Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Noo, musím teda říct, že máš opravdu hodně inteligentní dcerku, když už ve čtyřech letech ví, co jsou to švy u oblečení… ![]()
Ještě navíc, když jí dáváš velikost o dvě čísla větší.
PS: Máš to fakt zapotřebí, dělat z lidí blbce? ![]()
Moje dcera má skoro 5 let a tohle dělá už dlouho. Věčně si stěžuje, že ji něco tlačí, kalhoty, ponožky nebo zapnutá bunda u krku.
Je citlivější, má to po mně, nicméně z velké části si to podle mě vymýšlí - když se mi povede odvést pozornost od té scény, najednou zapomene, že ji něco škrtí. Dělá taky scény u zapínání zipu u bundy - moc dobře to umí, ale jakmile to nejde na poprvé, začne se vztekat a řvát, že je jí vedro atd. U nás pomáhá, když zůstanu naprosto v klidu, normálním hlasem na ní mluvím a říkám, že si zip musí zapnout, že venku je zima a že už je velká a pomáhat jí s tím nebudu. Stejně tak s tím, že jí něco “škrtí”. Podívám se na kalhoty, upravím je, vidím, že nikde nic neškrtí, že jsou dostatečně volné, takže se nepřevléká a jdeme ven. Jak říkám, základ je zůstat naprosto v klidu, nezvyšovat hlas. Pokud ráno spěcháte, naplánuj odchod o 15 minut dřív, ať má dcera čas “se vyvztekat” a ty zůstane v klidu.
Podle mě to časem přejde, minimálně pak budou děti starší a oblečení si budou vybírat samy a samy si určí, zda je škrtí nebo ne.
To mám doma.
@Černá Madonna celkem to chápu, syn taky věděl, že ho tlačí švy. Samozřejmě ve 4 letech nepřišel a neřekl „Máti, dnes nemohu odejít do mateřské školy, protože švy na těchto kalhotech, jsou prostě nemožné.“ Jen se vztekal a ukázal, co mu vadí a samozřejmě, když se v rodině dané slovo používá, tak se to to dítě naučí.
Má to dodnes. Tento týden si v pondělí vodovkami polil kalhoty, dala jsem je prát, do rána neuschly a v úterý jsem myslela, že nepůjde do školy, odešel, ale posílal mi během dne zprávy, kde mi popisoval, jak trpí
. Má 135 cm, kalhoty má 152. Vypadá to šíleně, ale když mu kalhoty nevyhovují, tak se cely den osíva, tahá a doma mi pak „nadává“, že měl pravdu, celý den stál za nic, vše ho tlačilo a škrabalo. Vydrží to celý den.
To samé trenky musí mít velké, že je ztrácí a trika i mikiny musí mít odparane všechny cedulky. Odstřihnout nestačí.
Starší dítě zase nenávidí ponožky a často po příchodu domů ponožky zahazuje a je doma bosky. Na prvním stupni si i ponožky svlekalo a učitelka z toho byla besna.
Obě děti to mají po mně. Dodnes jsou kusy oblečení, co nezvládám.
Dvouletá mi věděla, co jsou švy a nosila mi látky maminko, ušij mi šatičky a šatičky kamarádce…dítě, co normálně mluví, přeci ví, co jsou švy 🫣 šla bych s ní nakupovat, ať si vybere, co se jí líbí a co jí bude pohodlné
od kamarádky holčička to měla taky a měla oblíbených několik legíny od jedné značky, ji vadil i materiál…také ve 4letech
Dobrý den,
jdu s dotazem. Dcera 4 roky se vzteká u oblékání když jdeme ven, když se má převléknout do domácího nebo do pyžama. Tlačí ji kalhotky, ponožky, trička, kalhoty prostě všechno. Musíme vše několik minut roztahovat. Říká, že ji tlačí švy u daného oblečení. Oblečení nosí minimálně o 2 velikosti větší. S ničím jiným problém nemáme.
Je trvrdohlvá, společenská, starostlivá. A na svůj věk mentálně a fyzicky vyspělejší. Nějakou dobu to má, ale čím je starší tím má větší záchvaty.
Našla jsem něco jako Hypersenzitivní dítě (tam ta nesnášenlivost oblečení je),ale jiné body k ní neseděly.
Nebo jestli je to nějaká součást poruchy. Vím, že je asi potřeba navštívit psychologa, ale ptám se nejdřív tady, zda nemáte někdo zkušenost?
Diky❤️