strach. Jeho otec je sice také chudý a vysoký, ale tohle mi nepřijde v pořádku. Dívala jsem se na ozdravovny, ale maminky tady to nedoporučují. Kupovat nějaké bílkoviny v prášku mi taky nepřijde pro dítě vhodné, ale co já vím? Poraďte, prosím.
Tak já jsem v tomhle asi hodně autoritativní, ale mě když kluk nejí, tak řeknu, že to tedy ne a bude jíst, jinak mu vezmu hračky a bude sekec mazec. Sice ví, že na zadek stejně nedostane, protože jsem silně proti fyzickým trestům, ale nedám se a jídlo do něj nacpu, kdyby hrom na praseti jezdil. Když nejí, mám taxu 5 plných lžic hlavního jídla.
My dáváme taky B kompex, ale výsledek nulový..váha je pořád stejná a stále nejedlík..
@Anonymní píše:
Můj syn od tří let přestal jíst maso, sní jen klobásu, párek a salám typu vysočina, takže hrůza. Nepomůže maso ani rozmixovat, pozná to a nejí. V poslední době už nechce ani jogurty, rýži, přestala mu chutnat většina polévek, ovoce sní jen někdy, stejně tak zeleninu.
Nikdy jsem ho nenutila dojídat, aby neměl k jídlu odpor(ve školce musel povinně dojídat maso, a proto ho teď nejí)ale už to začíná být neúnosné. V podstatě přežívá jen na rohlících se salámem, polévkách, samotných přílohách. Vařím denně teplá jídla, ale mu nic nechutná, nebo nemá hlad (od 12.00 až do 18.00)
Má 9 let, 134cm, váží 25 kg.
Mám syna čerstvě osmiletého, výška a váha stejná jako u Tvého syna. Hubený, vytáhlý kluk.
Za sebe Ti to řeknu takto - takhle velké dítě není miminko, které tomu nerozumí… U nás doma neexistuje, aby syn „přežíval na rohlících se salámem“, aby dostával klobásy, vysočiny apod.
Dostává normální, kvalitní jídlo tak, jako jeho sestra - když ho nesní, nedostane nic dalšího, třeba celý den. Neexistuje, aby se dojídal rohlíky nebo klobásami.
Nezlob se na mne, ale osobně tohle považuji za Tvou výchovnou chybu. Také bych jako dítě bývala nejedla, kdybych bezpečně věděla, že dřív nebo později (budu-li odmítat dostatečně dlouho) mi maminka místo tvarohové pomazánky nebo hovězí polévky dá rohlík s vysočinou.
@BohunkaP píše:
Mám syna čerstvě osmiletého, výška a váha stejná jako u Tvého syna. Hubený, vytáhlý kluk.Za sebe Ti to řeknu takto - takhle velké dítě není miminko, které tomu nerozumí… U nás doma neexistuje, aby syn „přežíval na rohlících se salámem“, aby dostával klobásy, vysočiny apod.
Nezlob se na mne, ale osobně tohle považuji za Tvou výchovnou chybu. Také bych jako dítě bývala nejedla, kdybych bezpečně věděla, že dřív nebo později (budu-li odmítat dostatečně dlouho) mi maminka místo tvarohové pomazánky nebo hovězí polévky dá rohlík s vysočinou.
Dostává normální, kvalitní jídlo tak, jako jeho sestra - když ho nesní, nedostane nic dalšího, třeba celý den. Neexistuje, aby se dojídal rohlíky nebo klobásami.
Já jsem taková cíťa, tak hladovět dítě nechat nedokážu, já prostě nacpu a je to, ale jinak s tebou souhlasím.
@Enmamma píše:
Já jsem taková cíťa, tak hladovět dítě nechat nedokážu, já prostě nacpu a je to, ale jinak s tebou souhlasím.
Já ho nenechávám „hladovět“ - ve chvíli, kdy řekne, že by si něco dal, tak jídlo dostane (v podstatě v kteroukoli denní hodinu). Ale určitě nedostane rohlík s vysočinou… ![]()
U nás taky bylo období a je maso moc ne, ale teda jsme domluveni, pokud mu třeba něco až tak nechutná, tak aspon sní přílohy- rýži, brambor a např salát a nebo kompot..
Máme dvě děti a teda každý rád ji a nebo spíš nemá rád rozdílné věci a docela dost, takže vařit je trochu mazec někdy..
takže když starší, nejí zelí a mladší ho miluje, tak třeba si dá jenom brambor a maso a nebo naopak, když je např, fílé a kaše a nějaké zavařené ovoce, tak mladší se pořádně nají kaše a třebas máme meruňkový kompot..když rybu nemá moc rád…
Nenutím jíst a nikdy bych dítěti nervala do krku lžíci. Švagrová to tak dělala a kluk se jí pobluk a pak to dělal, že se navaloval a to mu bylo 5 let žádné mimino, ale musí aspoň něco!!! sníst..
Většinou dělám i polévku i druhé o víkendu v týdnu..To samé jsem řekla klukovi na obědě, ve škole, když druhé nemáš rád, radši si dej dvakrát polévku…
Nenapadlo by mě, ale místo obědu mazat rohlík.. ale to je každého věc…Pokud by opravdu nejedl nic, tak bych možná řeklas, že může to být anorexie, třeba, ale pokud si někdo vybírá jenom jídla nezdravá co mu chutnají, tak je to spíš o tom, že prostě si zvykl, že to jíst může, a má…
Jinak to mam stejne jako @BohunkaP . S jidlem u nas problem neni, dcerka ma teprve 3,5 ale neexistuje aby odmitla obed a pak si dala napr. Lipanka. I ve 3,5 letech to chape a respektuje. Netrvam na dojidani a kdyz obcas nesni vse, neresim.
Zacala bych trvat na teplem jidle jednou denně. Kdyz ho jist nebude rozhodne bych nedala rohlik s vysocinou. A tu uz nekupovala domu vubec. Na svacinu bych nabidla kvalitni šunku a kdyz nechce at neji. Je mu 9 let, to uz bych ho hnala takto vymyslet…
Vstricne bych mu nabidla at mi napise na tyden jidelnicek podle ktereho mu budu varit, ale co se uvari to taky sní a bez debat.
Chce to větší přísnost, jak máma takto poleví děcka toho hned využijí
muj syn taky řekne před obědem chci kuličky s mlikem, kdybych mu je dala už by neobědval řeknu jo ale až po obědě
a klobásku si dá opravdu výjímečně navíc s toho opravdu nepřibere
@Anonymní píše:
nechat ho zavřít na psychinu? hele, s anorexiií to není sranda.. tohle sám nedá.
pokud nejí už teď nic a do toho průjmy, tak už moc možností nemáš - ani Ty jako matka, ani on..
@Enmamma píše:
Tak já jsem v tomhle asi hodně autoritativní, ale mě když kluk nejí, tak řeknu, že to tedy ne a bude jíst, jinak mu vezmu hračky a bude sekec mazec. Sice ví, že na zadek stejně nedostane, protože jsem silně proti fyzickým trestům, ale nedám se a jídlo do něj nacpu, kdyby hrom na praseti jezdil. Když nejí, mám taxu 5 plných lžic hlavního jídla.
z tohoto důvodu nejim spoustu jídel
tohle není dobrá metoda do budoucna..
Můj syn od tří let přestal jíst maso, sní jen klobásu, párek a salám typu vysočina, takže hrůza. Nepomůže maso ani rozmixovat, pozná to a nejí. V poslední době už nechce ani jogurty, rýži, přestala mu chutnat většina polévek, ovoce sní jen někdy, stejně tak zeleninu.
Nikdy jsem ho nenutila dojídat, aby neměl k jídlu odpor(ve školce musel povinně dojídat maso, a proto ho teď nejí)ale už to začíná být neúnosné. V podstatě přežívá jen na rohlících se salámem, polévkách, samotných přílohách. Vařím denně teplá jídla, ale mu nic nechutná, nebo nemá hlad (od 12.00 až do 18.00)