Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj ženský,
pořád se nemůžu rozhodnout pro antinu už jsem chtěla jít do tělíska, jenže mě tak odrazuje to neustále špinění že na to bych nervy vážně neměla
takže přemýšlím opět o pilulkach, dřív jsem brala už nevím co, ale nedělala jsem si pauzy, brala jsem tři plata naráz, pak měla ms pauzu a pak zase… chtěla bych to dělat takto i teď, protože mi vyhovuje ms jednou za čas a ne co 3 týdny ![]()
jakou anti berete? je mi 39 a těhotná už vážně být nechci.
nepište mi kondom, přerušovaný styk atd… na to se neptám
a sterilizace mi neoddáli ms
Já mám tělísko šest let a nemám ani trošičku špinění, ani MS.
Jasné někomu to může nesednout.. ale co vím i kolem tak jsou s tím naprosto v pohodě. Jdu na výměnu akurát příští měsíc.
Beru HA, dohromady už tak 15 let, a měnit nehodlám ani ve 40. Přesně jako ty, pauzy dělám jednou za čas, když se mi to hodí, vyhovuje mi to, zdravotně žádný problém. Jsem ráda, že nemám výkyvy nálad spojené s PMS a tak. Takže za mě, proč ne ![]()
@unuděná píše: Více
A chododis na jaterní a teombo testy? Řeším to samé jako zakladatelka. A z HA mám obavu kvůli vlivu na cele tělo. Tělísko účinkuje jen v místě, ale zase je tam špinění a je to cizí těleso v těle.
@Anonymní píše: Více
Nehormonální tělísko bych nechtěla ani náhodou, je mi to prostě proti srsti..
Chodím normálně na prevence jak na gyndu, tak k praktikovi a krev mi dělají tak jednou za 2-3 roky, co zjišťují nevím. Já se HA nebojím. Za ty desítky let klidného sexu, hormonálního balancu a pohody mi stojí i případné riziko čehokoli.
Já mám sterilizaci a jsem naprosto spokojená. Menstruace se mi po 40 zkrátila na 3 dny a s kalíškem o ní skoro ani nevím. S antikoncepcí jsem měla vždycky libido na nule a teď úplný opak.
Beru HA spíše ze zdravotních důvodů, tři balení za sebou mi nevyhovovalo zdravotně, takže dělám pauzy. PMS mám, MS jak kdy, někdy 3, jindy 7 dnů, ale spíš slabší, tak dobrý. Těhotenství už neplánuju, takže to nechci nechávat na jiných metodách.
@JancaS84 píše: Více
Můžu se zeptat? V kolika letech jsi sterilizaci podstoupila? Mně je 37 a v dubnu chci na sterilizaci jít. Máš odstranění vejcovodů nebo jen zneprůchodění? Já chci jejich odstranění, hlavně z důvodu snížení rizika rakoviny vaječníků. Jak dlouho po operaci jsi byla schopná jít do práce? Dr mi říká, že nejlepší je tak týden klidu. Dalo se pár dní po operaci nějak fungovat nebo jsi měla vyloženě klidový režim (ležet a nic nedělat? Děkuji ![]()
@Harmonie0 píše: Více
mě gynekoložka odmítla ve 41 letech předepsat HA, že prý starším pacientkám se pilulky už nepředepisují a řeší se to spíše alternativami (tělísko apod.). O tělísku nechci ovšem už ani slyšet, doslova mi ZNIČILO 3 roky života, ale jako antikoncepce je to zase na druhou stranu výborná metoda, za 3 roky jsem měla sex asi 7×, protože jsem buď menstruovala 4 týdny v kuse nebo jsem neustále špinila. O tom jak se mi skokově zhoršila pleť, která se teď dává do kupy už minimálně rok ani nemluvím.
@hopsalka no a to je právě to, co mě se nechce riskovat
HA jsem kdysi dávno brala, cca před 10 lety a nikdy jsem problém neměla ale to jsem byla ještě bezdětna
Mám hormonální tělísko už 6 let, na kontroly chodím každý rok a nikdy jsem nebyla víc spoko. Ještě další dva roky bude tělísko funkční. Je mi skoro 50, kolem sebe mám několik kámošek i ségru - všechny po dětech, pokud se chtěly chránit šly do tělíska - všechny bez špinění a úplně bez menstruace. Širší průzkum nemám - přece jenom se na potkání neptám všech žen - jak se chrání. Podle mně spíš uslyšíš názor nepokojené „nositelky“, ty spokojené jsou spokojené a neřeší. Vůbec nevím, proč ty tělíska nejsou daleko populárnější než pilule - ty jsem zobala celé mládí, a ve srovnání to teda byl pěknej vopruz. K doktorce každé 3 měsíce, a hlavně nezapomenout! Všude je vozit s sebou - na vodu, na víkend na chatu, pak se člověk někde po akci zapomněl a ráno valil dom - protože prášky v koupelně doma…
Prostě i s tím rizikem - že ti to třeba nesedne, bych to zkusila. Protože statisticky to vyjít spíš může, než naopak.
@hopsalka píše: Více
To slysim prvne, mam taky pres 40 a antikoncepci mi bez komentare predepisuji. Telisko nechci a riskovat tehotenstvi se mi taky nechce a ke sterilizaci jsem jeste nedozrala. Tak volim pro sebe nejmensi zlo.
@Harmonie0 Mě to tělísko taky děsí z mnoha důvodů, především v té nemožnosti z toho rychle vycouvat, když prokazatelně člověku nesedí. Jednu dobu jsem ještě jela plodné a neplodné dny, ale neměla jsem z toho moc dobrý pocit, sex jsem si tolik neužívala, protože jsem pokaždé přepočítávala, jestli je to ok a jestli se přecijen nic nemůže stát.
@unuděná
vycouváš tak rychle - jak rychle dokáže doktorka „cuknou šňůrkou“ ![]()
@Anonymní píše: Vícešpinněí je ale fakt taky individuální. Já neměla za šest let ani jednou špinění.