Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mám dotaz. Malému je 7 měsíců, je kojený, teď má angínu, napsali nám antibiotika Ospen a píšou tam, že se má podávat hodinu před jídlem. Chtěla bych se zeptat, jestli se tím jídlem myslí i kojení. Znamená to, že mám dát antibiotikum, hodinu počkat a pak teprve nakojit? Předem děkuji za odpovědi
Moje děti braly Ospen a dávala jsem jim to nezávisle na jídle a kojení. Dr. ani v lékárně nás na nic takového neupozorňovali, příbalové informace čtu zběžně.
Dnes už to není tak jako dřív, že se musela u ATB s nutností na čas dodržet hodina předchozího nebo dalšího jídla, jinak je ohrožen účinek. Spíš je to proto, že ATB způsobují trávicí obtíže a přítomnost/nepřítomnost jídla ty obtíže zmírňuje.
MM je komplexní potravina, jídlo, ale pokud Tě na to neupozorňovala dr., nehrotila bych to a kojila podle potřeb miminka.
No, idealni je hodinu pred jidlem, protoze se toho pak vic vstreba - max se vstreba za 30-60min. Jestli to muzes odhadnout tak, dej v tuhle dobu pred kojenim.
Kdybys to ale neodhadla a malej mel hlad driv, tak se to nezblazni.
Syn dostal atb - má rok, máme dávat po 8 hod, „před jídlem“ - to mi řekli v lékárně. A jak v noci? To mu mám dát atb a potom teda nakrmit? asi blbý dotaz omlouvám se ale fakt nevím.. ![]()
@marmelada78 co to je za ATB? Některá je nutno dodržet, třeba aby ho nebolel žaludek, u něčeho je to spíš šumák. Když berou ATB lidi v nemocnici (normální tablety), tak to mají taky po 8 hodinách a nikdo neřeší, jestli k tomu mají chleba nebo nemají nebo ho budou mět až za hodinu k snídani.
@danyk píše:
@marmelada78 co to je za ATB? Některá je nutno dodržet, třeba aby ho nebolel žaludek, u něčeho je to spíš šumák. Když berou ATB lidi v nemocnici (normální tablety), tak to mají taky po 8 hodinách a nikdo neřeší, jestli k tomu mají chleba nebo nemají nebo ho budou mět až za hodinu k snídani.
je to ospamox
Klasický amooxicilin, jeho vstřebávání jídlo neovlivní. jestli se Ti chlapeček nebudí, jen polkne lék, tak bych ho na jídlo nebudila.