Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, malá (1 a půl roku) měla před nedávnem chřipáka - vysoké teploty, kašel, rýma - no klasika- dostala antibiotika Amoksiklav - ve středu minulý týden je dobrala a včera v noci skoro 40 horečky. Hned jsem dnes běžela k doktorce a prý je to spálová angína- jelikož měla z krve hodně vysoké hodnoty - měla 54 (doktorka říkala, že normální je
tak nám musela dát znovu antibiotika- dala nám tedy jiné - Zinnat, ale jsem z toho celkem na nervy, že je takhle malá a do toho takhle brzy po sobě antibiotika. Nechápu jakto, že je zase takhle nemocná. Jetště k tomu máme doma dvou a půl letého klučíka tak mám strach aby to nechytnul…Chtěla sem se zeptat jestli neznáte něco na imunitu- jsem dost často takto nemocní. Obě děti. A také jsem se chtěla zeptat- doktorka říkala že by jsme se mi všichni doma a i babicky dědové měli vyšetřit jestli nejsme přenašeči- jestli to nemáme- ale mi jsme zdraví- myslíte, že by jsme to mohli mít také? děkuju moc
@AnnaP Normální to je, děti se prostě promořují a spálová angína se musí přeléčit ATB, jinak hrozí komplikace-třeba postižení srdce…přenašeč je člověk, který v sobě bakterii má, ale nemá potíže-zajěte si na výtěr z krku, ale upřímně i kdyby vás přeléčili, tak se může streptokok za chvíli objevit jinde, nebo se děti potkají s jiným přenašečem ve školce…to je boj s větrnými mlýny.
@AnnaP píše:
Ahoj holky, malá (1 a půl roku) měla před nedávnem chřipáka - vysoké teploty, kašel, rýma - no klasika- dostala antibiotika Amoksiklav - ve středu minulý týden je dobrala a včera v noci skoro 40 horečky. Hned jsem dnes běžela k doktorce a prý je to spálová angína- jelikož měla z krve hodně vysoké hodnoty - měla 54 (doktorka říkala, že normální jetak nám musela dát znovu antibiotika- dala nám tedy jiné - Zinnat, ale jsem z toho celkem na nervy, že je takhle malá a do toho takhle brzy po sobě antibiotika. Nechápu jakto, že je zase takhle nemocná. Jetště k tomu máme doma dvou a půl letého klučíka tak mám strach aby to nechytnul…Chtěla sem se zeptat jestli neznáte něco na imunitu- jsem dost často takto nemocní. Obě děti. A také jsem se chtěla zeptat- doktorka říkala že by jsme se mi všichni doma a i babicky dědové měli vyšetřit jestli nejsme přenašeči- jestli to nemáme- ale mi jsme zdraví- myslíte, že by jsme to mohli mít také? děkuju moc
pokud měla poprvé chřipku, poděkuj dr. za zbytečná atb, spálová angína se ale přeléčit opravdu musí
@AnnaP
Spalovka se prelecit musi, jen nerozumim tomu zinnatu, na spalovku je lekem prvni volby penicilin. Zinnat taky zabere, ale je zbytecne sirokospektry.
Podavej behem lecby (mezi davkama atb) a aspon tyden po lactobacillus nebo nutrolin b… Sedte doma, dodrz delsi rekonvalescenci, omez navstevy, to je zaklad.
@marti81 Já myslím, že slov chřipka se používá na kde jaké nachlazení…nebrala bych to za bernou minci, zakladatelka nepíše podrobnosti, třeba to byla bakteriální infekce. ![]()
Holky ani nevím co to poprvé bylo- obě děti měli vysoké teploty, kašel, rýma, průjem- doktorka nám dala antibiotika s tím že jsou dost malý tak jim je raději dá… ![]()
@AnnaP píše:
Holky ani nevím co to poprvé bylo- obě děti měli vysoké teploty, kašel, rýma, průjem- doktorka nám dala antibiotika s tím že jsou dost malý tak jim je raději dá…
Kdoví, třeba je měl zbytečně, třeba taky ne. Bohužel se ATB dávají často zbytečně, ono je to jednodušší nasadit ATB a doufat, že ať je to cokoli, vyléčí se to, než dělat odběry a pídit se po tom, co dítěti je. Třeba před měsícem onemocněl syn a den na to i já. Jelikož měl horečky a já se bála, aby se něco nezanedbalo, jeli jsme k dětské i k mému lékaři. Syn dostal ATB, já dostala nějaká mukolytika, doporučení sprejů do krku a nosu atd. Den na to onemocněl i druhý syn a manžel, k lékařům bylo nemožné v našem stavu jet, tak jsme byli doma. Během asi 5 dnů jsme se vyléčili všichni bez ohledu na to, že jeden syn měl ATB a my ostatní ne. Pravděpodobně měl pravdu můj lékař, který tvrdil, že je to jen viróza, na kterou ATB dávat nebude, protože je to zbytečné…