Antibiotika a káva

Anonymní
19.6.15 21:48

Antibiotika a káva

Ahoj.
Já vím, jsem blbá, ale nemám s užíváním antibiotik moc zkušeností a tak mi to nějak nedošlo. Kávu piju denně, patří k mému rituálu před příchodem do práce a navíc mi dodává trochu energie, že… Od středy užívám atb na infekci v krku a protože musím v práci fungovat normálně, tak jsem jako vždy začínala dny kávou. K tomu jsem to dnes odpoledne únavou už nedávala, tak jsem si dala další celkem silnou kávu a potom jsem si vzpomněla, že když mi kdysi dávno lékař předepisoval atb, tak mi kávu nedoporučoval. Teď mi lékařka nic neříkala a v příbalovém letáku o kávě taky není ani zmínka, tak proto mě ani nenapadlo, že to nemusí být vhodná kombinace. Myslíte, že jsem si mohla nevědomky uškodit, nebo že by káva snižovala účinek antibiotik?
Omlouvám se, asi píšu zmateně, nějak nevím jak moji situaci popsat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
19.6.15 21:52

Kafe neškodí. Na atb se nemá chlastat a pak grep (zvyšuje účinek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.15 21:58

@martina.se Fakt? Tak to se mi ulevilo. Jak jsem si na to vzpomněla, tak jsem se až lekla a google mi našel taky, že to není vhodná kombinace, ale vysvětlení už jsem nenašla :nevim:

• Citovat
  • Upravit
864
19.6.15 22:38

Tak to jsem nikdy neslyšela, na některá TAB a chemoterapeutika se nesmí třeba mléčné a citrusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
19.6.15 22:52

Ridila bych se letakem…ono i antibiotik je nekolik skupin, ja teda nikdy o problemu s touto kombinaci neslysela, ale treba se to nekterych tyka :nevim: Kdyz neni nic v letaku, nebala bych se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
20.6.15 00:01

@beruska9 tak s tím pribalovym letákem, na to bych nespoléhala, měla jsem btw alergickou reakci na cotrimoxazol, nicméně spíš píšu kvůli tomu, že mě doktorka upozornila na kombinování a kyselými potravinami, ale v příbaláku ani slovo, schválně jsem se na to tenkrát dívala a četla to po té alergické reakci celkem poctivě.
O nevhodnosti pití kávy jsem ještě neslyšela, já mám zafixován s užíváním ATB zákaz opalování a pobyt na sluníčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
20.6.15 00:10

A nesouvisí to s tím, že kafe odvodňuje, což při léčbě není ideální? Jako že se má organismus spíš zavodnit?
Nebo že by měl člověk odpočívat nebo spát, a ne kmitat nabuzený kofeinem? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50171
20.6.15 00:11

Kafe piju běžně, nikdy mě nanapadlo o této kombinaci vůbec přemýšlet 8o Vím, že se při ATB nesmí pít alkohol, slunit se a při některých se nesmí jíst mléčné výrobky a mléko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.6.15 00:16

@Janha : tak tos mi prave zrusila jednu z mych zivotnich jistot :D Ja vzdy zila v tom, ze tam pisou kazdy (s prominutim) prd, kdyby nahodou neco…i kdyz samozrejme nekteri lide maji veluce netypicke reakce…ale tvoje asi az tak netypicka nebyla, kdyz na to upozornovala doktorka :think: Tak dekuji za varovani :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
20.6.15 00:37

@beruska9 no já naštěstí měla ‚jen‘ kopřivku, teda skoro jsem se udrbala, ale nejspíš jsem to měla vyloženě z těch léků, nic kyselého jsem nejedla a četla jsem ten leták právě jak jsem se osypala, jestli to může byt z těch prášků a o zákazu kyselých potravin ani ň :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
20.6.15 06:59

Ani s těmi mléčnými výrobky už to teď příliš neplatí. Týkalo se to zejména první generace tetracyklinových ATB, jejichž zástupcem byl tetracyklin (nečekaně). Hrozilo vytvoření nevstřebatelných komplexů, které by opustily lidské tělo bez jakéhokoliv účinku. S druhou generací, kterou používáme nyní a jejímž zástupcem je doxycyklin, je toto omezeno na minimum, takže i dříve proklamovaná poučka již neplatí. Farmakokineticky nemá opodstatnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí