Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky mám 2 letého prcka a začal mi mžourat očkama, prvně jsem si toho všimla asi před půl rokem u pohádky, to jsme šmikli vlásky a bylo to ok, ale teď začal mžourat o sto šest a já nevím, jestli nemůže jít o zlozvyk? Televizi jsme zakázali a ve dne ho chytnu tak 1×2× že to uděla, dnes jsem mu zapla Kouzelnou školku tak přimhouřil očka a strašně mžoural tu půl hodinku, četla jsem různé choroby očí u dětí, nejčastěji je to šilhání do 3 let, vidět se mi zdá, že vidí perfektně, jestli třeba nemůžeme mít vyschlou rohovku a to ho nutí, je jasné, že poputujeme k mudr., ale ptám se jen jestli jste někdo neměl něco podobného, děkuji.
Tak to mě strašně moc zajímá také, protože jsem našeho dvouletého synka právě také několikrát takto přistihla přimrkávat a chci ho objednat k oční lékařce.
My jsme ten problém měli - starší syn právě okolo druhého roku. Chodíme od té doby pravidelně na oční, závažnou vadu mu nezjistili, brýle nenosí. Vyšetření dělali pečlivě, oči rozkapávali. Dr. mi to vysvětlila, že je to způsobeno tím, že malé děti jsou přirozeně dalekozraké a jak rostou, tak se ta „vada“ upravuje.
Projevovalo se to mžouráním na cokoliv - knížku i Tv, tu jsem ale pro něj ve 2 letech pouštěli minimálně. Stěžoval si, že ho pálí oči a pořád si je protíral. A ještě šilhal. Teď má 4 roky, je to lepší, ve sledování na očním je stále, ale vypadá to dobře.
Přeju, ať to ani u vás není nic závažného.
Ahojky, Prosím taky to souvysí z Očima. mam 2,5 měsíční Olinku. Když se narodila tak měla zalepené jedno oko. Doktorka ji hned nasadila kopky tak než jsme šly z porodnice domu tak jsme kapaly i doma. Pak se ji to uzdravylo. Před 3 nedělema se ji to zase udělalo zanět spojivek. Doktorka ji dělala stěry z oka . vísledky vyšly že tam má 3 druhy bakter. dala ji kapky antybiot. tet občas ma červené víčko a žmoulásiho ručičkama.
Ivanka805 píše:
Ahojky, Prosím taky to souvysí z Očima. mam 2,5 měsíční Olinku. Když se narodila tak měla zalepené jedno oko. Doktorka ji hned nasadila kopky tak než jsme šly z porodnice domu tak jsme kapaly i doma. Pak se ji to uzdravylo. Před 3 nedělema se ji to zase udělalo zanět spojivek. Doktorka ji dělala stěry z oka . vísledky vyšly že tam má 3 druhy bakter. dala ji kapky antybiot. tet občas ma červené víčko a žmoulásiho ručičkama.
Moje dcera měla po narození taky problémy s okem - měla ho červené, zalepené, hnisalo jí. Brala kapky s ATB, pomohlo to. Byla jsem s ní i na očním, ale na průplach slzných kanálků naštěstí nemuselo dojít. To je zákrok, který se dělá novorozencům a malým kojencům, když nepomáhají ATB ani masáž kanálků - taky jsme prováděli, ukázala dr.
Dcerce jsou 2 roky a má s tím problémy každou zimu. Teď měla 2 epizody - zhnisané a zalepené oko, zánět, kapky s ATB. Dr. říkala, že pokud se to bude opakovat, půjdeme zase na oční.
Co vím, tento problém je u novorozenců a kojenců častý.
Starší tyto problémy neměl. Jako kojenec měl oči v pořádku, bez hnisu, nezalepené. Až kolem toho roku a půl, dvou, začal mžourat a šilhat, jak popisuje zakladatelka.
Můj synek měl také zánět v očičku bezprostředně po narození a měli jsme antibiotické kapky.
Nám daly v nemocnici normalní kapičky. Až tet když měla zase ten zanět tak jí očařka dala kapky po4 hodinách.