Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To, že má teď virózu ale neznamená, že streptokok sám od sebe zmizí, tak jako tak je potřeba přeléčit. Určitě dobrat
Pokud synátor začal ATB brát (ač možná zbytečně), tak ať je raději dobere… Jinak pro příště trvat i na CRP. Mám tedy zkušenost u dcery, která dost často huhňala (měla i odstraněnou nosní mandli) a měla období, že trpěla na zánět spojivek. Napadlo mě dojít na ORL, aby ji udělali výtěr z nosu, tam byla zjištěna bakterie Haemophillus, doktorka ihned bazírovala na tom, aby se ji nasadily ATB. Ještě podotýkám, že to bylo cca 3 týdny potom, co dcera prodělala neštovice. Jsem příznivec ATB jen v nejnutnějších případech (angína atd.), prodiskutovala jsem to ještě s jednou doktorkou z rodiny a posléze pediatrou, kde byl po cca týdnu udělán další výtěr a ten vyšel negativní. Bylo mi vysvětleno, že zmíněnou bakterii má každé druhé školkové dítě a pokud by se přeléčila, tak to může mít za 14 dní znova.
Ted uz at to dobere, ale priste bych atb lecila pouze v zavaznych pripadech - coz kasel jednou za noc proste neni.
Obnovuji diskuzi. Dcera od čtvrtka bere ATB, bez efektu. Začlo teplotami a bolesti v krku. Po týdnu se nic nezměnilo. Kašle teploty má už osmý den a bolí ji stále v krku. Dnes jsem si vyžádala výtěr z krku. Zítra na něj jdeme. Myslíte že nebude stěr falešně negativní když měla do teď ATB? Děkuji
Ty ATB měla naslepo nebo dle kultivace? Měla udělaný aspoň streptest, pokud nebyl předtím výtěr?
Na žádanku by měla doktorka určitě napsat, která ATB brala.
Pokud ATB nezabrala ( dle klinického stavu asi ne), tak by to vadit nemělo.
Hlavně ráno nepít, nejíst, nečistit zuby.
Zdravím dámy,
tak proč zakládám tuhle diskuzi. Od minulého měsíce malého (2,5roku) trápil kašel, jen v1× za noc jinak ok. Přes bez teplot, zdravý, na poslechu čistý. Dostali sme Bronchytrep sirup přeci jen a na noc fenistil. Shodou okolností jsem byla na Orl minulý týden, kde mi vyšel test na streptokoka G. Bolelo mě trochu v krku, nicméně dostala jsem atb. Vzala jsem tedy i syna i ke stejnému dr. ORL. Synovi vyšel test na streptokok C, četne v krku, dostali jsme i pro něj atb Amoxial. Dnes volám mudr, malej dostal rýmu kašel. Zcela zahleneny a prokasle celý dny a noci. Atb bereme druhý den. Mudr říkala že atb sme nasazovat neměli, teď se prý bude jednat o virozu a k tomu jsou atb k ničemu. Dnes měl malej teplotu až 38,5. Atb mi plive, k tomu tedy dávám aspoň na doporučení mudr k těm atb pro lehčí vykašlávání rýmu atd kapky Sinupret.
Mám těd dilema, jesi Teda pokračovat v atb, když to vlastně bylo zbytecne precelovat toho streptokoka, když má do toho teď virozu. Navíc mi už jednou po atb blinkal tak musíme dávat na 2× Jenže si říkám, co když ten kašel dlouho předtím bez nemoci jen 1× za noc byl právě způsoben streptokokem?
navíc nechci aby z toho nebyl nějaký zápal plina apod. Když je Teda streptokok přítomen a do toho teď viroza..
Jesi máte někdo řadu, Zkušenost, budu ráda.
Dekuji
V pondělí jdeme k mudr