Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Radino, při kojení jsem brala Exluton 10 měsíců a bez problémů. Akorát když už jsem kojila málo a začala mi menstruace, měla jsem ji dost dlouho a s fakt šílenými bolestmi. Ale nevím, jestli to bylo Exlutonem nebo prostě po té skoro roční pauze. Pak jsem brala Cilest a všechno bylo v pohodě. Na podzim se mi narodí druhé dítě takže půjdu do Exlutonu znovu. Ale prý jsou při kojení vhodné ještě nějaké injekce 1× za 3 měsíce, jmenuje se to snad Depo Provera, ale tím názvem si nejsem vůbec jistá jestli jsem to s něčím nespletla.
Katka a Klubíčko 10+6tt
Ahoj maminky,
já jsem během kojení brala právě zde zmíněnou Depo Proveru, gynekolog mi ji doporučil jako nejšetrnější antikoncepci při kojení. Pravdou je, že jsem kojila do jednoho roku, bez nejmenších problémů. Zapomněl se však zmínit o tom, že má i své vedlejší účinky, v případě, že by ste chtěli další dítě, zvolte raději jinou, protože tato, jak jsem se dozvěděla v ÚPMD v Praze Podolí, kde jsem byla na vyšetření - může způsobovat dočasnou neplodnost, a doktoři si s tím rady moc nevědí. Lékař který mně vyšetřoval v Podolí ,byl slušně řečeno hodně rozčilenej, že mi můj gynekolog předepsal Depo proveru ,ačkoli věděl, že chceme druhé dítě. Netvrdím, že je to tak vždycky, ale i podle reakce pana doktora předpokádám, že to zas až bezpečná antikoncepce není. Je sice pohodlná, poměrně levná, ale to je asi tak všechno. Také se po ní výrazně a dost rychle přibývá na váze!
Také jsem po ní nedostávala měsíčky a musela jsem jít dvakrát na vyvolávání, a i teď to ještě nemívám normálně. Synovi je dva a čtvrt roku a my se snažíme už rok o druhé a pořád beznadějně, bylo mi řečeno, že dokud nebudu normálně menstruovat nemám šanci. Musím prostě čekat až se mi obnoví normální koloběh těla. Takže já Depo Proveru v žádném případě nedoporučuji.
Tera
Ahoj,
taky jsem brala po porodu Exluton. Neměl na mne žádné vedlejší účinky, ale vzhledem k mé neschopnosti brát něco poměrně pravidelně, jsem měla strach z dalšího předčasného otěhotnění. O Depo Proveře jsem četla a také hodně slyšela. A právě o těch problémových otěhotněních po jejím užívání. Nakonec jsme se rozhodli pro antikoncepční tyčinku Implanon, která se aplikuje pod kůži na ruce a po tři roky se nemusíte o nic starat. Zavedení se provádí při lokálním umrtvení, takže to s tou ohromnou jehlou není ani cítit. Koupila jsem ji v Železniční nemocnici na Praze 2 za 4.000,–. Všude jinde ji měli o 1.000,– dražší. Prý pak s otěhotněním problémy nejsou, ale to zjistím až za pár let. S kojením jsem končila (bohužel nechtěně díky zdravotním komplikacím) a tak jsem se nebála, ale prý se může i při kojení. Ale to Vám lékař jistě potvrdí nebo vyvrátí.
Je to celkem pohoda. Jen s menstruací to mám tak, že jsem to dostala 3 měsíce po skončení laktace a po týdnu hned podruhé. Od té doby jsem párkrát špinila a teď čekám zda to zas dostanu. Gynekoložka mi říkala, že to nemusím vůbec dostat, ale to já zas hned dvakrát.
Takže na vložkách a tamponech asi neušetříme.
Před tím jsem asi 9 let brala Cilest a v pohodě. Jen mi ze začátku dělal zle na žaludek a nesnášela jsem česnek. Po skončení mi česnek téměř najednou přestal vadit.
Ariana
Ahoj,
já beru Exuluton už 7 měsíců a myslím, že si nemůžu na nic stěžovat. Snad jen na přibrání na váze což mi dost vadí, ale dokud budu kojit tak to vydržím a pak chci přejít na jinou antikoncepci.
Máte někdo zkušenost s nějakou po které se tolik nepřibírá na váze???
Děkuji Nikol
Nedávno jsem rozebírala se svojí kamarádkou otázku antikoncepce po porodu. Prý jediná možná antikoncepce v pilulkách je u nás Exluton, ale ani jedna z nás nezná žádnou maminku, teré by vyhovovala. Většinu bolí hlava a zhoršují se křečové žíly. Já jsem ji také musela po 3 měsících užívání vy:,–(it kvůli nezvladatelným migrénám. Sice jsem teď těhotná a nemusela bych se o to zajímat, ale docela ráda bych zjistila, jestli je na trhu už něco novějšího než Exluton, nebo jestli je lepší dát si zavést tělísko (to nevím jestli jde i při kojení,když je už menstruace)? Jasně, kondomy jsou v období kojení nejjednodušší, ale to je jako lízání medu přes sklo