Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobry den, prosim o vaše zkušenosti s atb sumamed. Dnes jsem je dostala od dr.na krk, zvetsene uzliny, bolest v krku.jsou tam tri tablety na tri dny, tak asi budou silne. Rano jsem si vzala prvni tabletu a hruza…asi za hodinu silene křeče v břichu a nevolnost. V pribalovem letacku je popsan i tento nezadouci ucinek. Uz je to trochu lepsi ale nevim jestli v atb pokracovat. Co by jste delali? dekuji
Já bych zavolala doktorce, ta ti řekne co máš dělat. My tady těžko vymyslíme, jestli je máš dál brát nebo ne ![]()
Já je měla, je to cca 6 let. Měla jsem šílený kašel a horečky. Jako pomohly mi, ale tři dny jsem byla jen v posteli, měla problém si dojít i na záchod a něco sníst bylo nadlidské..
Užívslsa jsem je několikrát (jednou i měsíc - ano, v lékárně na mě koukali divně), je dobré je vzít po jídle. Užívání bylo v pohodě, ale po 14dnech jsem měla průjem (nedivila jsem se) a sem tam bolesti břicha. Když se vemou s jídlem nebo po něm, je to lepší ![]()
Taky jsem brala - několikrát a bez jediného problému. ![]()
Je nutno vzít tabletu s jídlem nebo hned po jídle. Počítej s průjmem (klasické působení ATB na střevní mikroflóru průjem způsobí, je to běžné)
Žádné mléčné výrobky a kyselé šťávy… lež a poť se a bude to OK ![]()
P. S. Nic samozřejmě nevylučuje, že opravdu nemáš vedlejší účinek. Proto je tam píšou, pochopitelně se to může stát. ![]()
Již užívám rok, a čekají me další dva roky, a nezdá se mi, ze by to mělo nejake nežádoucí účinky.
Atb učinkují okamžitě, pokud jsou dobře zacíléná, tedy pokud jsou na ně bakterie citlivé. Ale člověk se většinou cítí lépe za 2 až 3 dny.
@leryl
Tak okamžitě také ne, neboť musíme vzít v úvahu farmakokinetické vlastnosti (LADME, Liberation, Absorption, Distribution, Metabolism, Excretion). Sumamed je svou podstatou bakteriostatický azalid (můžeme jej řadit i k makrolidům), to znamená, že viditelný účinek můžeme očekávat za 72 hodin, 48hodinový horizont je pro baktericidní ATB typu beta-laktamů či glykopeptidů. Klíčové ovšem je, na jakou indikaci byla ATB nasazena. Vždy musíme mít na paměti racionální antibiotickou léčbu.
Tak mi dneska zubařka předepsala Sumamed.
Bojím se ho nasadit.
Průjem by mi tak moc nevadil, ten mám často i bez Sumamaedu ![]()
ale šokovaly mě v příbalovém letáku vedlejší účinky:
poškození zraku a hluchota (uvedeny jako časté)
Tak to už není žádná sranda. Oslepnout ani ohluchnout bych nechtěl.
Sumamed jsem měla kdysi taky, ted ho měla moje 3,5 letá dcera a jsme zdrávy.
Lepší ty letáky nečíst
.
Ja jsem tyto antibiotika ted brala 9 dni..docela očistec
křeče v břiše jsem měla první 2 dby, pak to přešlo. vydržela bych to byt tebou.
@Daniella82 sumamed 9dní? Co já vím, tak jsou na 3 dny, protože se ustálí hladina, která v těle vydrří týden…