Antidepresiva - panická porucha

20
1.2.25 16:42

antidepresiva -panická porucha

Ahoj,
obracím sena Vás s dotazem. Hlavně na lidi kteří mají zkušenosti s léčbou panické ataky, či jiné úzkosti.
Poprvé se u mne ataky objevili v roce 2021, skončila jsem u neurologa s diagnozou latentni tetanie, ale s tim, že je to samozřejmě taková diagnoza schovaná za úzkost. Tenkrát jsem myslela že vše vyřeší nasazení hořčíku. AD tenkrát zabrala tak za 3 týdny a byla jsem jak nový člověk. Lékař mi je dle mne brzy (asi po 5mes.) vysadil.

Přesně po půl roce se mi to vrátilo s o to větší dardou. Opět léčba nějakým způsobem zabrala. Po myslím roce a půl braní jsem otěhotněla. Léky vysadila a paradoxně byla v klidu i bez nich, tehu i porod a rok života s miminkem naprostá pohoda. Nemám to nijak náročné, zvládám sportovat atd. se mi ale vše vrátilo. Úzkosti, až takové slabší či silnější ataky. Opět mi neurolog nasadil AD a já už ted s pomocí benzáčů čekám až zaberou.

Dotazy co me ale zajímají :
*Jak dlouho jste brali benzáče( neurol, lexaurin…) než vám AD zabrala, aby to bylo bez závislosti? Beru 0,5 neurol někdy jeden, někdy dva denně už dva týdny.

• Na netu jsem si přečetla, že 40 procent lidí s PP má navzdory léčbě chronický průběh nemoci… Mě tato prognoza totalne vydesila. Je to muj pripad protoze se mi to porad vraci? Je nekdo kdo se i pres relaps vylecil uplne? Nebo je opravdu nutné brát léky na furt?
  • pijete s AD semtam trochu akohol? myslim pivo az dve,…nebo kávu?

Určitě doplním tentokrát terapii, ti jsem vždy po zlepšení stavu vynechala…Vím že jsem citlivý člověk a beru si věci někdy osobně, ted hodne ohledne malého, čeká nás rekonstrukce atd…vlastně jsem kvůli úzkostem ani neodstátnicovala…

Potřebuji asi jen trochu povzbuzení, že to prostě jde vyléčit a že to nebudu mít chronicky…prosím díky za každou zkušenost. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27874
1.2.25 16:52

A co ti záchvaty spouští?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.2.25 16:55

Je to bez příčiny.
obecně když jsem unavená tak více…což je s mimi tezke
ale asi táhlý stres(stresuji se vsim, jsem cita) a taky mam desny pitný režim na cemz pracuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27874
1.2.25 16:57

Zkus psychologa třeba najde příčinu, kterou ani netušíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
1.2.25 17:09
@ka2ka píše: Více

Panické ataky nemusí mít konkrétní spouštěč. Někdy to může být myšlenka, tělesný pocit, který mě třeba nějak vyleká a hlava si jede špatné scénáře, co to může znamenat apod., někdy se spouštěč prostě nedá pojmenovat, může to přijít kdykoli, v běžných situacích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.2.25 17:11

Psychologa zkusim:) Jen me zajima odpoved na otazky z vl. zkusenosti:)))
a ano, prave vim ze ty ataky jsou casto bez spoustece…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27874
1.2.25 17:13
@MyselfAndMe píše: Více

ale špatná myšlenka je spouštěč, stejně jako úlek, stejně jako neříjemný pocit to vše jsou přeci spouštěce i zvuk to může být :nevim: s tím se prostě musí pracovat AD jsou jen berlička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
1.2.25 17:19
@Renninka píše: Více

Já jsem AD dostala, ale nezačala brát, nějak jsem se z toho „dostala“ sama. Resp. jsou roky, kdy to nepřijde, nějaký rok třeba 2× a jsou období, kdy třeba x krát do měsíce, ale většinou je to jen začátek a nenechám to už rozjet. Jak píšeš, přichází to více, když má člověk více starostí, stresu, málo spánku, málo času pro sebe…

• brát pravidelně benzodiazepiny není řešení (navíc se člověk stane závislý jedna dvě). je potřeba naučit se s tím pracovat (sama, s odborníkem…), léky nejsou potřeba stále, když ty léky nahradí schopnost s atakou pracovat, tak nejsou potřeba léky
  • může to odejít a už se nevrátit, ale osobně si myslím, že pokud to jednou už člověk má, bude k tomu ve výše zmíněných situacích inklinovat, ale nemusí z toho být rozjetá ataka, dá se to stopnout v začátcích. Samozřejmě je třeba dbát na prevenci, starat se o sebe, zvyšovat toleranci ke stresu…
  • AD bere pomalu každý a pochybuju, že to jsou všechno abstinenti, ale chtělo by to opravdu s mírou, jednak to narušuje působení AD a druhak alkohol způsobuje z dlouhodobého hlediska spíš prohlubování depresivních nálad, úzkostí…kafe by mělo být ok, pokud nerozjíždí ataku (panikáři zpanikaří třeba při rychlejším bouchání srdce, za což může kofein, bušení srdce připomene hlavě ataku a ta se může rozjet)

Pokud je stav už rozjetý nebo pokud byly pokusy o zvládnutí stavu sama a nejde to, tak terapeut. Někdy stačí do 10 sezení, když nejsou další problémy. Doporučuje se KBT terapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
1.2.25 17:25

Ano, však to píšu, že tam může být tenhle spouštěč, ale zároveň se nic stát nemusí (ani v hlavě, ani kolem člověka) nebo tam něco je, ale ten člověk o tom neví, nedokáže to pojmenovat, protože je to třeba v podvědomí, ne na vědomé úrovni. V odborné literatuře se v podstatě píše, že PA je bez spouštěče. Ale to je blbost, protože spouštěč tam být může.
A ano, pracuje se se spouštěči, když se znají, když nejsou známy, tak se pracuje s projevy ataky apod.

Taky je dobré odlišit, jestli se jedná o panickou ataku nebo intenzivní záchvat úzkosti. U PA je typický strach o život, ze zbláznění, ze ztráty kontroly, u úzkosti to není, ale jsou tam nějaké pocity ohrožení z něčeho, co ani třeba člověk neumí pojmenovat. U obojího jsou intenzivní tělesné projevy, u ataky většinou silnější, ale to je subjektivní samozřejmě. Obecně by PA taky měla odeznít v rámci minut nebo desítek minut, úzkostný stav může trvat třeba i hodiny, dny…

Ale vlastně se s tím pracuje na stejným principu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27874
1.2.25 17:27

@MyselfAndMe no vždyt jsem to psala hned na začátku, že ten spouštěč se musí najít :nevim: at je jakýkoliv třeba jen myšlenka na to že ten záchvat dostaneš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
1.2.25 17:33

No nemusí, protože někdy není a člověk má prostě ze vteřiny na vteřinu ataku a spouštěč se nevypátrá, může to být jen na fyziologický úrovni, že se prostě vyplavila chemie, hormony z vnitřních příčin.
Ale v rámci anamnézy a assessmentu se samozřejmě terapeut doptává a na spouštěč se přijde, pokud tam je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.2.25 18:15

Me etd zajima hlavne ta zavislsot na benzacic, az doma mi doslo ze mi to dr vlastne neupresnil…v pondeli zavolam

apak toto :
Na netu jsem si přečetla, že 40 procent lidí s PP má navzdory léčbě chronický průběh nemoci… Mě tato prognoza totalne vydesila. Je to muj pripad protoze se mi to porad vraci? Je nekdo kdo se i pres relaps vylecil uplne? Nebo je opravdu nutné brát léky na furt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
1.2.25 18:49

Já jsem ti na to odpovídala výše, příspěvek v 17:19, první a druhý bod.

Nebo tam jsi na to nenašla odpověď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9470
1.2.25 18:49

Ahoj, kde jsi našla to s těmi 40%? Já měla panickou poruchu v roce 2008 (od února), půl roku lítání po Dr., než je napadlo mě poslat na psychiatrii. Pak jsem dostala AD, začala chodit na terapii (KBT) a to moc doporučuju, já zas četla, že jsou statistiky, že po vysazení léků se PP pak vrátí menšímu procentu lidí, kteří chodili i na terapii nějakou dobu, nebo pořád chodí. I když samozřejmě ani terapie nemůže zaručit, že se to nikdy už nevrátí.

No já pak paniky přestala mít nějak ne konci roku 2008, léky jsem brala pořád, protože se mi začaly přidávat další a další psychické problémy, panika se mi vrátila v roce 2011 k tomu všemu. Zas cca půl roku ataky, ale já si to nějak zpracovala a pomalu jsem se přestávala atak bát, říkala jsem si, že jsem vyšetřená že by byla blbá náhoda, kdyby to zrovna nebyla ataka, takže jsem to už tolik neřešila, hlavně já pak měla i deprese a vlastně mi bylo jedno, jestli se mi něco stane, nebo ne a ty ataky postupně mizely, jak jsem se už toho nebála.

Od roku 2012 panickou poruchu nemám, občas mám tedy náběh na ataku, nebo i ataku, ale vůbec to neřeším, prostě jak to přišlo, tak to odejde, jen je to samozřejmě nepříjemné.

A k těm benzáčům, doporučuje se brát max nějakých 4-6 týdnů, i když já je brala i roky (ne kvůli PP, ani při nasazování AD) a nikdy jsem neměla žádný problém vysadit, tím se ale neřiď, jsem v tom asi dost unikát.

A ještě, ono když se ataky vrací opakovaně po vysazování AD, tak po několikátém znovunasazení se pak doporučuje brát je už pořád, ale samozřejmě je to individuální a vše je doporučení a dohodě s lékařem.

Držím palce, ať je lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.2.25 20:18

@MyselfAndMe ano promin :) diky moc za odpoved:))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová