Hyperaktivita u syna

28.1.25 09:00

Hyperaktivita u syna

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda to nemá někdo podobně a jak toto u svých dětí řeší. Já sama nevím, co je správně.
Syn je živé dítě, takový typický kluk. Všude je ho hodně, skáče, běhá, hodně mluví, ale je taky chytrý, empatický, velmi pozorný na detaily. Ale samozřejmě, když si přečtu příznaky ADHD, tak nějaké má- je nepozorný, věci se mu musí říkat několikrát, je mu jedno jak se obleče a má třeba něco poruby, skáče do řeči, neposedí, občas bouřlivě reaguje.
Ráda bych se zeptala, zda je to u kluků v jejich věku normální a někdo má podobné zkušenosti.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2272
28.1.25 09:22

Ahoj, tezko rict. Tak jak ho popisujes, bych to na to ADHD videla.

My to mame v rodine, takze znam z prvni ruky, ja a bratr mame hodne tezke ADHD. Moje deti na to maji oba nabeh, ale podle vyjadreni moji mamy na tom nejsou ani zdaleka tak spatne, jako to bylo u mne a bratra.

Moje deti to teda maji obe, zatim bez diagnozy. Dcera to jako tak zvlada, tak tam nevidim potrebu to nechat zdiagnozovat.

Mladsi syn, vek 5 let, je „narocny“. Ja to doted az tak nevnimala, protoze to znam z vlastniho detsvi, tak mi to prislo normalni. Ale ve skolce si to uz nemysli, takze na nej prubezne chodi stiznosti, ze u niceho nevydrzi, nedokaze nic udelat bez toho, aby nad nim nekdo stal a pripominal mu to na pokracovani. Pri skupinovych aktivitach rusi, nebo se odmita ucastnit, odbiha a dela si neco sveho. Na autoritu prdi zvysoka. Ja skolku chapu, neni to jedine dite, ktere maji na starosti, na druhou stranu opravdu netusim, co po mne chteji. Ja to nezmenim. Jestli ADHD ma, jako ze to na to vypada, tak se muzu postavit na hlavu a odrazet se usima, stejne to ADHD mit bude.

Zkratka a dobre, nejsem sama, kdo tam to ADHD vidi, mame to potvrzene i v PPP, tak ted si obehnu kolecku neurologii, at na tom mam papir. Myslim, ze syn to bude potrebovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
28.1.25 09:27

@Anonymnii1986 po a kolik je mu let? Ja mam skoro 6 leta dvojčata, kluky, a rozhodně si nemyslím, že maji adhd, ale živí jsou rozhodně taky :lol: Jednou jsem se vidala s maminkou od chlapecka, který byl neskutečně živý, jako fakt uragán, říkali jsme mu Forest :mrgreen: A ti byli na vyšetření a je prej jen více temperamentní, adhd a hyperaktivitu doktorka vyloučila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
28.1.25 09:39

@Anonymnii1986 po nepíšeš, kolik synovi je. Náš byl do nástupu do školy taky takový, ve škole funguje v pohodě. Problém dělá jeho nadprůměrné IQ. Všechno rychle pochopí a Nechce spolupracovat, protože ho nebaví pořád dokola jeden a ten samý úkol. Takže musíme vyvinout individuální postup. S nástupem do školy se hodně uklidnil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30929
28.1.25 09:46

Doma jsou vsechny tri me deti takove a ve skole funguji normalne, dle slov pedagogu az abnormalne (skoro se mi tomu vetsinou nechce verit, kdyz to pak vidim doma - doma upousteji, ale ve skole se drzi :think: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
28.1.25 09:48

U nas nefunguji. Dcera dela neuveritelne mnozstvi chyb z nepozornosti. Mhmmmm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.1.25 10:23

@suzka1 jsou mu 4

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
28.1.25 10:25
@PinkiePieCutie píše: Více

No tak s tim by se ji dalo pomoci, ne? Pokud bys mela nejakou metodu, navod… proste se snazit ji ulehcit zivot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
28.1.25 10:32
@samadoma666 píše: Více

Jaka metoda existuje na nepozornost? Necham si poradit.

ADHD je nelecitelne, je to dozivotni udel. Muze se s tim jenom naucit fungovat. Zatim s ni nacvicujeme diktaty a kdyz tam ma chybu, tak ji akorat reknu, ze tam ma treba v te vete 3 chyby, at si je zkusi najit sama. Ucim ji tak, ze si slova po sobe musi precist peclive, pismenko po pismenku, kontrolovat hacky carky, poradi pismen ve slove (je schopna pismena prohodit nebo uplne vynechat a to klidne i 2 pismena). Kdyz fakt nevi a je zoufala, zacnu radit, ze treba ji nekde chybi hacek, napr. Ale abych ji rekla: tady mas chybu, to se snazim nedelat. Ono ji to nuti byt pecliva a nad tim premyslet.

Nic moc jineho se tady asi vymyslet neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30929
28.1.25 11:48

@PinkiePieCutie Chyby z nepozornosti taky znam. Spis teda odpoledne doma za unavy. Ve skole se relativne vyhecuji. Myslim funguji ve stylu, ze na ne nejsou stiznosti, nevyrusuji. Masakr je u starsich uprava sesitu, pismo. Nejmladsi s timhle jedina problem tolik nema, akorat nosi od ucitelky „poznamky“ v sesite ve smyslu pis normalne, protoze chvilemi pouziva kudrlinky ci obrazkove pismo, hracicka. Ale vim, ze mam chytre deti, jen na nektere konkretni pozadavky zakladniho skolstvi (jako napsat 2 radky se stejnym sklonem pisma) nemaji bunky :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
28.1.25 11:49

@Hobitka preju vam to! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
28.1.25 13:47

@Anonymnii1986 po tak to bych řekla, že je úplně normální ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
28.1.25 14:14

No tak si nech poradit. Nechces dceru ani nechat diagnostikovat, hledat cesty k pomoci je pro tebe zbytecne. Proc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
28.1.25 14:15

A ano, na nepozornost existuji metody. To jste zamrzla v roce 1880?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
28.1.25 14:16
@samadoma666 píše: Více

Poradit co? ADHD se odstranit radou neda, je to beh na dlouhou trat.

Moje myslenka teda byla nechat diagnozovat syna. Pokud by se jemu ADHD potvrdilo a u dcery se ve skole zhorsil prospech, budu zvazovat diagnozu i u ni.

Neboj, ja na to nekaslu, beru to vazne. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky