Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zavolala bych svému gynekologovi a zeptala se, zda můžete užívat a na případná rizika
@kavulenka Nejak si nejsem jistá, že gynekolog bude znát účinky všech potravních doplňků a jejich vliv na dítě.
@j.a.n.i1 ano ale jako odborník je snad schopný si tuto informaci vyhledat a podat odborný nazor
@kavulenka píše:
@j.a.n.i1 ano ale jako odborník je snad schopný si tuto informaci vyhledat a podat odborný nazor
podle mě si přečte akorát tak příbalový leták ![]()
Tak potravní doplňky nebudou mít takovou databázi jako léky a tím, že nejsou jako léky testované, ani lékař se za ně nezaručí a jejich vliv na těhotenství není ověřen. To, že je něco volně prodejné a dodržuje se dávkování, rozhodně neznamená, že to bude v těhotenství neškodné, bylinky můžou být docela svinstvo. Vygůglila jsem si složení, zcela přesné a na gramy se samozřejmě nikde neuvádí, ale základem jsou čtyři byliny, z nichž jsou tři při jednotlivé gůglení uváděny jako v těhotenství nevhodné.
Osobně bych při dlouhodobém braní spíš zašla za lékařem a nežli něco přírodního, ale netestovaného, si nechala předepsat nějskou „chemii“, u níž se dlouhodobě ví, že je v těhotenství povolená a nezpůsobuje potíže.
Jo a jinak - dlouhodobě beru lék na potíže s gynekologií nesouvisící. V příbaláku má psáno, že se v těhotenství brát nesmí (nebyl testován). Po otěhotnění mě odborný lékař ujistil, že už byly dělány studie ověřující, že je v těhotenství naprosto bezpečný, v zahraničí se už dlouhodobě v těhotenství bere běžně (což jsem si i ověřila) a vzhledem k mým zdravotním problémům je jeho přínos jednoznačně převažující nad možnými riziky. Takže beru dále v plné dávce. Když se to dozvěděla zastupující gynekoložka, dost se vyděsila, jestli si jsem naprosto jistá, že ho mám brát a ještě v tak vysoké dávce, neb v příbaláku je stále uváděn jako nevhodný. Takže ne vždycky má gynekolog stoprocentní přehled o všech lécích na všecky zdravotní neduhy a novinkách v oborech všech odborných specializací. Natož potravních doplňcích, těch je mnohonásobně tolik.
@kavulenka píše:
A jaký odborný názor může podat na přípravek, který s jeho oborem nesouvisí?
Milé maminky. Užívala jste nĕkterá z vás tyto tablety v tĕhotenství a narodilo se vám zdravé dítĕ?Bohužel já je užívám, ale nejsem si teda jistá, zda to nemůže ublížit dítĕti. Nepřekračuji denní dávku tablet a nechci brát chemii při mých úzkostných stavech. Máte prosím některá zkušenost, jestli to nemá negativní dopad na dítĕ po porodu? Na internetu jsem se totiž dočetla, že případné následky z užívání antistress tablets nebyly zjíštĕny. Tak teď mám obavy.Jsem ve 20tt.