Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, je mi 26 a už tak 2 roky trpím touto poruchou, po více množství mléka (stačí sklenička) mám křeče v břiše, průjem, pocity na zvracení, neví někdo jaká je příčina vzniku tohoto onemocnění v pozdějším věku, co konkrétně to může vyvolat? Je pro mě těžké vzdát se mléka, miluju ho, pořád i přes potíže ho konzumuju. Existuje nějaký způsob aby moje tělo zase začalo mléko snášet?
Tyto informace se dají najít na netu (kdysi jsem také hledala, ale nepamatuji si přesně a nechci tady dávat nepřesné info). Je to metabolická vada, prostě tělo produkuje méně enzymu laktáza.
V současné době se dá tento enzym nahradit uměle, dá se koupit na netu, snad i v drogériích (nevím jak tady, ale v zahraničí ano), totéž i lékárny (taktéž v zahraničí určitě).
Náhodně: Laktoleraza Generica 30 tablet z lekarna. cz, my si tabletky objednavame na Slovensku.
Zkuste se v lékárně poptat na Lactanon nebo Laktazan. Pokud máte takové potíže, je určítě lepší se mléčným výrobkům vyhnout. Já kupuju v Kauflandu mléko a smetanu bez laktózy, jogurty jsem nahradila sójovými a rýžovými, tvrdé sýry si občas dám, říká se, že lepší jsou ty s větším procentem tuku. Místo másla můžete Floru light nebo Perlu s vitamíny. A určitě doporučuju probiotika, moc mi pomohl Biopron Forte.
Není to nemoc. Většina dospělé populace už nemá v dostatečné míře enzym na trávení laktózy. Někdo víc, někdo méně. Taky se to může skokově zhoršit po nějaké virové střevní infekci.
Stačí kupovat mléčné výrobky s naštěpenou laktózou, nebo doplňovat laktázu tabletami. Někdy se hůř trefuje množství tablet, které postačí. Pozor na laktózu např. v párcích. Je občas nacpaná v potravinách, kde by ji člověk nečekal.
Mléčné výrobky vozí zásilkové e-shopy a něco se dá koupit i v Albertu.
Mně zjistili před týdnem, že mi enzym laktáza ve střevu chybí úplně. S laktázou v tabletách mi doktor radil opatrně (použít jen výjimečně). Dovolil mi zkusit bílý jogurt nebo kysané mlíko. Ale bohužel i půlka jogurtu mně dala zabrat.
Zkusím oživit diskuzi. Vím možná hloupý dotaz, ale jak zjistím že v potravině je laktóza? Když kouknu na krabici mléka a na obal od mléčné čokolády tak tam nikde nepíšou že potravina obsahuje laktozu a přitom je jasné že tyhle 2 potraviny ji obsahujou. No co mám tedy na obalu koukat? ![]()
@Terezie231 píše:
Zkusím oživit diskuzi. Vím možná hloupý dotaz, ale jak zjistím že v potravině je laktóza? Když kouknu na krabici mléka a na obal od mléčné čokolády tak tam nikde nepíšou že potravina obsahuje laktozu a přitom je jasné že tyhle 2 potraviny ji obsahujou. No co mám tedy na obalu koukat?
Ahoj, koukám nejjednodušeji na varování, že výrobek může obsahovat mléko (stopy mléka). Pak vím, že je to bezpečné
Jinak sušené mléko, mléko, syrovátka, máslo (pouze máslo, ne kakaové a podobně), bývá to dnes už tučně označeno. V některých uzeninách bývá ve složení laktóza taky.
@Terezie231 Zkusila bych pohledat na netu. A u nás na arelgologii měli takové leetáčky, kde to bylo rozepsané. Tak se zkus poptat u doktora.
Já to zatím nemám prokázané ale má ji zkusit co nejvíc vysadit jestli mi ty problémy co mám nezpůsobuje právě laktoza.
Musí se vyředit vše, kde je mléko. Můžete jen věci, na kterých je jasně napsáno, že jsou bez laktozy.
@Terezie231 píše:
No doufám že něco zbyde co se může jist
My s klukem takhle jíme už dva roky a žijeme ![]()