Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
přítelkyně bere rok antidepresiva - sertralin. Od té doby to jde s jejím libidem rapidně dolu, poslední půl rok defacto mezi námi nic není. Nemá na to vůbec chuť, nikdy sama nezačny, prostě led. Znáte nějaké přípravky nebo jak docílit zvýšení touhy? Možná začnu být víc odměřený, aby ji trochu začal hlodat červík v hlavě:).
@vidigo píše:
Zdravím,
přítelkyně bere rok antidepresiva - sertralin. Od té doby to jde s jejím libidem rapidně dolu, poslední půl rok defacto mezi námi nic není. Nemá na to vůbec chuť, nikdy sama nezačny, prostě led. Znáte nějaké přípravky nebo jak docílit zvýšení touhy? Možná začnu být víc odměřený, aby ji trochu začal hlodat červík v hlavě:).
Tohle je těžký. Já brala 4 roky AD Fevarin a chuť na sex téměř nulová, je to blbý to takhle říct, ale do sexu jsem se přemáhala kvůli partnerovi, ptž mi bylo jasný, že to potřebuje. Pak jsem AD na půl roku vysadila, chuť na sex se vrátila, ale bohužel mi nebylo dobře, tak jsem začala brát jiná AD Escitalopram, beru 3.měsíc a vše naprosto v pohodě. Bohužel AD tohle často způsobují.
Tedy nezbývá než asi zkusit jiné AD. Přeci jen jsme mladý ( <30), děti nemáme a představa celožitovního celibátu mě docela děsí.
Já jsem brala taky sertralin a chuť jsem měla ale v prvních měsících jsem nemohla dosáhnout orgasmu, bylo to tam takový necitlivý. Ale i to se upravilo. Nevím, ale nemůže mít nechuť na sex i z jinýho důvodu? ![]()
@vidigo píše:
Tedy nezbývá než asi zkusit jiné AD. Přeci jen jsme mladý ( <30), děti nemáme a představa celožitovního celibátu mě docela děsí.
Ano, promluv si s přítelkyní, její psychická pohoda je důležitá, ale i sex dělá spokojené partnerství. Jste mladí, my taky, já se v tom moc nevyznám, ale ať se zkusí přítelkyně poradit s lékařem, blbý je, že pokud jí AD celkově jinak sednou, jestli bude ochotná je měnit. Fakt je, že když to napíšu za sebe, tak v době, kdy jsem neměla na sex vůbec chuť a přemáhala jsem se jen kvůli partnerovi, tak prostě když jsme už začali, tak se mi to pak nakonec vždy líbilo, jen se překonat, partnerovi jsem to samozřejmě takhle neříkala, to by mi bylo líto, ale samozřejmě o těch problémech věděl, i že mám méně chuti, ale prostě jsem mu rozhodně neříkala, ach jo, vůbec se mi nechce, to by byl asi začátek konce, ale všechno jsme to překonali, tak držím palce.
@panenka87 píše:
Já jsem brala taky sertralin a chuť jsem měla ale v prvních měsících jsem nemohla dosáhnout orgasmu, bylo to tam takový necitlivý. Ale i to se upravilo. Nevím, ale nemůže mít nechuť na sex i z jinýho důvodu?
Ahoj Panenko,
jak je? Co malej?
Já když brala AD tak chuť byla snížená, ale hlavně jsem nemohla dosáhnout orgasmu
AD jsem brala několik let, sexu jsem schopná byla jen se mi fakt nechtělo, protože jsem neměla orgasmus ![]()
@vidigo píše:
Zdravím,
S depresema člověk nemá pomyšlení na sex. Jenže sytý hladovému neuvěří. ![]()
Chápu, ale jaké mohou být vyhlídky s depresemi? Celoživotní celibát? Psychiatr sdělil, že to lze brát pořád, i při těhotenství. K tomu, ale tímhle způsobem asi nedojde.
Sertralin je skvělej, ale tohle bohužel dělá. Někomu se chuť na sex i orgasmus po několika měsících vrátí, ale jen někomu. Jakou dávku přítelkyně bere? Zkuste si o tom promluvit s jejím doktorem, třeba by jí jiné AD (třeba escitalopram) vyhovovalo líp ![]()
Zdravím,
dávka je 50 mg denně. Ze začátku to bylo 100 mg denně.