Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahooj holky,
mám takový dotaz. V pátek mi volala ze školy at si syna vyzvednu (6.let), že mu je špatně a na blinkání. Malého jsem si vyzvedla, měl teploty 38,5 volala jsem lékáři, ten at dávám sirupy a hodně pít. Malému bylo zle do soboty do rána, teploty, hlava ho bolela a na blinkání. Pak se vyzvracel a jako zázrakem mu bylo dobře, bylo po teplotách jen že ho bolí v krku. Dnes vůbec nic, ani v krku. Ale objevily se mu červené pupínky na nohou, na nártech, prstech i ze spoda a mezi malíčkem a prsteníčkem, jak kdyby prasklý puchýř. Ty pupínky má i v záhybech zápěstí a pár jich je k lokti, pár na prstech. Odmítá chodit, že ho to strašně píchá, když chodí. Nemáte s tím někdo zkušenosti co by to mohlo být? Předem moc děkuji za odpovědi.
@marcelka88 Zadej si to do googlu nebo i tady je rovněž milion diskuzí..:-)
Jo, taky bych to viděla na virózu -nohy-ruce-ústa. Nedávno jsme si taky prodělali tak kolem 20 října. Po školce doma teplota, první pupínečky u pusy, pak na dlaních, na ploskách nohou, na uších. Druhý den horečky druhá dcera, taky pupínečky a já hned další den polykání hrozné, jak při angíně, celé se to u mě tvářilo, jak angína. A hlavně přišla zimnice. Jeden den jsem byla úplně neschopná, pak to samo odeznělo, jen ten krk na polykání přetrvával tak 5 dní a já měla tak 4 pupínky na obličeji, víc nic. Pak to chytla ještě moje ségra, která se tu byla podívat na holky, když byly v začátku, ale to jsme ještě nevěděli, co to je a že je to tak nakažlivé. A ta to odnesla nejvíc, taky ten krk, zle ji bylo asi 2 dny a tvoření těch pupenců, bylo prý, jak když se spálí o kopřivu a to pálení ne a ne přestat. Jinak moje holky byly takové špatné - povadlé tak první dva dny a pak jen ty pupínečky pomalinku mizely. Ale zrovna tento pátek jsem zjistila, že se té starší sloupávají nehty, takže to je tak po 5 týdnech. Když jsem se o tudle virózu zajímala, tak právě toto k tomu taky hodně lidí psalo, že slízají nehty.
Včera večer jsem na konec jela s malým na pohotovost, protože se mi v devět vzbudil, hodinu v kuse strašně plakal, tak jsme jeli. Bylo potvrzeno nohy, ruce, pusa. Celá noc stála za prd, malej furt strašně naříkal a plakal a furt říkal pálí, pálí. Dneska je to lepší, ale nožičky ho pořád dost bolí a chodí po patách.
O tom slejzání nehtů jsem také hodně slyšela, ale myslela jsem, že slezjaj jen když se ty puchýře dostanou k nehtům, nebo na nehty. Takže to může slézt i jen tak
?? A bolí to? Nebo jak se to projevuje??
TAk oni holky celkem ty pupínky neměly až tak ve velké míře. A okolo nehtů nebo pod to vůbec neměli, prostě to k tomu patří. Starší tedy slezou asi všechny, každý den jí prstíky kontroluji a vidím, že se to tam tak chystá postupně i na zbylých prstíkách. Ale třeba malinká, u té nic nevidím. Nemusí to být asi u každého. U mně se také nic neděje. A dceru to nebolí. Jen jsem si všimla, že něco dávala stranou, jsem se na ni zadívala asi ve správný okamžik. Vypadá to tak, že nehet od spodu od lůžka se jako by rozdvojil, zůstala jí tam asi jen ta spodní stěna nehtíku. Jen ji spíš hlídám, aby to neodrápala postupně sama, to by možná mohlo bolet, nevím. Nikdy mi nehet neslízal, a u holek je to také prvně.