Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobry den, obnovuji tema z vysazovanim antidepresiv. Vysazoval nekdo po dlouholetem brani? Jak jste to zvladali a za jak dlouho vam zmizely abstinencni priznaky? Dekuji
Ahoj, ja jsem vysazovala po vice nez dvou letech paroxetin. Prasek jsem nozem ctvrtila a postupne si ubirala. Nejdriv jednu ctvrtku, trochu se mi motala hlava asi tri dny, jinak v pohode. Po cca 14ti dnech jsem ubrala druhou ctvrtku, opet motani, mela jsem i trochu navaly vzteku, hur jsem se ovladala, jecela na dite bezduvodne, ale nic extremniho. Kdyz jsem citila ze jsem dobra, ubrala jsem treti ctvrtku a asi po trech tydnech jsem vysadila uplne. Slo to hladce, ale vysazovala jsem mnohem dyl, nez jak mi „naordinoval“ psychiatr. Zadne jine vedlejsi ucinky jsem nepocitila, krom toho, co jsem psala. Bohuzel ale po vysazeni se problemy vratily, ackoli jsem na AD byla uz vice nez rok dobra, takze jsem musela opet nasadit. Drzim palce.
@Anonymní píše:
Dopadla jsem bohužel navlas stejně jako zakladatelka, ale s AD argofan/venlafaxin/.Argofan jsem po dohodě s lékařkou postupně vysadila a vydržela bez něj rovné 4 měsíce. Ke konci toho 4.měsíce mi ale zničehonic přestalo být dobře a začínalo mě čím dál tím víc bolet na prsou a sem tam se objevovaly stavy, kdy jsem nutně potřebovala být mezi lidmi, měla jsem pocit, že na mě na ulici každý kouká jako na blázna, protože občas se mi ten tok řeči tak zrychlil/a nešlo mi to ovládnout/,že jsem „jela jak kulomet“.Zkrátka jsem byla sem tam hodně zrychlená a poté následovaly stavy…že všichni umřou a já tady zůstanu sama a proto, aby se tak nestalo, tak musím mít každého ráda, no děs, běs. To znam.,že jsem se manžela náhle častěji ptala, zda mě vůbec miluje a svých nejbližších také. A vůbec mi tomu nešlo uvěřit, takže jsem se ptala stále donekonečna. Nutno podotknout, že tyhle psychické stavy jsem neměla nikdy celý den, takže mi přitom šlo i normálně pracovat a hlavně jsem si je naplno uvědomovala, ale byla jsem zoufalá z toho, že to nedokážu vůbec ovládat! Tehdy jsem se strašně bála, že se to zhorší a já budu už jen blázen. Ty bolesti na prsou byly jednoho dne už tak velké, že jsem si přestala hrát na"silnou",zavolala lékařce a ona poradila návrat k AD. Vysazovala jsem je po 8letech, brala jsem na migrénu. A co mi bylo? Prý to byly tak ošklivé stavy z vysazení, že už je raději vysazovat nebudeme. Takže je opět beru 5.rokem, pouze tu minimální dávku a cítím se skvěle. Akorát ten stud za to, jak jsem se tehdy, po tom vysazení chovala, mi zůstal a od té doby dost hlídám svoje chování…A velmi mě mrzí na sobě, že jsem nedokázala být bez AD, pociťuji to uvnitř jako osobní zklamání…Ale na druhou stranu, nejsem jediná a život jde dál…
Dobrý večer, je tu někdo, komu se podařilo zcela vysadit Paroxetin po dlouhodobější léčbě a žádné další AD nebrat?
Ahoj, ja beru AD uz dva roky, dvakrat jsem zkoušela vysadit a vzdy se mi to vrátilo… rada bych se toho zbavila.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, je tu někdo, komu se podařilo zcela vysadit Paroxetin po dlouhodobější léčbě a žádné další AD nebrat?
Ahoj anonimni.Take by me to zajimalo, protoze ja toho schopna nejsem.Rada bych paroxetin vysadila, ale stale mi to nejde.Uz jsem si hledala informace na zahranicnich forech a i tam je dost lidi co ma problemy paroxetin po dlouhodobem brani vysadit.Budu rada, kdyz se ozves jak se ti dari.😊
Zdravím, jak jste na tom s odstupem času? Vysadila jsme teď ad po roce brání a mám pocit že se mít o vrací. Nechystenstviy nespavost, úzkosti. Nevím co dál moc. Bere tu někdo ad dlouhodobe?
@Susice Ano, ano, to jsem četla s tím vysazováním. Tak tentokrát to zkusíš fakt pomaličku a určitě to klapne. Jen nerozumím, proč tě cpali práškama takovou dlouhou dobu, když ti bylo dobře. Každopádně moc držím palce.