Strach z braní antidepresiv

Anonymní
26.1.25 11:03

Strach z braní antidepresiv

Ahojky,

poslední rok se toho na mě nakupilo opravdu hodně, ale jela jsem dál a dál. Před Vánoci jsem se zhroutila, plácala se v hrozných úzkostech a hnusných fyzických stavech asi týden v kuse :pocitac:

Pak se vše na další týden zlepšilo, ale poté to začátkem ledna přišlo v menší míře znovu a to se mě drží do teď. Nesnáším léky, a tak jsem se rozhodla vše řešit přírodní cestou. Posilovala jsem svůj nervový systém, aby byl odolnější vůči úzkostem a stresorům, dodržovala lepší životosprávu a postupně začala normálně fungovat :srdce: Vše vypadalo, že funguje. Samozřejmě se objevovaly propady, ale měla jsem pocit, že je zvládám líp. Do toho jsem pracovala i s psycholožkou na zpracovávání traumat z dětství a hodně, ale fakt hodně věcí do sebe jakoby začalo zapadat. Měla jsem pocit, že jsem na správné cestě a že všechno mělo takto být.

Bohužel dnes v noci jsem dostala obrovskou panickou ataku, jakou jsem zažila pouze 1-2 loni na jaře. Tentokrát to ale zašlo až tak daleko, že jsem se nedokázala fyzicky uklidnit a celou noc mi silně tlouklo srdce a nedokázala jsem vůbec usnout.

Toto mě donutilo zvažovat, jestli by opravdu antidepresiva nepomohla. Mám ale obrovský strach, protože mamka je bere na úzkosti léta a není schopná už snižovat dávky, natož vysadit. Bojím se, že ztratím kontrolu nad sebou a že mně chemie všechno ještě víc rozháže… mám doma neurol od obvoďačky, ale prostě si ho i ve špatných stavech nedokážu vzít :nevim: Nějaké zkušenosti a tipy? :*

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3125
26.1.25 11:16

Neurol není antidepresivum. Já si myslím, že vhodně zvolená antidepresiva, nenávyková a postupně nasazovaná psychiatrem, by ti hodně ulehčila život. Nepíšeš, co bere tvá mamka, jestli něco na styl Neurolu (tj. návyková anxiolytika, benzodiazepiny), tak se nedivím, že po letech užívání a plíživé závislosti se jí nedaří léky snižovat či vysadit. Lidi se kolikrát zbytečně antidepresiv bojí, trápí se velkou část života, a přitom to žádný strašák na doživotí není! Neboj se, současná mírná antidepresiva tě ani neutlumí, ani nezpomalí, ani z tebe neudělají třesoucí se slintající trosku!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.25 11:21

@teroonka děkuji za hezkou zprávu :srdce: Bere právě klasická dlouhodobá antidepresiva. Pokud ale začne snižovat s asistencí psychiatra dávku, blbé stavy se jí začnou pomalu vracet, tak se musí zase zvýšit. Nebo když historicky vysadila úplně, do půl roku musela prý znovu na ně :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3125
26.1.25 11:26
@Anonymní píše: Více

Ptala ses na zkušenosti. Dám příklad sebe. Beru antidepresiva, nízkou dávku jeden lék, už asi 20 let a počítám s tím, že je budu brát do konce života. Při pokusech o vysazení se mi zlé stavy rychle vrátily. Dobře, uvažuji tak, že lidé, co mají cukrovku nebo epilepsii, jsou taky do konce života odkázaní na léky, inzulín atd. To samé mozek - něco se porouchalo a když mi jedna pilule pomůže žít normálně a hezky, holt ji budu brát, dokud bude potřeba! Velká alchymie je najít pro tebe vhodný lék s minimem nežádoucích účinků a co nejlepším efektem konkrétně na tvé potíže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.25 13:04

Já je také beru a kdo o tom neví, nic na mě nepozná. AD tě nezmění, mě zbavila úzkostí a strachu a celkově tolik věci nehrotim.
Na druhou stranu já smiřená s brání AD nejsem. Jednou už jsem vysadila a do 3 měsíců jsem je musela nasadit znovu. Je ale pravda, že jsem vlastně nic ve svém životě během brání AD nezměnila, proto myslím, že se vše vrátilo. AD fungují, ale neléčí, jen překryjí problém.
Teď jdu na to jinak. Chodím pravidelně k psycholožce a nějaké změny v životě udělám, načetla jsem spoustu věcí o metodě přijetí a chci to tentokrát zvládnout. Věřím, že to dám, i když to bude asi ze začátku drsný.
Tobě bych doporučila zkusit zjistit příčinu atak a úzkostí, já na to třeba sama nepřišla, až s pomocí psycholožky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.25 14:14

Já AD brala 1,5 roku kvuli uzkostne poruse s panickymi atakami. AD mi koupila čas, abych udelala zmeny, které bylo potřeba udělat a naucila se zvládat nejen ataky, ale standardní uzkostne psychosomaticke projevy.
AD neberu 3 roky a nikdy nebyl důvod se k nim vracet. Můžu mít propad, kdy se věci nakupí, ale zvládnu to. Dokážu rozlišit, co mi dělá psychika, nenechat se tím vyděsit.
Kdybych znovu byla v situaci, kdy mi AD ležely mesic v šuplíku, nez jsem je zacala brat, tak je vezmu hned. Zbytečný vyklepany hnusný měsíc. Tohle je btw pro uzkostnou poruchou taky typické- snazi se ti znemožnit léčbu. Bojíš se víc brání léků nez toho, že jsi vyklepana plactiva sebelitostiva troska, která se pak uz boji i vyjít z domu. Absurdní, kdyz to takhle napisu, ze :mrgreen:
Kdyz si zlomis nohu, nebudeš lékařům rozporovat sádru (vždyť placka z bylinek staci, ne?). Ale u psychických nemoci to najednou člověk zvladne sam…
Jinak neurolu na obcasnou pomoc bych se taky nebála. Ty teď potřebuješ něco, co ti s atakami pomůže, nez se je naučíš zvládat a začneš se opravdu lecit. Ostatně o neurolu se mezi panikari říká, že to je lék, který pomáhá, i když si ho nevezmes:) staci, ze vis, ze je v kabelce, kdyby něco.
Držím palce.

• Citovat
  • Upravit
24667
26.1.25 14:26

Když budeš brát vhodná AD pod dohledem psychiatra, pomohou ti. Někdo je musí brát i trvale. Já užívám Cipralex 10 a Trittico 150 dva roky a snížení se taky zatím nepovedlo. Holt je potřebuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
30.1.25 20:21

Nechápu proč všichni píšou Neurol, mě se po něm chtělo akorát hrozně spát. Vhodnost AD musí určit psychiatr, já beru AD už léta a budu brát do konce života. Doslova mi zachránila život, mám endogenní deprese a jsem stabilizovaná a vedu normální život. Díky bohu za ně! Znám lidi, kteří brali min. dávku a časem postupně brát přestali. To ale musí rozhodnout lékař. Pokud se léků bojíš a nic nebereš, tak na tom nejsi ještě tak špatně, člověk sám nejlépe pozná, že už to bez nich prostě nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24667
31.1.25 19:19
@Zuzka515 píše: Více

Tak benzodiazepiny typu Neurol, Lexaurin se píšou k AD na začátek, protože dost dlouho trvá než AD začnou zabírat. Kdežto benzáky účinkují hned. Ale neměly by se brát dlouho a už vůbec ne pravidelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.25 23:19

Co nějaká volně prodejná léčiva? Na úzkosti je jich spousta.
Neurol tě uklidní, ale fakt pozor na závislost. Já ho dostala před lék. výkonem a můžu říct, že i pár prášcích jsem cítila náběh na závislost. Takže jeden ano, ale odolat pokušení si ho vzít opakovaně.
Ale pokud bys začala brát AD, tak to trvá ca 3 týdny, než začnou účinkovat a pak se někdy Neurol předepisuje na vyrytí té doby - to asi záleží, jak moc ti ty úzkosti komplikují běžné fungování. Pokud zvládneš počkat na náběh účinku AD, tak nic dalšího brát nemusíš (rozhodně k AD pak už neber ani žádné volně prodejné doplňky).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.2.25 00:41

Kamarádka je brala na panickou poruchu snad jen půl roku a pak už nikdy nemusela.
Já je brala necelé dva roky kvůli reaktivní depresi a úzkostem a taky se k nim nemusela vrátit.
Hele jak tady už zaznělo. Když dostaneš od doktora recept na inzulín nebo prášky na vysoký tlak, taky nebudeš dumat nad tím že to nechceš a radši nebudeš brát.
Tak si nech pomoct! Pracovat na psychice i jinak ti nikdo nebrání.
AD z člověka nedělají slintajícího šílence, tolik strachu neni na místě :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová