Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dekubitus = proleženina, proto se tomu říká antidekubitní. Je moc drahá, pomáhá, ale pi přesto není stoprocentní a je třeba pravidelně polohovat. Z mé zkušenosti je nejlepší ta nafukovací. Je rozdělena na několik pásů a ty se střídavě nafukují a vyfukují aby byl tlak matrace pokaždé na jiné části. vypadá to si takhle: O = nafouklý pás I = vyfouklý pás
OIOIOIO a potom se to obmění na IOIOIOIO
edit: Tak teď nevím, jestli to půjde pochopit ![]()
@terezka_slunicko Záleží jak moc nebo málo je babička mobilní. Podívej se na stránky Linetu www.linet.cz Čím je pacient, senior méně mobilní, tím se musí dávat matrace pro větší riziko. Mají tam i pronájem pomůcek a poradí. http://www.linet.cz/…robku-seznam
Tak jsem se teď koukala na ty stránky od @danyk a jsou to matrace ProDerm, já jsem myslela konkrétně ProDerm Plus a ProDerm 2 ![]()
Ahoj. Antidekubitní matrace rozlišujeme pasivní a aktivní.
Pasivní matrace jsou např. molitanová matrace, polyuretany a různé pěny a také „nafukovací“ matrace. Co se týče ceny jsou levnější než aktivní, ale v prevenci proti otlakům nejsou žádným zázrakem, ale lepší tyto než žádné…
Aktivní jsou nafukovací matrace s motorkem. Nastaví se hmotnost ležícího pacienta a motorek zajištuje optimální nafouknutí matrace, protože tvrdost matrace vyhovující 100kg vážícímu nemocnému nevyhovuje co se týče prevence 60 kilovému nemocnému. Motorek též zajištuje postupné nafukování matrace. Pro laika si jde představit zjednodušeně představit, že matrace je např. s 10 pruhů no a motorek ob jednu část nafoukne a za např. za půl hodinky nafoukne druhých 5 pruhů a ty dříve nafouklé vyfukuje, takže se tam střídají zatěžovaná míst. Matrace je trošku dražší, ale zase se nemocný člověk nemusí polohovat tak často, ale i tak polohy měnit musí.
Aby se zajistilo, že nevzniknou otlaky např. mezi koleny, kotníky apod. při poloze na boku, musí se prokládat polštářkem nebo molitanem či jinými přímo na to dělanými pomůckami.
Matraci lze zakoupit, některé typy může psát i OL, rehabilitační lékař nebo existují půjčovny pomůcek při nemocnicích, charitách či plně soukromé. Cena půjčovného je většinou symbolická.
Podotýkám, že antidekubitní matrace je pomůcka v péči o nehybného pacienta k nezaplacení, při správném používání a s doplněním jiných pomůcek se dá dost dobře předejít vzniku dekubitů, ale je třeba si uvědomit, že již vzniklé dekubity sama o sobě nezahojí, není to vše lék.
Snad jsem trochu pomohla…
Ahojky, chci se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s matracemi proti proleženinám.. mělo by se tomu údajně říkat antidekubitní, to jsem někde vyčetla, ale našla jsem těch typů spoustu a nevím kterou z nich zvolit, máte někdo něco ozkoušené? Potřebuji to pro babičku, hrozně ji tento zdravotní problém trápí a nevíme si už rady
Moc děkuji za každou radu.