Laktozová intolerance

1153
19.6.15 10:17

laktozová intolerance

Ahoj, je mi 26 a už tak 2 roky trpím touto poruchou, po více množství mléka (stačí sklenička) mám křeče v břiše, průjem, pocity na zvracení, neví někdo jaká je příčina vzniku tohoto onemocnění v pozdějším věku, co konkrétně to může vyvolat? Je pro mě těžké vzdát se mléka, miluju ho, pořád i přes potíže ho konzumuju. Existuje nějaký způsob aby moje tělo zase začalo mléko snášet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
19.6.15 10:53

Tyto informace se dají najít na netu (kdysi jsem také hledala, ale nepamatuji si přesně a nechci tady dávat nepřesné info). Je to metabolická vada, prostě tělo produkuje méně enzymu laktáza.
V současné době se dá tento enzym nahradit uměle, dá se koupit na netu, snad i v drogériích (nevím jak tady, ale v zahraničí ano), totéž i lékárny (taktéž v zahraničí určitě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
19.6.15 10:57

Náhodně: Laktoleraza Generica 30 tablet z lekarna. cz, my si tabletky objednavame na Slovensku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
19.6.15 12:11

Ještě mě napadá, prodávají se mléčné výrobky bez laktózy. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
19.6.15 12:33

Zkuste se v lékárně poptat na Lactanon nebo Laktazan. Pokud máte takové potíže, je určítě lepší se mléčným výrobkům vyhnout. Já kupuju v Kauflandu mléko a smetanu bez laktózy, jogurty jsem nahradila sójovými a rýžovými, tvrdé sýry si občas dám, říká se, že lepší jsou ty s větším procentem tuku. Místo másla můžete Floru light nebo Perlu s vitamíny. A určitě doporučuju probiotika, moc mi pomohl Biopron Forte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1957
19.6.15 13:17

Není to nemoc. Většina dospělé populace už nemá v dostatečné míře enzym na trávení laktózy. Někdo víc, někdo méně. Taky se to může skokově zhoršit po nějaké virové střevní infekci.
Stačí kupovat mléčné výrobky s naštěpenou laktózou, nebo doplňovat laktázu tabletami. Někdy se hůř trefuje množství tablet, které postačí. Pozor na laktózu např. v párcích. Je občas nacpaná v potravinách, kde by ji člověk nečekal.
Mléčné výrobky vozí zásilkové e-shopy a něco se dá koupit i v Albertu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35431
19.6.15 13:51

Laktázové kapsle mají i v DMku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
22.5.16 12:46

laktáza v tabletách

Mně zjistili před týdnem, že mi enzym laktáza ve střevu chybí úplně. S laktázou v tabletách mi doktor radil opatrně (použít jen výjimečně). Dovolil mi zkusit bílý jogurt nebo kysané mlíko. Ale bohužel i půlka jogurtu mně dala zabrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
21.4.18 09:19

Zkusím oživit diskuzi. Vím možná hloupý dotaz, ale jak zjistím že v potravině je laktóza? Když kouknu na krabici mléka a na obal od mléčné čokolády tak tam nikde nepíšou že potravina obsahuje laktozu a přitom je jasné že tyhle 2 potraviny ji obsahujou. No co mám tedy na obalu koukat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30029
21.4.18 09:24
@Terezie231 píše:
Zkusím oživit diskuzi. Vím možná hloupý dotaz, ale jak zjistím že v potravině je laktóza? Když kouknu na krabici mléka a na obal od mléčné čokolády tak tam nikde nepíšou že potravina obsahuje laktozu a přitom je jasné že tyhle 2 potraviny ji obsahujou. No co mám tedy na obalu koukat? :nevim:

Ahoj, koukám nejjednodušeji na varování, že výrobek může obsahovat mléko (stopy mléka). Pak vím, že je to bezpečné :lol: Jinak sušené mléko, mléko, syrovátka, máslo (pouze máslo, ne kakaové a podobně), bývá to dnes už tučně označeno. V některých uzeninách bývá ve složení laktóza taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
21.4.18 09:32

No doufám že něco zbyde co se může jist :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
21.4.18 09:41

@Terezie231 Zkusila bych pohledat na netu. A u nás na arelgologii měli takové leetáčky, kde to bylo rozepsané. Tak se zkus poptat u doktora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
21.4.18 09:45

Já to zatím nemám prokázané ale má ji zkusit co nejvíc vysadit jestli mi ty problémy co mám nezpůsobuje právě laktoza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66393
21.4.18 09:46

Musí se vyředit vše, kde je mléko. Můžete jen věci, na kterých je jasně napsáno, že jsou bez laktozy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30029
21.4.18 09:48
@Terezie231 píše:
No doufám že něco zbyde co se může jist :lol:

My s klukem takhle jíme už dva roky a žijeme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek