Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, zdravím všechny maminky. Nemáte někdo informace o nemoci, která se jmenuje APECsyndrom? Naše dětská dr. o tom moc neví
, jen že se pupínky mažou pudrem a trvá to až 8týdnů. Předem moc díky! Hopinka
Ahoj,
my APEC zrejme prodelali pred Vanocema. Zjistila to ale moje kozni, kdyz jme sli na kontrolu kvuli atopaku. Ja jsem myslela, ze se nam hodne zhorsil a kozni potvrdila APEC. Napsala nam na to akorat nejake pletove mleko a rekla, ze se k tomu muze pridat i kasel, ryma. U nas to trvalo asi mesic - z toho vyrazka 14 dnu, pak to preslo do kasle. Nase detska o te nemoci vubec nevedela
Kozarka ale rikala, ze ji do ordinace s tim prislo uz hodne deti. Jo a je to prenosne.
Mala to prodelala loni. Detska rikala, ze se na to nic nedava, a opravdu kdyz jsem ji to mazala, mela to mnohem horsi. Mela k tomu rymu, trvalo to vic jak dva mesice nez vsechny pupinky zmizely. Ale skrabala se jen tak 14 dni. Takze ja nedelala nic a jen cekala, az to zmizi ![]()
Moc díky. My to nemáme, ale přišly jsme do kontaktu s holčičkou, která to měla. A nevíte jaká je inkubační doba a jestli je to nebezpečné např. pro těhotné? Slyšela jsem, že to je virus zmutovaný z neštovic. Já nic nenašla, že by to bylo nějak nebezpečné. Ale člověk nikdy neví… Z toho co jsem našla na netu, jsem usoudila, že to je spíš vyrážka ale virového původu.
Inkubaci dobu Ti asi nereknu, ale co se tyce te nakazlivosti, tak bych to nevidela tak hrozne. Hodne se stykame s demi od sestry a svagrove (tak 3× tydne) a nedostali to ani jedno ditko. Ja jsem uz v te dobe byla tehotna a nic jsem nedostala (navic ted malej prodelal patou nemoc, ktera pry muze ohrozit plod, ale ani to bych nevidela nijak cerne).Hlavne to nejde u techto nemoci moc poznat, protoze ta nakazlivost je nejvesti, kdyz jeste dite nema zadne priznaky ![]()
Tak po par chybnych diagnozach jsme se na koznim dozvedeli, ze mame tuhle nemoc.
Jak moc byli vase deti osypane? Mi jsme meli osypanou lopatku, podpazi a bok. To je tak ctrnact dni, postupene se ted semtam objevuji pupinky po celem telicku, ale ridce. Co jsem cetla, trva to docela dlouho, nez se to vyleci, i kdyz se to vlastne nijak neleci.
Opravdu zadne nove zkusenosti? Moc prosim o nejake informace. Od vcera to vypada, ze to syna zacina svedit. Snazila jsem se o tehle nemoci neco najit, ale moc se mi nedari, asi to neni moc obvykla viroza. ![]()
My to máme teď, prý se to nijak neléčí, nemaže, do 6ti týdnů to přejde samo.
@Wikky Ahoj, syn měl APEC syndrom ca před 6 týdny. Měl to na stehně, zátylku a zádech. Nejdříve to vypadalo jako drobná červená krupička, za pár dnů se to slilo v červený, později i trochu fialový flek. Mudr. nám řekl, že APEC je teď docela častá nemoc a upozorňoval, že léčba trvá docela dlouho. Měli jsme mazat sádlem a napsal nám Fenistil. O infekčnosti tedy nic neříkal. ![]()
Dnes po 6 týdnech to skoro vymizelo.
@Špageta Díky za info…já jsem na netu moc informací nenašla…vkládám foto, mohlo to vypadat takto? První fotka před 7 dny, druhá ze včera… děkuji
@Špageta Syn to má již přes měsíc, začalo to jako pár drobných pupínků na boku a pak se to postupně rozjelo. Kortikoidy na to moc nepomáhají - mažeme 3 den 2× denně…tak hledám další info…co by to mohlo být. Doktorka řekla, že je to od opruzeniny až po APEC…tak si vyber ![]()
@Wikky Ahoj, promiň zdržení. Podle fotek to vypadá přesně jako „náš“ APEC. Jinak o těch opruzeninách… já jsem si to v prvních 2-3 dnech taky myslela.
@Špageta Včera nám kožní řekla, že je to APEC, takže to léčíme namíchanými mastičkami a doufáme, že to brzy zmizí. Vypadá to, že se rozšiřování zastavilo…ťukám ![]()
@Wikky tak to je dobře, že se to nerozšiřuje… přeju rychlé uzdravení