Dítě se bojí nových věcí

132
26.1.25 12:20

Dítě se bojí nových věcí

Zdravím :D, mám dceru 5 let a už od mala se bojí všeho nového, naučit ji na nočník byl nadlidský úkol, aby se sama oblékla, sama spala v pokoji atd …. Teď se snažíme naučit na kole a prostě to razantně odmítá i zkusit, to stejné s plaváním nebo třeba lyžováním …. Vůbec na ni netlačíme ale jakmile se třeba jen zmíním že by mohla zkusit lyžovat nebo jet na kole tak začne razantně odmítat a nejde ji přimět ani aby to zkusila. Celkově je hodně tvrdohlavá ale už začínám být zoufalá, myslela jsem že s věkem se to bude lepšit ale mám pocit že je to právě naopak jak si víc uvědomuje. Její vrstevníci jdou do všeho po hlavě a ona vždy stojí někde vzadu a bojí se, skluzavku třeba snad nikdy sama nesjela. Začínám mít trošku strach jestli to není nějaký psychický problém. Nemáte nějaká podobnou zkušenost s dítětem? Přešlo to s vyšším věkem? Dekuji :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
26.1.25 13:06

Lyžovat neumím, brusle a kolo my dělalo teda taky problém. Bruslit jsem chodila několik let a stejně to neumím už jsem na nich víc jak 17 let nestála a vůbec o to nestojím. Plavat umím ale naučila jsem se to až někdy ve 2 třídě. Co se týká kola tak to byla celoprazdninova histerie. Taky jsem hystercila. Učil mě strejda, vždycky mi kolo držel a když jsem zjistila, že to jenom dělala nechtěla jsem už jezdit. Taky jsem na kole víc jak 10 let neseděla. Neláká mě něco zkoušet. Nemám zájem se učit na lyžích, jezdit na kole nebo znovu vyzkoušet brusle. Strašně mi vadí ten adrenalin nebo co. Nemám se úplně pod kontrolou a vůbec to není zábava ale spíš jsem vždycky čekala, až to zmocní a jestli se náhodou moc nerobiju.
Asi bude stejná. Čím víc ji budete nutit tím víc se bude bát.

• Citovat
  • Upravit
1337
26.1.25 13:16

Mám takovou známou, nikdy nelyžovala, nikdy nenazula brusle, na kole ani koloběžce nikdy nejela, ani žádný jiný sport nevyzkoušela. Odmala až po dospělost. Trochu se naučila plavat, pár temp. Prostě se všeho bála, jinak chytrá holka, zřejmě je to nějaký „povahový rys“ a nic moc se s tím nedá dělat…tím neříkám, že dcera bude to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3779
26.1.25 13:51

No a zkusila jsi ji dat ve dvou letech odrazedlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
26.1.25 13:54
@Sadman píše: Více

Ano, ale bála se a na odrazedle začala jezdit až v 3,5 a vlastně do teď se nebojí jen toho odrážedla. Cokoliv je šlapací nebo to jede samo tak si na to ani nesedne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.1.25 14:37

@Liiiiiiinda Provozuješ s ní všechny ty věci, které ji chceš naučit (klouzačka, kolo, lyžování)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
26.1.25 14:41
@Svistice píše: Více

Ano, klouzačku jsem sjížděla xkrát jen aby viděla že je to sranda a nic se nestane, plavu také s ní, na kole bych ji držela a pomáhala a ona to ví ale prostě jen se zmíním aby to zkusila tak začne histerčit že to dělat nebude a nechce a většinou to končí jejím naštváním a je zbytek dne naštvaná. Vůbec na ni netlačím, snažím se to podávat jako zábavu ale prostě už dochází nápady jak na to. Učení na nočník bylo peklo, donutit ji aby si na něj sedla a zkusila čurat byl boj půl roku v kuse, histericke scény a zácpa 14 dní protože odmítala chodit na velkou. Je celkově extrémně tvrdohlavá. Je mi to spíš líto protože se nemůže zapojovat mezi stejně staré děti když se jediná všeho bojí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.25 18:00
@Liiiiiiinda píše: Více

Může. Proč by nemohla? Písek, křídy, kostičky, malování, tvořivé dílny, keramika.
V tomhle všem jsem byla vždycky dost dobrá. Chodila jsem recitovat, zpívat a do hudebního kroužku. Já bych ji nejspíš podporovala v tom co jí baví a jde a to se snažila využít k tomu aby dostala většímu sebevědomí. Třeba si potřebuje být jen v něčem jistá aby udělala další krok. Třeba potřebuje jištění a bezpečnou činnost, ke ktere se může vrátit když se bude bát :nevim:.
Co jí jde? V čem se liší?

• Citovat
  • Upravit
26.1.25 19:33

Mě na lyžích a plavat museli učit příbuzní. Rodičům jsem strašně vyváděla o oni to vzdali. Těm příbuzným jsem taky vyváděla, ale jim to bylo jedno a prostě jsem musela. Byla jsem za to ráda vlastně už jako dítě, že to umím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1763
26.1.25 21:03

Ptala jste se, čeho se bojí? Řekla bych jí, že nic z toho dělat nemusí, pokud sama nechce, ale že mě zajímá, proč to nechce zkusit, čeho se na tom bojí atd. Jestli je třeba něco, co by jí pomohlo, aby to chtěla zkusit? Možná když vysvětlí, v čem je problém, zvládnete ho spolu nějak překonat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
27.1.25 11:07
@andiedvorakova píše: Více

Jasny že ptala, ale nikdy mi neodpověděla, vždy jen řekla že to prostě dělat nebude a nechce … je to těžká kombinace ještě s tou tvrdohlavou povahou, když si něco umane že to prostě neudělá tak ji do toho fakt nikdo nepřesvědčí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
27.1.25 11:09
@Anonymní píše: Více

Kdyz ona prave neni ani na malovani nebo vyrábění, rada si hraje s panenkami, kuchyňkou a tak …. Je hodne zvědavá, na vsechno se ptá a rada zjišťuje nové informace. Právě uz i ve školce mi učitelka říkala, že je extreme opatrná a boji se zapojit do některých aktivit a potom je z toho smutna, ale ani tak to proste nezkusí …. Uvidíme no, stejně to asi nijak nezměním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30930
27.1.25 12:40

Proste bych hledala neco, co ji nadchne, a rozvijela ji v tom. :hug: Ma rada informace? Tak jedte encyklopedie, muzea, ctete, muzete zkusit nejake vedecke workshopy, v dnesni dobe je toho fura i pro male deti :hug:. V 5r ma jeste cas.

Moje deti se zase od mala stitily mice :mrgreen:. A co ja s tim, pokusu jsem podnikla tolik, az jsem nakonec pokrcila rameny. Takze venku posledni dobou taky nezapadnou, vsichni na sidlisti porad fotbal, fotbal. Ale detem to nijak neva nebo to aspon tvrdi. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová