Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, jsem dost zoufalá, maličké je teprv měsíc a byl jí zjištěn streptokok, tak bere Ospen a já si říkám jaké to může mít následky:( chápu, že se to nedalo riskovat a streptokok se musí vyhubit, protože ten by nejspíš způsobil větší spoušť než atb, ale stejně se zeptám, byl na tom někdo podobně? Jak to mimi snášelo? Později nějaké problémy třeba? Větší nemocnost? Děkuju
Muj maly mel atb v peti tydnech na zanet mocaku..bral Sumetrolim, byla jsem z toho nestastna, ale co no, zanet se musi vylecit (navic v pribalovem letaku jsou desne veci) ale ted ma rok a pul a je uplne v pohode. neboj!. zadna vetsi nemocnost, obcas rymy, nejaka viroza, ale jen bezne veci, a nijak casto. at je brzy lip
@martikax antibiotika mají i mnohé nedonošené kvůli různým infekcím, to jsou v podstatě mnohem křehčejší děti. Je naprosto zbytečné bát se následků, ty by mohly přijít pokud by si mu je nedala.
@martikax Dcera chytla od starší ošklivou virózu ve třech týdnech. Sedlo jí to na průdušky. Deset dnů antibiotika. Teď je jí 18m a má občas rýmu, nic neobvyklého…
Maly mel mesim a byla mu zjistena infekce mocovych cest, to dostal prvni antibiotika… Ted ma ctyri mesice a byl nemocny a ted ma uz druhe antibiotika… Takze taky zadny med
… Porad lepsi atb nez je nedat ![]()
To bude v pohode, urcite je vetsi riziko nasledku streptokokove infekce nez nasledku uzivani ATB. ATB nejsou zas az takove „svinstvo“, pokud se uzivaji opravnene a spravne.
Nas maly ve dvou měsících atb na zápal plic. Žádné následky nemá. Kdyby je nebral, uz tu neni.
Naše mala měla v 1, 3 a 5 měsíci antibiotika a vše na záněty močových cest… Ted ji budou skoro 2 a do teď měla jen 2× větší rýmu a trochu kašlíku, jinak nic…
Take jsem byla hrozně špatná z tech ATB, ale na konec je vse dobre a nebala bych se toho… ![]()
Můj malý měl ospen, bylo mu teprve 20 dní a byl narozený o měsíc dřív.. teď je mu 14 měsíců a je úplně normální, nemocný sice bývá, ale jen rýma, žádné vážnější nemoci. To je ale proto, že se nám v noci odkopává a v ložnici bývá chladno. Neboj, všechno bude v pořádku, hlavně se musí vyléčit. ![]()
Syn mel ve 3 tydnech zanet ledvin. Byli jsme hospitalizovani, ATB dostaval v kapackach. Od te doby mel 2× rymu. Bude mu 2,5. ![]()
@martikax moje dcera se narodila ve 34tt, dostala ošklivou infekci a atb do ní prali horem dolem, byla na tom fakt zle. Dnes je zdravá jako řípa, nemocnost minimální, atb od té doby neměla. Teď chodí od září do školky a ani školkové bacily ji nezkolily, za celou sezonu měla asi 3× rýmu. Jejiná věc, že jí vylezly ne uplně krásně bílé horní jedničky a dvojky, zubařka říkala, že to právě může být po těch vysokých dávkách atb po narození. Ale čištěním se to hodně zlepšilo.
Holky mockrat dekuju a uklidneni!!!jsem rada, e v tom nejsme samy, i kdyz mi je vsech nemocnych mimisku moc lito:( u nas to chytla nespis od 3letacky, ktera byla tyden doma s osklivym kaslem a rymou, ale vylecila se bez atb. ty druhe mladsi deti jsou pry chudaci, vse chytnou od starsich. Mudr nam ted durazne doporucila vzit starsi ze skolky, minimalne po dobu brani atb, tak je doma a je tea veselo:) ale mam dilema kdy ji tam zase dat??malicka dobere atb a pak zas neco chytne?:( ale starsi byt doma nemuze porad, to je jasne. ![]()
Dcera měla ATB ve 14 dnech, zánět průdušek. ATB dostávají i nedonošené děti, v kapačkách horem dolem. Dcera je sice astmatik a alergik, ale do souvislosti s ATB to nedávám.
@martikax píše:
Holky, jsem dost zoufalá, maličké je teprv měsíc a byl jí zjištěn streptokok, tak bere Ospen a já si říkám jaké to může mít následky:( chápu, že se to nedalo riskovat a streptokok se musí vyhubit, protože ten by nejspíš způsobil větší spoušť než atb, ale stejně se zeptám, byl na tom někdo podobně? Jak to mimi snášelo? Později nějaké problémy třeba? Větší nemocnost? Děkuju
Ahojky, já byla hned po porodu s malou 9 dní v porodnici, jelikož jsem měla špatnou plodovou vodu a malá z toho měla infekci, takže také jí nasadili antibiotika, co 7 hodin sestřičky chodili a do každého stehýnka jí píchali po dvou injekcích, měla dva druhy antibiotik.
Bylo to příšerné, bylo mě malinké tak moc líto a i jsem kvůli toho plakala a přála si, ať její nemoc mohu vzít na sebe a malá ať je v pořádku.
Crp po asi 4,5 dnech spadlo na požadovanou normu a já si s malou mohla ulevit. Ke konci jsem už chodila na chodbu, protože jsem se nemohla již dívat na to, jak malá pláče a já ji nemůžu nijak pomoci.
Dnes má malá 27 měsíců a za tu dobu byla jen jednou na antibiotikách asi v jejich 5 měsících a od té doby, nic, kromě dvou, tří rýmeček.
Takže buďte co nejvíce s malinkou, pokud kojíte, tak ať klidně je u prsa skoro kdykoliv a nebojte se, její těličko s vaší pomocí to zvládne. ![]()
Jen chci ještě doplnit, že na chodbu jsem ke konci jsem asi 3× šla, protože jsem se nemohla dívat na to, jak jí píchají již tak do rozpíchaných stehýnek injekce s dvěmi druhy antibiotik…to jen k upřesnění.